StoryEditorOCM
Dalmacijamarko i ivan škopljanac preselili bi životinje s marjana na kozjak

Braća iz Radošića: Nudimo dvjesto tisuća kvadrata za splitski ZOO

Piše PSD.
8. srpnja 2010. - 18:55

Splitski zoološki vrt ipak bi mogao na novu lokaciju! Naime, obitelj Škopljanac iz Radošića moglo bi se nazvati “inkubatorom ideja”. Nakon što su realizirali tri vlastita projekta - izgradnju eko-etno sela, podizanje muzeja starina te seosku olimpijadu i reviju bikova, na pomolu je, čini se, i četvrti.

Naime, u pismu namjere aktualnoj splitskoj vlasti predložit će da se na njihovo zemljište u Radošiću, površine od oko 200.000 metara četvornih, nakon 84 godine, s Marjana premjesti zoološki vrt. Ideja je to o kojoj braća Škopljanac, Marko i Ivan, razmišljaju već duže vremena, ponajviše potaknuti trenutačnim stanjem u kojemu danas na području splitske prirodne oaze obitavaju 42 vrste, odnosno oko 220 životinja.

Ugodnije svima

- Nakon što je krenula priča o premještanju vrta, a s obzirom na naše iznimno dobre uvjete, došli smo na ideju da taj projekt ponudimo Gradu Splitu. Realizacijom ovog projekta, moram istaknuti, ugodnu korist imali bi svi posjetitelji zoološkog vrta, no ono što je važnije, bio bi osiguran i ugodniji i bolji život svim životinjama koje su trenutačno smještene u splitskom vrtu. Radi se o iznimno raznolikom terenu koji je najvećim dijelom ravničarski, ima nešto kamenjara, ali i dosta šume, zapravo svega onoga što bi trebalo za smještaj životinja. Sami tereni infrastrukturno su opremljeni - kaže Marko Škopljanac, ističući kako bi splitskoj gradskoj vlasti dali teren u koncesiju.

Škopljanac kaže kako bi zbog odličnog staništa za životinje, prirodnog okruženja, dobre prometne povezanosti s velikim okolnim gradovima, Splitom, Solinom, Kaštelima i Trogirom, te blizine autoceste, ali i činjenice da već sada velik broj školske i predškolske djece posjećuje njihov kraj, kao i brojni turisti, ovaj projekt bio pun pogodak. Kako za grad Split, dodaje on, tako i za razvoj umrlog turizma na području Dalmatinske zagore.

Ravnatelj Prirodoslovnog muzeja i Zoološkog vrta u Splitu Nediljko Ževrnja smatra kako se radi o iznimno zanimljivu projektu i ističe da bi prethodno trebalo sve dobro sagledati počevši od opremljenosti komunalne infrastrukture, vrste terena do utjecaja klime.

- Iznimno je važno da taj teren ima dovod i odvod vode, a isto tako važan je utjecaj sunca, ali i bure, koja za neke životinje zna biti problem. Ono što vam mogu potvrditi jest da ćemo u dogovoru s nadležnim gradskim službama najvjerojatnije obići teren u Škopljancima i na licu mjesta vidjeti o čemu se zapravo radi.

ZOO_Radosic
Na ovoj fotografiji samo je bik stvaran, ostale životinje su plod mašte našeg ilustratora / Cropix

Ima odjeka

Ideja obitelji Škopljanac zaintrigirala je pozornost aktualne vlasti u Splitu. Pročelnica Službe za kulturu i umjetnost pod čijom je nadležnosti Zoološki vrt Maja Munivrana kazala nam je kako se radi o zanimljivoj ideji te kako bi prethodno trebalo detaljno razmotriti i utvrditi okvirni trošak te isplativost toga projekta.

- Naravno, gradska uprava poglavito se brine o sadržajima u samom gradu Splitu, ali bi o ovakvom eventualnom ulaganju odluku moglo donijeti jedino Gradsko vijeće. Isto tako, potrebno je prvo provjeriti postoji li odgovarajuća prostorno-planska dokumentacija, a za realizaciju najma terena trebalo bi prethodno provesti javni natječaj - riječi su pročelnice Munivrane.

Jakov ŽARKO

Ževrnja: Klima je O.K.

Na pitanje bi li sve životinje mogle podnijeti klimu Dalmatinske zagore, koja je nešto hladnija za razliku od gradske, Nediljko Ževrnja je kazao:

- Ako zoološki vrtovi mogu djelovati u Zagrebu i Osijeku, zašto ne bi i u Radošiću?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 16:40