StoryEditorOCM
Dalmacijaimovinske kartice

Bečićevi dižu kredit od 2,7 milijuna kn, Baldasar gomila nekretnine, Kalmeta i supruga voze audi, vespu i gumenjak, Vlahušić ima dva stana, kuću i apartman...

Piše PSD.
19. svibnja 2014. - 23:19

Imovinske kartice dužnosnika opet su u središtu pozornosti nakon što se utvrdilo da je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kupio stan u Osijeku vrijedan oko 900 tisuća kuna, ali je pritom u kartici “sakrio” 27 metara četvornih i tako navodno umanjio cijenu nekretnine za 200 tisuća kuna. Ministar je taj previd komentirao ovako: “Ako nisam prijavio šupu, ispričavam se.”

Dužnosnici moraju povjerenstvu prijaviti svaku bitnu promjenu, pa je tako splitski gradonačelnik Ivo Baldasar nedavno prijavio 20 kvadrata nove imovine na Klisu, vrijedne 80 tisuća kuna, koju je stekao zajedno sa suprugom zahvaljujući “radu i plaćama”. Baldasar je već prije prijavio da na Klisu ima oranicu i voćnjak koji se prostiru na 6000 m², koje je procijenio na 310 tisuća kuna, dok je kuću od 80 m² procijenio na 300 tisuća kuna.

Stan vrijedan 1, 8 milijuna

Zlatko Ževrnja
Sve je to, kaže, stekao zahvaljujući plaćama, kreditu, a dio nasljedstvom. Splitski gradonačelnik je i suvlasnik kuće, pomoćnih zgrada i okućnice u Omišu, procijenjene na 450 tisuća kuna. Ima i dva automobila, toyotu rav 4 i fiat punto, dionice THT-a u iznosu od 18.395 kuna, štednju od 12 tisuća eura, te stan u Splitu od 84 m², vrijedan milijun i 800 tisuća kuna.

Pri stupanju na gradonačelničku dužnost, Baldasar je prijavio da je godišnje primao od tvrtki “Atlas” 124 tisuće kuna i “Daltur” 9220 kuna. Gradonačelnička plaća mu je 17.500 kuna. “Sva imovina je stečena u braku sa suprugom”, naveo je Baldasar, očito jedan od imućnijih gradonačelnika u Hrvatskoj.

Malo je poznato da je Nevenka Bečić, saborska zastupnica, sestra poduzetnika Željka Keruma, prije samo mjesec i pol dana poslala pismo Povjerenstvu za sukob interesa tražeći da se razjasni je li ona u sukobu interesa ako tvrtka “Felix” d.o.o., u kojoj njezin suprug Dalibor Bečić ima udjele u vlasništvu, od HBOR-as traži i dobije kredit od dva milijuna i 748 tisuća kuna.

Povjerenstvo je donijelo odluku da gospodin Bečić može podignuti kredit te da gospođa Bečić ne mora strahovati od sukoba interesa, ali sve dok se poštuje procedura i ako splitska političarka neće utjecati na neovisnu odluku tijela HBOR-a. No, osebujna splitska zastupnica u svom pismu je “dodala” i svoje mišljenje kako bi povjerenstvo trebalo odlučiti.

“Dužnosnica u podnesenom zahtjevu ujedno iznosi osobni stav u kojemu navodi da smatra kako odobravanjem kredita trgovačkom društvu u vlasništvu njezina supruga radi pokretanja turističke djelatnosti, stavljanjem u funkciju manjeg turističkog objekta koji bi otvorio mogućnost otvaranja sedam radnih mjesta, nije u sukobu nteresa, s obzirom da kredit koristi i široj društvenoj zajednici, razvoju turizma i povećanju turističkih kapaciteta grada Splita”, citiraju Nevenku Bečić u povjerenstvu, navodeći još da ona sama nema udjela u tom trgovačkom društvu.

U kartici podnesenoj na početku saborskog mandata Nevenka Bečić navodi da od vlastite imovine ima automobil golf, dionice HT-a i “Konstruktora”. Suvlasnica je i poslovnog prostora u Splitu od 115 kvadrata procijenjenog na 2.190.000 kuna.

Naslijedili čak i - štednju

Ivo Baldasar
Nevenka Bečić u svojoj kartici spominje još tri stana, četiri kuće s okućnicom i dva zemljišta, a navedene nekretnine posjeduje njezin suprug Dalibor – većina stečena nasljedstvom. Posebno se ističe stan od 204 m² u Splitu koji su procijenili na sedam milijuna kuna. Tu su i stanovi od 81 i 57 kvadrata u Splitu, procijenjeni na 2.250.000 i 1.068.000 kuna.

