StoryEditorOCM
Dalmacijaakcija udruge ‘LIJEPA NAŠA’

Biblijski vrt spasimo od šimširova moljca

Piše PSD.
10. srpnja 2015. - 00:02

Udruga “Lijepa naša” organizira u petak, 10. srpnja akciju spašavanja šimšira od šimširova moljca u Biblijskom vrtu pa poziva članove i prijatelje da im se pridruže, najavila je predsjednica udruge Ivna Bućan.

U međuvremenu su se iz splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša odazvali pozivu “Lijepe naše” i napisali upute građanima kako bi što uspješnije suzbili nametnika koji već nesmiljeno uništava šimšir na ovome području.

Napad šimširova moljca može lako prepoznati po svilenkastim, paučinastim zaprecima na vrhovima izbojaka, u kojima se nalaze odrasle gusjenice. U mjerama zaštite se, među ostalim, navodi da se štetnik može suzbijati mehaničkim (ekološki najprihvatljiviji način) i kemijskim mjerama temeljem pravovremenog utvrđivanja početne zaraze, prisutnosti gusjenica.

Tamo gdje je to izvedivo preporuča se sakupljanje aktivnih gusjenica te uništavanje zapredaka u kojima se nalaze starije gusjenice u mirovanju radi kukuljenja. Sanitarna rezidba i uništavanje zaraženih izbojaka (mljevenje ili spaljivanje) također može značajno smanjiti brojnost populacije štetnika. Kao učinkovita metoda suzbijanja pokazalo se i “pranje” grmova visokotlačnim peračima.

Kemijski štetnik se može suzbijati insekticidima (primjena u večernjim satima kad pčele ne lete), i to dok su gusjenice što mlađe. Nadalje, mogu se koristiti, pogotovo za suzbijanje mlađih stadija gusjenice, ekološki povoljni insekticidi.

Napominje se i da nakon obavljenog suzbijanja treba nastaviti kontrolirati biljke šimšira zbog moguće nove infestacije štetnikom koji dolijeće s drugih zaraženih biljaka.

 J. MATIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 05:52