StoryEditorOCM
DalmacijaGradonačelnik optužio čelnike ekoloških udruga

Berket: Ekolozi nisu educirani, Brižine će koristiti građanima!

Piše PSD.
17. veljače 2012. - 18:43

Problem u suradnji s civilnim, a posebice ekološkim udrugama, za koje držim da su dobrodošao korektiv pri donošenju važnih odluka, nastaje zbog loše educiranosti nekih čelnika pojedinih lokalnih udruga, a osobito kad se uz to i politički angažiraju.

Umjesto da odgovorno predstavljaju ekološke udruge, aktivisti tada postaju politički partneri - rekao je kaštelanski gradonačelnik Josip Berket na jučer održanoj konferenciji za novinare, a u povodu otvorenog pisma što su mu ga uputile pojedine ekoudruge nakon usvajanja izmjena i dopuna GUP-a. - Predstavnici ekoloških udruga, koji su toliko loše educirani da, na primjer, javno iznose sumnju i u korištenje obnovljivih izvora energije, ne mogu biti ozbiljan partner u razgovorima o ekološkim problemima.

Kaštela i jesu u nezavidnoj situaciji zato što je u prošlosti bilo najvažnije umiriti one koji su preglasni, umjesto da se argumentirano odgovori što je za Kaštela uistinu dobro, a što je politizacija problema - kazao je Berket i pojasnio da je prije sjednice Gradskog vijeća pozvao predstavnike ekoloških udruga i upoznao ih s izmjenama i dopunama GUP-a.

MORH-ov presedan

Reagiranje ekoloških udruga izazvale su izmjene GUP-a koje se odnose na područje Brižina, odnosno vojnu luku u zoni posebne namjene. Tako stoji: “U zoni posebne namjene – vojno skladište goriva ‘Brižine’ - moguć je smještaj i drugih sadržaja i građevina od posebne važnosti za državu, u smislu sigurnosti opskrbe derivatima nafte i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Detaljni uvjeti smještaja odredit će se sukladno posebnim propisima.” Ocjena gradonačelnika je, međutim, da je Grad Kaštela prošao izvanredno, na čemu zahvaljuje Ministarstvu obrane koje je presedanom učinilo Gradu uslugu dopuštajući mu da bira između dviju opcija.

- Vojno skladište goriva mijenja se u vojnu luku i skladište obveznih rezervi naftnih derivata i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora - kaže Berket, što je važno jer otklanja mogućnost da se u vojnom skladištu skladište i neka druga, opasna goriva koja koriste NATO-ovi brodovi, a Hrvatska je članica NATO-a i takvi brodovi imaju pristup našim lukama.

U GUP-u nigdje ne stoji da se pogoduje CEMEX-u, odgovara na optužbe Berket, ali ako im je CEMEX Pedro za vješanje, neka tako nastave, no na taj način će otupiti oštricu borbe protiv spaljivanja opasnog otpada.

Jadranka MATIĆ

Zeleni Dalmacije: To je nazadovanje!

Zeleni Dalmacije se ne slažu s ovakvim donošenjem odluka koje bi mogle imati dugoročne štete za naš već dovoljno devastiran zaljev.

Uz promjene koje će omogućiti nova radna mjesta, provukla se i promjena o prenamjeni posebne zone (vojne) na Brižinama u naftni terminal državne agencije HANDE (Hrvatska agencija za obavezne zalihe nafte i naftnih derivata), protiv čega smo se davno već svi izjasnili: i vijećnici i udruge i stanovnici Kaštela.

Iako je većina vijećnika bila protiv ovog amandmana, digli su ruke za promjene GUP-a zajedno s promjenama na Brižinama, kako ne bi bili optuženi da su protiv razvoja grada.

Zeleni Dalmacije smatraju da nije moguće uspoređivati broj zaposlenih s napretkom Kaštela, zapravo je ovo nazadak s obzirom na mogućnost ekoloških, tehnoloških i drugih šteta za zdravlje građana i građanki Kaštela, ali i Solina i Splita. Gospodine Berket, zašto niste zatražili od MORH-a da Brižine preda u vlasništvo Grada Kaštela?

Tu se moglo napraviti nešto što neće biti potencijalna opasnost za novo zagađenje. Gradonačelniče, jeste li Vi svjesni da ste sada odgovorni za moguća onečišćenja koja donosi ovaj projekt? - stoji, među ostalim, u otvorenom pismu Zelenih Dalmacije upućenom gradonačelniku Berketu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:09