Gospodin Bečić je naslijedio i kuću s okućnicom od čak 1200 kvadrata u Splitu, procijenjenu na 10.800.000 kuna, a tu je i kuća s okućnicom u Podstrani od 180 kvadrata vrijedna 2.700.000 kuna. U kartici se navodi kuća s okućnicom od 130 kvadrata u splitskim Srinjinama, procijenjena na 400.000 kuna, te još jedna kuća u istom mjestu od 120 kvadrata koja se cijeni na pola milijuna kuna.

Dalibor Bečić vlasnik je i nekoliko zemljišta: 2000 kvadrata u Podstrani i 3000 u Srinjinama, vrijednih oko pet milijuna kuna. Zanimljivo, Bečićevi su čak i štednju od 80 tisuća eura naslijedili. Vole i umjetnine: na zidovima im visi reprodukcija Raffaelove Madone stara 300 godina, a procjenjuje se na 375.000 kuna, te ulje na platnu “Monfei Bianchi” staro oko 200 godina. Navode da posjeduju i 20 slika starih do 50 godina vrijednosti do 30.000 kuna, te zbirku numizmatičke vrijednosti i starosti oko 300 godina, ali nepoznate vrijednosti.

Veliku imovinu ima i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja. Suvlasnik je kuće s okućnicom procijenjene na milijun i 450 tisuća kuna, još jedne kuće od 110 tisuća kuna, te zemljišta vrijednog dva milijuna kuna. Stan u Splitu posjeduje sa suprugom, a vrijedan je oko 950 tisuća kuna.

Tu je i oranica (230 tisuća kuna), vinograd (90 tisuća kuna), a mu supruga još ima pašnjak, vinograd i šumu, sve vrijedno oko 230 tisuća kuna. Ževrnja vozi passat, a supruga golf. Imaju i umjetnine i nakit, procijenjen na 60 tisuća kuna. U vrijeme stupanja na dužnost Ževrnja je imao štednju od 4800 eura, a supruga 29.700 eura. Pod kredite i pozajmice Ževrnja je upisao: mercedes benz leasing od 122 tisuće i 400 eura koji istječe 2015. Gotovo sva pobrojana imovina župana i supruge mu stečena je nasljedstvom ili darovnim ugovorima.

Skupo Kalmetino zemljište

Čelnici Zadra i Dubrovnika također se ističu po svom bogatstvu. Božidar Kalmeta, nekad moćni HDZ-ovac i ministar, a danas gradonačelnik Zadra, također ima opsežnu karticu – dobiva 185 tisuća kuna godišnje na račun gradonačelničke plaće, dok supruga godišnje prima 142 tisuće kuna.

Posjeduje i stan od 118 m² vrijedan 1,1 milijun kuna, građevinsko zemljište od 6000 kvadrata na Musapstanu, vrijedno oko četiri milijuna kuna, dok mu supruga posjeduje šumu vrijednu 160 tisuća kuna. Kalmeta i supruga voze audi, vespu i gumenjak od 190 tisuća kuna. Nekadašnji ministar je uštedio 30, a supruga 66 tisuća eura. Zadarski gradonačelnik je podignuo i kredit od 110 tisuća eura na 15 godina.

Andro Vlahušić
Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić je pod godišnji iznos dužnosničke plaće naveo 252 tisuće kuna neto, iznos plaće bračnog druga je 70 tisuća kuna. Vlasnik je stana od 120 m², vrijedan milijun i 620 tisuća kuna, poslovnog prostora od 60 m² procijenjenog na 680 tisuća kuna, kuće od 200 kvadrata, vrijedne 1,5 milijuna kuna, i apartmana na Kupresu vrijednog 230 tisuće kuna.

Tko laže, dobije opomenu

Vlahušić i supruga imaju i stan od 82 metra četvorna, procijenjen na 1,2 milijuna kuna, umjetnine vrijedne 300 tisuća kuna, dionice T-Coma od 40 tisuća kuna, te štednju od 700 tisuća kuna. Kredit od 232 tisuće ‘švicaraca’ vraćen je prošle godine.

Mogu li političari varati ili unositi netočne ili nepotpune podatke? Zakon o sprječavanju sukoba interesa jasno kaže da su državni dužnosnici obvezni istinito i potpuno odgovoriti na pitanja o imovini, izvorima sredstava i načinu njihova stjecanja.

