StoryEditorOCM

Cemex o drvnom otpadu: Stvara se bezpotrebna panika među stanovništvom

Piše PSD.
8. rujna 2011. - 13:09

Uprava Cemexa oglasila se priopćenjem oko prozivki zbog planiranog korištenja drvnog otpada.

- U lokalnim je medijima proteklih dana izneseno niz izjava koje ukazuju zabrinutost stanovništva u vezi s okončanjem postupka procjene utjecaja na okoliš zahvata za prihvat, privremeno skladištenje i loženje drvnog otpada u tvornicama Sv.Juraj i Sv. Kajo. Razumijemo da među udrugama i pojedincima postoji zabrinutost u vezi s mogućnostima korištenja zamjenskih goriva.

Nesporno je pravo udruga i građana na izražavanje mišljenja o zahvatu koji može imati utjecaj na okoliš i zdravlje, ali nam je žao što se među lokalnim stanovništvom bez potrebe stvara panika. Bez obzira na konačan sadržaj rješenja Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, važno je istaknuti da je pokrećući postupak procjene utjecaja na okoliš za ovaj zahvat, CEMEX imao u vidu samo jedno od mogućih zamjenskih goriva kao rješenja da ispunimo svoje zakonske obveze i osiguramo budućnost našeg poslovanja.

Hrvatska se početkom 2013. godine uključuje u u europski sustav trgovanja emisijama CO2 i CEMEX mora provesti mjere za smanjenje emisija. Ukoliko ne smanjimo emisije, bit ćemo prisiljeni kupovati kvote ili plaćati dodatne naknade za prekomjerne emisije. To će u konačnici znatno smanjiti našu konkurentnost na domaćem i europskom tržištu i dovesti u pitanje održivost poslovanja te radna mjesta koja po svaku cijenu želimo sačuvati.

Kao i do sada, spremni smo otvoreno razgovarati o svim aspektima našeg poslovanja. Takvu smo namjeru iskazali i u svibnju ove godine prilikom javne rasprave o Studiji utjecaja na okoliš, kada su svi predstavnici lokalne zajednice, politike, struke i udruga imali priliku iznijeti svoje primjedbe i preporuke.

Ukoliko još uvijek postoje sumnje u kvalitetu studije, predlažemo Gradskom vijeću da se osnuje mješovita komisija koja bi zajednički utvrdila kriterije za angažman neovisnog stručnjaka, a u svrhu dodatne revizije postojeće studije. Nadamo se da će prihvatiti našu inicijativu. Isto tako, pozvali smo predstavnike Udruga da dođu na razgovor te vjerujemo da će se tom pozivu i odazvati.

Svakako, želimo izbjeći da se ovaj projekt i naše poslovanje koristi u predizbornoj kampanji lokalnih političara. Naši napori da osiguramo ekološki održivo i gospodarski isplativo poslovanje ne smiju biti politička tema niti dio platforme za sučeljavanja u političkoj kampanji - navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Uprave Cemexa Trpimir Renić.
Zeleni prosvjedovali pred Poglavarstvom

Udruga Zeleni Dalmacije prosvjedovala je ispred zgrade Poglavarstva u Kaštel Sućurcu zbog odluke da Cemex može spaljivati željeznicke pragove.

Upozorili su da su pragovi puni ulja i drugih maziva, čudeći da se pritom ne poštuje zdravlje građana.

U jednom trenutku im se obratio i gradonačelnik Joško Berket.

Foto: Jadran Babić / CROPIX


PSD
FOTO: ARHIV / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:50