StoryEditorOCM
Dalmacijarezervirali 32.000 kvadrata

Branitelji liječeni od PTSP-a otvaraju azil za životinje i eko-park autohtonih pasmina

25. travnja 2016. - 00:15

Na Blacama, zakozjačkom solinskom predjelu, trebao bi se izgraditi azil za životinje, te eko-park za autohtone hrvatske pasmine, sadržaji koji bi imali svoju edukativnu, ekološku i turističku funkciju, a ujedno bi bio i izvrstan centar za rehabilitaciju branitelja.

Projekt je to koji su osmisliti i žele što prije realizirati u Udruzi hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a grada Solina osnovanoj prije dvije godine. Već su, kažu, razgovarali s gradovima Solinom, Splitom, Kaštelima i Sinjom, te Splitskom-dalmatinskom županijom, koji im daju potporu.

- Svaki grad prema zakonu treba imati ugovornu ustanovu s jednom takvom jedinicom. Mi bismo sklopili, dakle, ugovore s gradovima, te bi nam oni plaćali za te usluge koje bismo mi obavljali. Mislimo da je projekt dobar, jer na području naše županije nema takvog azila za napuštene životinje, a sudimo to i po pozitivnim reakcijama ljudi iz cijele Hrvatske koji nam se javljaju i žele pružiti potporu – veli nam Momir Stojanac, predsjednik ove solinske udruge branitelja liječenih od PTSP-a.

Od koka do krava i konja

- Sve je spremno, imamo cijeli projekt. Obratili smo se i u Hrvatske šume koje gospodare tim državnim zemljištem, koji su nas uputili u proceduru vezanu uz gospodarenje tim terenom, a na naš zahtjev potom smo od Ministarstva poljoprivrede dobili i rješenje da se ta parcela od 32.000 metara četvornih, na kojoj namjeravamo graditi taj montažni objekt, isključi iz šumsko-gospodarskog područja RH. No, koči nas daljnja papirologija – govore Stojanac i tajnik udruge Željko Baričević.

- Predali smo prije dva mjeseca i zahtjev za lokacijsku dozvolu da se možemo prijaviti i za fondove EU-a, da što prije možemo početi graditi, no, potpuno smo se razočarali kada nam je rečeno da taj papir nećemo moći dobiti niti tijekom ove godine. A što bismo do tada radili, pomrijet će nam pola udruge, zbog starosti, zbog bolesti i zbog sporosti sustava. Želimo raditi, sami sebi osigurati posao, razne smo projekte ponudili državi, nije ovo jedini, a sustav je takav da nas koči. Želimo što prije izvući naše ljude iz kuća, na Blace, da ne pomišljaju na najgore stvari i suicide, što je postalo sve češće. Evo, upravo sam prije neki dan saznao da mi se ubio još jedan prijatelj, naš branitelj – boli to Momira Stojanca, koji ovim putem u ime članova svoje udruge apelira na državne i druge institucije da im pomognu, da u ovom slučaju ubrzaju proceduru, jer ovaj projekt donosi dobro svim ljudima - smatra on.

- Naime, želja nam je i da s projektom eko-parka ponudimo našoj djeci da vide razne autohtone životinje, od koka do krava i konja, da budu više u prirodi, a posebno bismo htjeli surađivati s udrugama čiji su članovi djeca s poteškoćama, a ljeti bi tu mogli dolaziti i turisti. Cijeli elaborat za ovaj azil pripremili smo uz potporu doktorice veterine Tamare Bukić, koja prati stručni dio projekta. Dvorana će biti montažna. Za početak bi to bilo dvjesto kvadrata, a poslije ćemo vidjeti kako će se projekt razvijati te se objekt može nadograđivati. Unutra će biti zatvoreni boksevi za životinje sa slobodnim izlaskom, bit će im uokolo trava, drvo, ma pravi apartmani. Objekt će imati ambulantu, karantenu, skladište, kuhinju, WC – pojašnjavaju nam.

Branitelji se raduju...

- Centar bi mogao pružati i usluge karantene za određene životinje, udomljavati sve napuštene kućne ljubimce. Branitelji se zaista vesele ovom projektu i ulažu u njega sav svoj trud, treba im pružiti podršku – ističe dr. Tamara Bukić koja volontira na ovom projektu.

- Želimo i možemo dati rješenja našoj zajednici, samo nam institucije trebaju malo pomoći u tome. Odradili smo do sada već brojne poslove, trebalo je izići na teren, za dozvole putovali u Zagreb, treba riješiti geodeta..., to sve našu neprofitnu organizaciju košta, a svakako se snalazimo za pomoć. Iscrpljuje to - kazuje Stojanac.

Osim potpore gradova, Županije i Ministarstva branitelja, imaju i podršku Hrvatskih šuma, Ine, "Cemexa" i još mnogih koji su im spremni pomoći, kazuju branitelji, nadajući se kako će od Grada Solina dobiti i neke prostorije za rad, jer oni zaista žele raditi.

Za djecu "Maestrala"

- Želimo i mi pomagati ljudima oko sebe. Posebno smo osjetljivi na djecu kojoj treba pomoć, tako ćemo uskoro pokrenuti i jednu akciju za Dječji dom "Maestral" o kojoj će se uskoro čuti - vele iz Udruge.

Treba i struja

Moramo poraditi i na dovođenju električne energije na Blaca, solinskom predjelu koje u 21. stoljeću, kao što vidite, nema struju, a ako bude trebalo sami ćemo kopati za postavljanje stupova. Iako u budućnosti, kada se projekt bude razvijao, mislimo se okrenuti i alternativnim izvorima energije – kazuju u Udruzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:04