Ako postoji sumnja da je dužnosnik lagao, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa može usporediti podatke koje je naveo dužnosnik s podacima koje ima Porezna uprava.

Utvrdi li Povjerenstvo da je dužnosnik modificirao podatke s namjerom da prikrije stvarno stanje, onda ga može kazniti opomenom, obustavom isplate dijela mjesečne plaće (od dvije do 40 tisuća kuna) i objavljivanjem odluke u medijima.

Saša Jadrijević Tomas

Gradonačelnik Makarske - suvlasnik milijunske imovine

Jedan od bogatijih gradonačelnika je makarski poglavar Tonči Bilić. Gospodin Bilić je prijavio 13.405 kuna neto primanja od plaće, dok je godišnji iznos (neto) 160.860 kuna. Bilić je u razdoblju od 1995. do 2013. godine bio direktor Autokluba Makarska u kojem je godišnje (neto) primao 81.744 kune. Makarski gradonačelnik posjeduje i kuću od 151 četvornog metra, te dvorište veličine 755 kvadrata, koju je procijenio na šest milijuna i 570 tisuća kuna. Također, suvlasnik je još dviju kuća s okućnicom, tri građevinska zemljišta i pljoprivrednog zemljišta, sve procijenjeno na 17,5 milijuna kuna!

Gradonačelnik Šibenika - dužnosnik s najviše kredita

Novi šibenski poglavar Željko Burić prijavio je 15.888 kuna plaće – naknade, dok je supruga na godišnjoj razini prijavila prihod od 179 tisuća kuna. Kao ravnatelj šibenske bolnice Burić je na godišnjoj razini primao 207 tisuća kuna. Suvlasnik je kuće s okućnicom vrijedne 2,8 milijuna kuna, dok je supruga vlasnica kuće od 180 kvadrata, stana od 44 m² i oranice od 10.000 m² – sve skupa procijenjenio na 2,8 milijuna kuna. Zanimljivo, gradonačelnik Šibenika i supruga imaju čak sedam kredita, a u kartici su navedena i tri automobila, među njima i skupocjeni mercedes A klase 180.

‘Siromašna’ Holy, skromni Kotromanović, bogatašica Pusić

Jedan od najskromnijih, a kažu i najpoštenijih članova kabineta premijera Milanovića je Ante Kotromanović, ministar obrane. On je prijavio stan u Zagrebu od 56 kvadrata, vrijedan 700 tisuća kuna, automobil mazdu cx7 vrijednu 133 tisuće kuna i motocikl beverly 230. Od njega je skromnija bila jedino nekadašnja ministrica zaštite okoliša, a danas predsjednica stranke ORaH Mirela Holy koja posjeduje hyundai coupe vrijedan 80 tisuća kuna i štednju od 32 tisuće eura.

Njihovi bogatiji kolege su, primjerice, ministar Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, koji je suvlasnik nekoliko stanova čija je procijenjena vrijednost 2,4 milijuna kuna, dok je supruga vlasnica građevinskog zemljišta vrijednog 800 tisuća kuna koje je stekla nasljedstvom. Grčić je na početku mandata prijavio da posjeduje BMW 320I C vrijedan 180 tisuća kuna, ali je prije dva mjeseca unio bitnu izmjenu u karticu, BMW-a više nema, ali tu je VW scirocco, vrijedan 170 tisuća kuna. Milijunsku ušteđevinu ima ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i njezin suprug – prijavila je 56 tisuća kuna, oko 155 tisuća eura, 900 tisuća dolara i 13 tisuća švicarskih franaka. Navedenih 900 tisuća dolara je naslijedio njezin suprug nakon smrti oca.

Sanaderov imovinski dosje - nepoznat

Koliko Ivo Sanader ima imovine? Poznato je da su mu nekretnine i pokretnine blokirane, a podaci o blokiranoj ili slobodnoj imovini u aktualnom registru ne postoje, iako ih je bivši premijer i saborski zastupnik dostavio. Naime, u registru povjerenstva samo stoji rečenica koju im je bivši premijer sam dostavio: “Imovina mi je blokirana zbog sudskog postupka.” No, u arhivu registra ostalo je zabilježeno da je 2010. godine prijavio dva stana, garažu, vinograd, pokretnine u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna, nasljedstvo od 100 tisuća eura... Godinu dana nakon što je predana ta kartica mediji su zabilježili da mu je blokirana imovina u vrijednosti od 25 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:49