StoryEditorOCM
Dalmacijapazi, snima se!

'Big brother' na dalmatinskim ulicama: policija izdala odobrenje za postavljanje više od trideset kamera u Trogiru i Solinu!; Donosimo i njihove lokacije u Splitu

17. svibnja 2019. - 00:30
iStock-185317123

U Trogiru će od ove godine video kamere nadzirati 23 nove lokacije uključujući Travaricu pokraj Gradskog groblja, Pješački most i Trg Ivana Pavla II ispred Crkve sv. Sebastijana, saznajemo iz PU splitsko-dalmatinske.

Od početka 2019. godine Inspektorat unutarnjih poslova splitske policije je jedinicama lokalne samouprave izdao dva odobrenja za provođenje zaštite sustavima video nadzora i to Trogiru za 23 lokacije i Solinu za 10 lokacija. Otprije je Solin imao odobrenje za tri kamere, a ove godine je zatražio policijsku prosudbu za lokacije na kojima će postaviti tri puta više uređaja. Od deset lokacija na kojima će biti nove kamere u Solinu izdvajamo: raskrižje ulica Braće Radića-Nevena Kuduza, raskrižje ulica Marka Marulića-Splitska i raskrižje ulica Put Mira- Matoševa.

- Policijske postaje s Odjelom prevencije, analizom terena i statističkih podataka o kaznenim djelima i prekršajima, detektiraju područja i okolnosti koje pogoduju kažnjivim i drugim asocijalnim ponašanjima. Kroz mjere situacijske prevencije, između ostalog, sugeriramo lokalnim zajednicama da sa svoje strane poduzmu potrebne korake kako bi se određene lokacije na kojima trenutno postoji komunalna zapuštenost, neosvijetljenost, nepostojanje minimalnih mjera zaštite i sl. uredile.

Na takav način, zajedničkim radom policije i lokalne zajednice doprinosimo smanjenju asocijalnih ponašanja i jačanju osjećaja sigurnosti kod građana. Postavljanje video nadzora svakako je jedan od izvrsnih sustava zaštite, koji je u lokalnim zajednicama kao takav i prepoznat, zbog čega je jedan veći dio njih, kako je to već uvodno spomenuto, zatražio i dobio odobrenja za postavljanje video nadzora - kažu nam iz splitske policije.

Zahtjev za odobrenje podnosi jedinica lokalne samouprave sukladno Zakonu o privatnoj zaštiti i Pravilniku o načinu i uvjetima obavljanja poslova privatne zaštite na javnim površinama. Uz zahtjev se prilaže sigurnosna prosudba ugroženih dobara na javnoj površini s jasno ucrtanim perimetrom štićenja, plan štićenja javne površine i naziv pravne osobe ili obrtnika koji će obavljati navedene poslove na javnoj površini.

Policija izdaje odobrenje ako su ispunjeni svi uvjeti, te se smatra da će postavljanje sustava zaštite video nadzorom pozitivno utjecati na razinu opće sigurnosti ljudi i imovine. Prethodnih godina su izdana odobrenja Splitu za 15 lokacija, Solinu za 3 lokacije, Makarskoj za 6 lokacija, Hvaru za 12 lokacija, Sinju za jednu i Općini Lovreć za 4 lokacije.

U Splitu između ostalog imaju kamere na Matejuški, Trgu Gaje Bulata i Peristilu. “Live” prijenos s Pijace, s jedine kamere u Sinju, može se naći na stranicama Turističke zajednice tog grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 07:15