StoryEditorOCM
Dalmacijazmije otrovnice

Budite oprezni! Visoke temperature probudile su poskoke

Piše PSD.
14. studenog 2015. - 23:04

Iznadprosječno toplo vrijeme za prvi dio studenoga poremetilo je život u biljnom i životinjskom svijetu, pa u vrtovima Imotske krajine cvjetaju ljubičice, a u Modrom jezeru u samo tri dana voda se spustila za čak tri metra. Zmije, pa i one najotrovnije, poskoci, ponovno se izlažu suncu.

Dojavljuju nam iz Zmijavaca, Prološca Gornjeg i Podbablja da su viđene otrovnice nadomak kuća da se sunčaju na kamenju, a u Zmijavcima su poskoci viđeni na stablima. Kako još ni izdaleka nije opalo lišće, teško ih je vidjeti, pa predstavljaju stalnu opasnost za ljubitelje prirode, rekreativce, a posebno one koji još pripremaju drva za zimnicu.

- Ovo je, brate, za ne vjerovati. Primiče se vrijeme kolinja, a temperature su kao usred proljeća. Nama starijima to je drago, možemo izići i sunčati se, uštedi se i struje, manje se tijekom dana griju kuće i stanovi, ali priroda bi trebala imati svoj ritam.

Eto, vidite, pokazale su se i zmije. Poskoci su već trebali biti u svojim skrovištima, ali su izmilili vani, toplo im je, a sada su onako mamurni najgori kada te ujedu, pa se treba paziti. Veru se po drveću, nije mi to drago. Sada kada se trebamo cijepiti protiv gripe, još ćemo se, ne daj Bože, cijepiti protiv zmijskog ugriza, veli nam jedan stariji Zmijavčanin.

Srećom, do sada nije bilo ugriza otrovnica.

BRACO ĆOSIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:48