StoryEditorOCM
Dalmacijai danas preko 100 na sat

Dalmacija zbraja štete nakon 'bure stoljeća', procjenjuje se da su višemilijunske: župan objasnio zašto se čeka s proglašenjem elementarne nepogode

Piše PSD
25. veljače 2019. - 19:21
bura28-230219

Dalmacija zbraja štete koje je uzazvala najjača bura u povijesti mjerenja. Nastala je višemilijunska šteta, oštećen je i niz velikih objekata. Nakon svega prava je sreća što nije bilo stradalih i teže ozlijeđenih građana.

Bura je i u ponedjeljak puhala preko 100 kilometara na sat, javlja HRT, a u utorak na teren izlazi Služba za gospodarenje gradskom imovinom, kako bi utvrdila i popisala štete ida bi se napravila materijalna procjena njihovog opsega. 



Na splitskom području bilo je više od 1400 poziva na broj 112. Županijsko povjerenstvo prikuplja podatke o štetama. Utvrđuje se šteta i na makarskom području. Radnici čiste ostatke srušenoga zida na velikom trgovačkom centru. Upravo je u Makarskoj zabilježen najjači udar bure od 191 kilometar na sat.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban kazap je da će se odluka o eventualnom proglašenju elementarne nepogode donijeti nakon prikupljanja podataka o štetama u cijeloj županiji. Naveo je da će se pričekati na eventualne zahtjeve lokalnih zajednica i tek tada odlučiti ima li elemenata za proglašenje elementarne nepogode ili ne. Župan smatra da je sigurno kako je nastala višemilijunska šteta.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:56