StoryEditorOCM
DalmacijaTKO TO MUTI?

Burno na sjednici Županijske skupštine: 'Splićani, lagali su vam, voda je čista, a za sve je kriv dr. Smoljanović'

29. ožujka 2017. - 21:51

Minutom šutnje na početku sjednice održane u srijedu u Splitu vijećnici su odali počast nedavno preminulom don Ivanu Grubišiću, koji je na lokalnim izborima 2013. godine izabran u ovaj saziv Skupštine Splitsko-dalmatinske županije.

Vijećnici su potom iskoristili aktualni sat za postavljanje pitanja mahom o komunalnim problemima, pa je tako Petra Kaćunka zanimalo tko je odgovoran za zamućenost vode s kojom su se sredinom mjeseca borili stanovnici šireg područja Splita.

– Najveću smutnju izazvao je dr. Mladen Smoljanović svojom izjavom medijima da voda nije za piće – kazala je Jasna Ninčević, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Ninčević je mišljenja da je netko namjerno, zbog svojeg interesa, sijao paniku o zagađenosti vode, iako ta informacija nije bila točna. Na kraju je svima poručila:

– Imamo kvalitetnu vodu, naša je voda najveći hrvatski resurs.

Godišnji izvještaj o izvršenju županijskog proračuna za 2016. godinu podijelio je vladajuće i oporbu, pa je usvojen uz osam glasova protiv. Županija je u prošloj godini ostvarila prihod od 837,5 milijuna kuna, dok su rashodi iznosili 815,6 milijuna kuna.

Jednoglasno nije usvojen ni izvještaj o radu župana Zlatka Ževrnje budući da je sedam oporbenih vijećnika predvođenih SDP-om bilo suzdržano.

– Ovo je posljednje polugodišnje izvješće o radu župana koje slušamo, pa se mogao osvrnuti i na sve četiri godine – primjedba je Damira Krstinića (SDP).

– Posijalo se dosta toga, ali plodovi su dosta mali, zato nećemo biti protiv, nego suzdržani – najavio je Krstinić glasanje oporbe.
I dok su navedena izvješća izazvala barem neku raspravu, većina odluka raspoređenih u čak 43 točke dnevnog reda donesena je ekspresnom brzinom i jednoglasno.

Među ostalima, prihvaćena je analiza prošlogodišnje turističke sezone, koja je, prema kazivanju Joška Stelle, direktora županijske Turističke zajednice, bila uspješna s porastom dolazaka za 11 posto te noćenja za 12 posto u odnosu na prethodnu godinu. Udio Splitsko-dalmatinske županije u hrvatskom turizmu je 19,2 posto.

Prema statističkim podacima, ukupnu radnu snagu, to jest aktivno stanovništvo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na dan 31. prosinca 2016. činile su 176.772 osobe iz ukupne aktivne populacije, u koju spadaju zaposlene osobe i registrirane nezaposlene osobe.

Registrirana zaposlenost u 2016. godini (31. prosinca) bila je 139.769, što je u usporedbi s prethodnom godinom povećanje za 2,3 posto, odnosno 3176 više zaposlenih osoba. Tijekom 2016. godine u evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo je ukupno 37.089 osoba, što je za 5,9 posto ili 2322 osobe manje nego 2015. godini. Podaci su to iz usvojenog izvješća o nezaposlenosti i zapošljavanju u prošloj godini na području županije.


Nagrade
Na prijedlog Odbora za javna priznanja, vijećnici su jednoglasno donijeli odluku da se akademiku Davorinu Rudolfu, Ivanu Šimunoviću i prof. dr. sc. Borbenu Uglešiću dodijele priznanja za životno djelo.
Odlučeno je također da se osobne nagrade Splitsko-dalmatinske županije dodijele prof. Petru Buljeviću, Ivanu Jakšiću, dr. med. Anti Omaziću, dr. sc. Stanislavu Piploviću i Mariji Županović. Skupna nagrada dodijeljena je Kulturno-umjetničkoj udruzi "Sv. Kliment" iz Gornjeg Sitnog, Ronilačko-ekološkom klubu HVIDR-a Split, Sportskoj sekciji "Liječnici tenisači", splitske podružnice Hrvatskoga liječničkog zbora, Sveučilištu u Splitu te Udruzi veterana Domovinskog rata 114. brigade HV-a.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:06