StoryEditorOCM
DalmacijaINICIJATIVA

Bulj: Izdvoji li se Split, dajte Sinju županijsko sjedište

Piše PSD.
15. svibnja 2014. - 18:30
Inicijativi splitskoga gradonačelnika Ive Baldasara da se Split, Rijeka i Osijek izdvoje iz svojih županija i dobiju status kakav godinama ima Grad Zagreb, a što su javno već podržali gradonačelnici Rijeke Vojko Obersnel i Osijeka Ivica Vrkić, svoj obol pridodao je osebujni sinjski političar Miro Bulj, nositelj istoimene nezavisne liste.

U otvorenom pismu ministru uprave Arsenu Bauku i županu Zlatku Ževrnji, NL Mira Bulja predlaže da se u slučaju prihvaćanja Baldasarove inicijative i izdvajanja grada Splita iz sastava Splitsko-dalmatinske županije za administrativno sjedište županije odredi područje grada Sinja.

U obrazloženju takvog prijedloga, NL Mira Bulja proturječi izjavi ministra Bauka da Županija koči razvoj Grada Splita i tvrdi da je upravo suprotno.

U Splitu je, navode, koncentrirana i centralizirana županija sa svim njezinim službama, i to na štetu ostalih stanovnika županije. Poglavito je maćehinski odnos Županije prema svojem zagorskom dijelu, a osobito prema Sinju i cetinskome kraju, koji doslovno izumiru.

To se manifestiralo centralizacijom Doma zdravlja Sinj, a kompletna administracija Županije, kao i uprave županijskih tvrtki i ustanova, u Splitu su.

U Sinju su ugašeni brojni županijski i državni uredi i prebačeni u Split, cetinski je kraj prometno izoliran...

U prilog određivanju Sinja kao budućeg sjedišta Splitsko-dalmatinske županije, NL Mira Bulja navodi da Cetinska krajina ima više stanovnika od Ličko-senjske županije, a i površinski je najveći kraj u županiji. Sinj je, tvrde, kroz povijest bio administrativno, vjersko, prometno i kulturno središte cijele Dalmatinske zagore.
T. Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 13:01