StoryEditorOCM
Dalmacijasramota!

'Čak je i žalo promijenilo boju': Bračanin svjedočio odvratnom činu kapetana kruzera pred našom naljepšom plažom; Mještani potvrđuju: To je javna tajna...

Piše PSD
22. srpnja 2019. - 19:36
nerezisca43-050719

Kapetan Ivica Karmelić uputio je redakciji portala Bol.info pismo u kojem je opisao kako je u subotu svjedočio ispuštanju fekalija s kruzera usidrenih nedaleko od obale Bola. 

'20. srpnja 2019. godine, subota, svjedočio sam, onako na oko, brojci od 15-tak kruzera usidrenih na punti Zlatnog rata. Isto tako i direktnom ispuštanju fekalija s kruzera, te promatranju i vizualnoj analizi boja i oblika istih, koji su se bezbrižno valjuškali na “morskome plavom žalu, gdje čarlija vjetrić mio” sa zapadne strane Zlatnog rata. Čak je i žalo u moru, dokle pogled seže, poprimilo obraštaj i sivu boju naslaga fekalnih algi…o raznoraznim mirisima neću, to ostavljam Vašoj mašti na volju.

Kao nesvrstani promatrač mogu samo reći da je strategijom razvoja bolskog turizma stvoren jedan veliki sveopći KAOS, koji očito pojedincima odgovara i u njemu plivaju ko riba u moru, ne gledajući pritom na nepovratnu štetu koja se čini i koja je već učinjena, jer čini mi se da je ovo zadnji trzaj da se nešto pokrene s mjesta i ide na bolje, jer ovakvim načinom rada i drobljenja svega i svašta u isti lonac, ne piše nam se dobro…', napisao je kapetan te naveo niz odredbi Pomorskog zakonika koji zabranjuju ovakvu praksu.

'Komu se da čitati sve, vidjet će da je tu puno nedostataka ili možda nema, možda su višak fekalija ispustili prošle godine pa se sad čini da je manje, a možda su u šumi…

Ne kažem ni da izvan Hrvatske cvatu ruže, ali sve je to daleko organiziranije i uređenije, po svemu sudeći nama još nedostižno.

Strategija razvoja koja nas košta i koštat će nas i dalje, donosit će pad gostiju, ali po nečemu moramo biti jedinstveni; po skupoći, suncu, moru i nezaboravnim mirisima, a vjerojatno i okusima ljeta.

Isto tako, budite slobodni sve to ako je moguće, ako primijetite, dokumentirati slikovno, uzeti podatke plovila, tj. plovnog objekta i prijaviti Lučkoj kapetaniji u Splitu, jer konstantno s onim “biti dosadan” možemo nešto postići, a dok god budemo okretali glavu i ponašali se kao to nisu naša posla, ne tiče nas se; nećemo naprijed…a tiče nas se svih…" piše kapetan te apelira: 'Draga gospodo, ne razvijajte više ništa, dosta ste razvili! Privatne i  ostale interese ostavite po strani, učinite napokon nešto za Bol i Boljane, jer samim time što smo otočani već smo za državu građani drugog reda, a gledajući razvoj situacije zadnjih godina u svome mjestu smo postali mještani drugog reda'.

Nakon što je Bo.info na svom Facebooku objavio članak, niz njihovih čitatelja u komentarima je naveo kako je ispuštanje fekalija pred našom najljepšom plažom javna tajna. 'Svjedočimo tome već sezonama, a svi šute',  'Ne samo na Zlatnom ratu!!! Uvijek kad prolaze Murvicu i Farsku ima na plaži saponata i ostalog odpada!', samo su neki od komentara.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 19:27