StoryEditorOCM

Čiovo: skuter - prva žrtva rata branitelja za parkiralište

Piše PSD.
12. lipnja 2011. - 21:39
Ostaci skutera i inspektor trogirske policije na očevidu
Podmetnuti požar u kojem je izgorio skuter Saje Šehića, hrvatskog branitelja, uznemirio je stanare zgrade na području Miševca, na otoku Čiovu, mahom branitelje, od kojih su većina dragovoljci Domovinskog rata, kao i njihove obitelji. Skuter je bio parkiran ispred zgrade, pa je vatra, koja je buknula oko 1 sat noću, između četvrtka i petka, prouzročio i oštećenja na pročelju višekatnice.

Ovo je atak na sve nas

Nakon neprospavane noći, dok je krimpolicija jučer ujutro obavljala očevid, u nevjerici i šoku stanari zgrade nastojali su nam rekonstruirati događaj. Uz olakšanje da nitko od gustog dima i vatre nije stradao, ispričali su nam kako sumnjaju da je glavni povod podmetnutoj vatri pod skuter gotovo dvogodišnji problem oko parkirališnih mjesta koje oni, stanari zgrade (98 H i G koja ima šesnaest stanova), imaju sa stanarima obližnje zgrade u kojoj, također, žive hrvatski branitelji.

Naime, tvrde da iako susjedi imaju svoja parkirališna mjesta s južne strane svoje zgrade, automobile parkiraju na parkirališna mjesta koja pripadaju njihovoj zgradi, jer su im bliža ulazu. Zbog toga oni, kažu, nemaju gdje ostaviti svoja vozila. Zbog toga je, do sada, bilo više incidenata nakon kojih je intervenirala i policija. Budući da im je “prekipjelo”, prošlog tjedna odlučili su svih trinaest svojih parkirališnih mjesta ograditi rampama.

To je, napominju, najvjerojatnije nekome iz susjedne zgrade zasmetalo, pa se odlučio na ovaj piromanski čin. Stanari su nam pokazali i dokumentaciju koja potvrđuje da parkiralište po katastarskoj čestici pripada njihovoj zgradi.

- Ovo je atak na sve nas. Ovo je isto kao da je netko ubacio ručnu bombu u ulaz zgrade. Riječ je o pravoj diverziji - kazuje predstavnik stanara Drago Ivica, dragovoljac Domovinskog rata, i dodaje:.

- Mislim da je ovaj slučaj prelio čašu. Možda je sreća u nesreći da je ispalo ovako, da je samo skuter stradao i pročelje zgrade. Bolje nego da je došlo do fizičkog skukoba ili da je krv potekla, jer je situacija krajnje ozbiljna, uzavrela... - upozorava Ivica. Napominje kako im probleme iz njima susjedne zgrade uvijek prve iste osobe: - To su oni koji su prošli dva dana rata - kaže.

Svi smo ‘slabih živaca’

Sajo Šehić nije htio razgovarati s nama. Tek je kratko rekao:

- Slomljen sam psihički... Samo mi je ovo trebalo...

Okupljeni branitelji Milenko Gadžić, Miro Abaza, Ivan Radić, Ante Burilović i Dominko Jonjić
nisu htjeli imenovati osobe na koje sumnjaju, prepustivši policiji da otkrije počinitelja ili počinitelje.

- Ovo je zadnji trenutak da vlasti nešto poduzmu, prije dok stanari obiju zgrada ne uzmu pravdu u svoje ruke i dok netko u cijelom tom ludilu ne strada. Jer, svi smo “slabih živaca” i “ne treba nam puno” - poručio je jedan od branitelja.

Gordana Dragan

Bilić: Grad će pomoći

Za rješenje problema oko parkirališta branitelji su se obraćali Ministarstvu graditeljstva koje je investitor izgradnje u Miševcu, ali uzalud. Pomoć su tražili i od Grada Trogira, ali, kako kaže pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje prostorom Ante Bilić, to nije u njihovoj nadležnosti.

- Unatoč tome, a u želji da se braniteljima pomogne, predložili smo spomenutom ministarstvu da ponovno obavi etažiranje parkirališnih mjesta kao bi svaki stan imao svoje parkirališno mjesto. Odgovor je bio da je etažiranje već provedeno. Ako se Ministarstvo odluči na ponovno etažiranje, Grad Trogir će o svojem trošku obilježiti parkirna mjesta - rekao je Bilić.


Na Miševcu osam zgrada

Na području Miševca za invalide Domovinskog rata izgrađeno je osam zgrada s ukupno 120 stanova. Zgrada 98 H i G zadnja je izgrađena prije dvije i pol godine. Na svečanosti upriličenoj tim povodom ključeve je braniteljima uručila aktualna premijerka Jadranka Kosor, a ondašnja ministrica branitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 20:42