StoryEditorOCM
Dalmacijapoduzetnik-dužnik

Brat Hloverke Novak-Srzić uvjerljivo je prvi na 'listi srama'

Piše Ivona Ćirak/Makarska kronika
13. studenog 2018. - 19:41
Rade Novak

Lista poreznih dužnika ima svoju ljestvicu i u županiji, gdje je na prvom mjestu Trogiranin Mirko Rapić, ujedno i rekorder u državi s gotovo 44 milijuna duga.

Zanimljivo je da je tik ispod Rapića Makaranin Radovan Novak koji je uvjerljivo prvi na listi srama kad je riječ o lokalnoj razini, točnije području Makarske rivijere i zaleđa.

Naime, makarski poduzetnik, brat Hloverke Novak-Srzić, inače direktorice TZ Makarska, dužan je više od tri milijuna kuna, točnije, 3,14 milijuna kuna, od čega glavnina otpada na PDV, dok preostalih 50-ak tisuća Novak duguje za porez i prirez na dohodak, te doprinos za obavezna osiguranja.

Sin bivšega makarskog gradonačelnika, pok.Ante Novaka, smjestio se ujedno na 33.mjesto u Hrvatskoj, među 6365 dužnika čija su imena istaknuta na listi srama, a u županiji je odmah ispod njega na listi splitska odvjetnica Doris Košta.

Od dužnika s Makarske rivijere nijedan se nije približio Novaku, a na drugom mjestu, u Splitsko-dalmatinskoj županiji se smjestivši na 45.mjesto, podgorski je vijećnik, inače ugostitelj Đani Vela čiji ukupni dug iznosi 785 tisuća kuna, od čega oko 300 tisuća otpada na PDV, dok oko 400 tisuća Vela duguje državi u obliku poreza i prireza na dohodak.

U stopu ga prati makarski ugostitelj Lirim Seadini koji je dužan nešto više od 700 tisuća kuna, dok je na četvrtom mjestu Rivijere pekar Igor Kajtazi s gotovo 470 tisuća kuna.

Slijedi ga staklar Nikša Čepo iz Velikog Brda čija glavnina duga teškog gotovo 400 tisuća otpada na doprinose na obavezna osiguranja, Mirnela Šimić s 311 tisuća kuna, Branko Vuković iz Brela s preko 300 tisuća, Marinko Čović iz Tučepa sa skoro 230 tisuća, Jure Grbavac s oko 220 tisuća, te Miljenko Lozo s oko 200 tisuća.

Iz Vrgorca na ovoj je listi među 200-tinjak glavnih dužnika u županiji samo Joze Šimunović s oko 290 tisuća kuna.

Inače, na listi poreznih dužnika u Hrvatskoj šaroliko je društvo, a komentare su u javnosti izazvala imena odvjetnika, koji su visokorangirani, ali i nogometaša te pokojeg estradnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 05:32