StoryEditorOCM
Dalmacijaostaje bez posla

Bivši alkarski vojvoda Ivan Čikara višak u HAC-u

Piše PSD.
19. ožujka 2013. - 12:59
Bivši alkarski vojvoda Ivan Čikara našao se na popisu prekobrojnih zaposlenika Hrvatskih autocesta. Još krajem prošle godine najavljeno je da će u okviru konsolidacije državnih tvrtki HAC otkazati radni odnos za oko 500 zaposlenika, ponajviše blagajnika na naplatnim kućicama i cestara.

Početkom ožujka u javnost je procurilo da je Uprava HAC-a proglasila viškom 341 radnika.

Među njima je bilo 150 radnika čiji je popis sastavila Uprava, a još 191 radnik dragovoljno se prijavio za napuštanje tvrtke, uz pripadajuće prinadležnosti. Kada su odlučili o otkazivanju ugovora za 341 radnika, u Upravi HAC-a shvatili su da će ostati i bez 80 ljudi koji su im potrebni.

Poslije takve aljkavosti postupak otkazivanja ugovora o radu u HAC-u, nazvan konsolidacija, nastavio se tiho, a obznanjen je pisanim rješenjima zaposlenicima da su prekobrojni. Prema našem izvoru u ovoj prvoj tranši prekobrojnih je oko 200 djelatnika HAC-a. Među njima se našao i Ivan Čikara, brigadir HV-a u miru, diplomirani inženjer prometa, koji je po HAC-ovoj sistematizaciji bio raspoređen na poslove unutarnje kontrole.

Nedvojbeno je da je HDZ u HAC zapošljavao podobne da bi primali dobru plaću. Tako je stigao i Čikara koji se sigurno nije pretrgao od posla. Za razliku od drugih koje se nije viđalo na radnim mjestima ili bi se pojavljivali najviše 3-4 sata dnevno, on je bar redovito dolazio na posao i ostajao puno radno vrijeme. Veliki broj manje radišnih i nepotrebnijih od Čikare i dalje imaju posao, a Čikaru koji ima dvoje male djece i jedini privređuje u obitelji, šalje se na ulicu. Bez ikakve socijalne osjetljivosti – kaže naš izvor iz HAC-a.

Doznali smo da su upravo zbog socijalne neosjetljivosti pri dijeljenju otkaza za Čikaru intervenirali pojedinci iz njemu suprotstavljenoga političkog pola. Navodno se pokušava naći rješenje po kojemu bi Čikara ipak zadržao radni odnos, ali na nekom drugom radnom mjestu.

Ivan Čikara imao je streloviti uspon tijekom Domovinskog rata i kasnije, tvrdi se, ponajprije zahvaljujući blagonaklonosti Mirka Norca. Čikara je napredovao u zapovjednom lancu HV-a sve do zapovjednika 33. inženjerijske brigade. Dragovoljno je, uz solidnu otpremninu, napustio HV i ubrzo postao šef Hrvatskog centra za razminiranje za Jug. Iz HCR-a Čikara je prešao na rad u HAC.

U Viteškom alkarskom društvu Ivan Čikara je kao alkarski vojvoda došao voljom izabranog alkarskog vojvode Mirka Norca koji je u to vrijeme bio u zatvoru. Kada je Norac pritvoren uprava VAD-a tu je godinu odlučila da dužnost alkarskog vojvodce obnaša Ante Kotromanović. I iduće godine Kotromanović je bio glavni zapovjednik alkarske fešte, ali je zbog svog govora na otvaranju Alke te godine postao nepodoban za daljnje obnašanje te dužnosti.

Tako se slijedeće godine odnikud na dužnosti vojvode stvorio Ivan Čikara koji je tu najistaknutiju alkarsku čast obnnašao šest godina.

TONI PAŠTAR

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 22:40