StoryEditorOCM
DalmacijaDr. Marko Ožić Bebek i Zlatko GAreljić odgovarali na pitanja čitatelja ‘slobodne’

Bebek: Imat ćemo 2-3 fakulteta; Gareljić: Zamjenici su stručnjaci

Piše PSD.
26. svibnja 2009. - 15:10

Dr. Marko Ožić Bebek / Foto: I. Ravlić/Cropix
Dopisništvo “Slobodne Dalmacije” u Makarskoj otvorilo je telefon građanima za postavljanje pitanja kandidatima za gradonačelnika u drugom krugu, dr. Marku Ožiću Bebeku (HDZ), i Zlaktu Gareljiću (SDP).

Prvi je odgovarao dr. Bebek, kojemu je najprije zazvonio telefon iz Zagreba s pohvalama Vladimira, koji redovito dolazi u Makarsku i divi se novoj dvorani i kipu sv. Petra, te izrazio uvjerenje u Ožićevu pobjedu. Sugrađanka koja se nije predstavila željela je znati kako Bebek vidi razvoj grada i turizma.

Hotel s pet zvjezdica

- Ne treba povećavati smještajne kapacitete, već urediti dosadašnje hotele i izgraditi novi s pet zvjezdica. Najjednostavniji je produžetak sezone kongresnim turizmom, te sportskim terenima. Zato je na Platnu predviđena nova sportska zona sa 7-8 nogometnih terena, tako da će Makarska postati središte zimskih priprema nogometaša i drugih sportaša - odgovorio je Bebek.

Maturanta je zanimalo kada će moći studirati kod kuće. - Kineziološki fakultet u Splitu nije za ovu jesen bio spreman otvoriti podružnicu u Makarskoj. Otvaranje dislociranih studija jedan je od ključnih razloga moje kandidature, imamo punu potporu resornog ministarstva i ministra, i za koju godinu će Makarska imati 2-3 dislocirana fakulteta - kaže Bebek.

Što se dogodilo s biračkim tijelom kada je isti broj od devet vijećnika izabrao s HDZ-ove i SDP-ove strane, zanimalo je građanina. Bebek je odgovorio da je HDZ puno uložio u omekšavanje odnosa između HDZ-a i SDP-a.

Očito je dolaskom Zlatka Gareljića sav trud pao u vodu i jaz se produbio. Glasovalo se ideološki, a ne o kvaliteti kandidata i realiziranim projektima u mandatu.

Projekti u korist grada

Zlatka Gareljića je sugrađanka pitala hoće li se iskoristiti povijesna šansa vijećničkih odnosa u Gradskom vijeću, da zastupnici kontroliraju gradonačelnika, a on da kontrolira Vijeće. Mnogi politički neopredijeljeni građani očekuju dvodiobu odgovornosti prema gradu i njegovoj baštini.

Gareljić je ukazao na promjenu zakona kada nisu primarne koalicije, nego će se surađivati na projektima u korist grada. Odgovor na pitanje koje je projekte realizirao u svome gradonačelničkom mandatu, glasio je: škola na Zelenci, kanalizacijski kolektori i infrastruktura oborinskih voda, brojne administrativne pretpostavke funkcioniranja grada, sređen popis gradske imovine.

Građanina je zanimalo zašto je za svoga zamjenika izabrao Velimira Vidaka, protiv kojega se vode dva kaznena postupka, na što je Gareljić naglasio Vidakove ljudske, profesionalne i političke kvalitete; otvorena su još tri kaznena postupka, a jedan je riješen u njegovu korist.

Uvjeren je da će i preostali tako završiti u njegovu korist, jer su podignuti iz političkih razloga, a nisu se upletali policija i Državno odvjetništvo.

Zamjenica Ivana Gabrić također je izabrana zbog stručnih kvaliteta. Nije dopustio pitanje hoće li “povući” suprugu iz Zagreba, jer je ona osoba s ljudskim i profesionalnim dignitetom, koju on ne povlači, nego će se obiteljski o svemu dogovoriti.

Ovu godinu ostaje u Zagrebu radi značajnih projekata koje završava u Modernoj galeriji, kazao je Gareljić.

ana dragičević / epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 15:04