StoryEditorOCM
Dalmacijapomozimo im!

Božićna akcija Slobodne Dalmacije: 'Znate li vi kako je poslati sina u školu praznoga želuca?'

Piše PSD.
14. prosinca 2014. - 22:25

Velik broj tvrtki i građana javio se na poziv “Slobodne” da pomognu 20 najugroženijih obitelji s djecom sa šireg područja Splita. Kolika je njihova neimaština, najbolje svjedoče oni sami.

“Prije nekoliko dana prvi put sam morao za sebe i ženu s kontejnera uzeti kruh, staviti malo jaja po njemu i ispeći ga. Ja i žena smo ručali, ali nismo taj obrok htjeli podijeliti s djecom jer tko zna kakve su se bakterije tu namnožile. Najteže mi je bilo gledati djecu kojoj nije bilo jasno da mi jedemo, a njima ne damo. Inače, jedino sam ja zaposlen, ali mjesecima ne dobivam plaću. Na posao odlazim redovito”, ispovjedio se jedan od građana u splitskom Caritasu.

Caritas i Centar odabrali

Kako smo izabrali 20 siromašnih obitelji? Naš je list u dogovoru s Caritasom Splitsko-makarske nadbiskupije i centrima za socijalnu skrb u Splitu i Sinju izabrao one najpotrebitije. Slavko Jerončić iz splitskog Caritasa, Tatjana Vukman i Nerina Tolj iz Centra za socijalnu skrb Split i Aleksandar Stojanac iz Centra za socijalnu skrb Sinj kažu nam da se zaista radi o najtežim slučajevima obitelji s djecom.

“Znate li vi kako je poslati sina u školu praznog želuca?”, pita nas jedna majka i moli pomoć u hrani i pelenama.
“Ne treba mi novac, samo želim da mi djeca budu sita i sretna za ovaj Božić”, kaže nam pak druga mlada i samohrana majka koja u podstanarskom stanu u Splitu živi s troje djece.

I druge siromašne obitelji otvoreno nam govore kako su gladne, nemaju novca za osnovne potrepštine, a hrane se u pučkim kuhinjama.

Inače, odlučili smo da nećemo objavljivati identitet siromašnih obitelji, a sve kako bismo izbjegli stigmatiziranje roditelja i djece.

Dovoljna garancija da se zaista radi o najpotrebitijim građanima su jamstva djelatnika iz Caritasa i centara za socijalnu skrb koji su iz svojih kartoteka izabrali one najdrastičnije slučajeve.

Stoga molimo građane i tvrtke da pomognu u ovom našem plemenitom cilju. Trgovačke i druge tvrtke mogu pomoći bonovima, paketima s mješovitom robom ili na neki drugi način koji im se učini prikladnim.

Također, dobrodošle su i uplate na račun. Građani pak mogu donijeti pakete u Caritas Splitske nadbiskupije u Splitu, na adresi Zrinsko-frankopanska 43. Ako ne raspolažete velikim resursima za ovakve humanitarne akcije, možete pomoći i simboličnim darovima ili bonovima, otvoreni smo za sve. Ipak se tu radi o ljudima koji će prihvatiti svaku pomoć. Akcija traje do 16. prosinca.

Saša Jadrijević Tomas

Račun za uplate

Ako želite donirati novac, to možete učiniti uplatom na račun Caritasa Nadbiskupije splitsko-makarske, i to na žiroračun:


IBAN: HR 2923400091100092615

Stavite podatke o uplatitelju, a za svrhu uplate navedite ‘Božićna akcija Slobodne’. Sav prikupljeni novac bit će raspodijeljen na 20 obitelji, te ćemo javnost i uplatitelje obavijestiti o prikupljenim sredstvima. Akcija traje do 16. prosinca.

Što mogu donirati građani?

- igračke
- higijenske potrepštine
- hranu s dužim rokom trajanja
- obuću i odjeću
- novac

Pakete možete u ponedjeljak i utorak odnijeti u Caritas Nadbiskupije Splitsko-makarske na adresi Zrinsko-frankopanska 43. Samo na paket napišite ‘Božićna akcija Slobodne’. Najaviti se možete i na telefon 021 318-740021 318-740.

Tvrtke, pomozite

Pozivamo male i velike tvrtke da se uključe u našu akciju. I simbolične uplate na račun i te kako će pomoći siromašnim obiteljima. Uplate tvrtki ćemo i medijski popratiti, stoga, poduzetnici - uključite se! Trgovačkim lancima šaljemo apel - darujte bonove ili pakete.

Kontakt za informacije

Ako želite dobiti detaljnije informacije, slobodno se javite na službeni mail akcije:

humanitarna.akcija@slobodnadalmacija.hr


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 15:16