StoryEditorOCM
Dalmacijatinov grad PRED IZBORIMA

Bankrotirali, a za izbore im treba 250 tisuća kuna

Piše PSD.
24. listopada 2014. - 21:52

Vlada je postupila na moj zahtjev. Ništa, idemo u nove izbore - kratko je komentirao Nikša Roso, stranački veteran HDZ-a, predsjednik saziva Gradskog vijeća u Vrgorcu, koji je Vlada ovog četvrtka raspustila imenujući Ines Grubišić povjerenicom. Vrgorački političari već su se odavno pripremili na taj scenarij, mnogi već pomalo slažu liste za sljedeće izbore i pripremaju slogane.

Protiv komunista

Do raspada koalicije i novih izbora došlo je, podsjetimo, zbog sukoba između HDZ-a i HSP-a AS. Pravaši su uvjereni i danas da je to bio ispravan potez.

- Glas za Borisa Matkovića i Ivicu Pandžića, prva lica vrgoračkog HDZ-a, glas je za SDP, a mi nemamo namjeru podržavati komuniste. Dovoljno su varali svoje birače, a nas neće. Pravaška opcija djeluje u Vrgorcu deset godina, a mi očekujemo na ovim prijevremenim izborima dosad najbolji rezultat - bio je prilično oštar Slobodan Granić, predsjednik vrgoračkog HSP-a AS.

U oporbi su jedva dočekali “rat” između HDZ-a i HSP-a AS kako bi ponovno dobili šansu pridobiti birače.

- Bilo je samo pitanje vremena kad će državne institucije raspustiti sadašnji saziv Gradskog vijeća. Neprofesionalno, jednostrano vođenje sjednica, učestalo kršenje Statuta i Poslovnika, onemogućavanje pristupa javnosti radu Gradskog vijeća i sazivanje sjednica zadnjeg dana zakonskog roka dovelo je do ovog. Ušli smo u vijeće kao nezavisni i na nove izbore izlazimo isto kao nezavisni. Na terenu svakodnevno radimo i spremno čekamo nove izbore koji predstavljaju referendum za ili protiv sadašnjega gradonačelnika Borisa Matkovića i njegove bezidejne politike lutanja i životarenja iz dana u dan, dok gradska blagajna postaje sve tanja i tanja - istaknuo je Ante Pranić, gradski vijećnik Nezavisne liste mladih.

Igrač iz sjene

I u SDP-u bi rado maknuli Matkovića, iako im pravaši prebacuju da je to njihov igrač iz sjene.

- SDP je spreman za nove izbore u svakom trenutku, ali nikome nije drago krenuti u nove izbore u ovako teškom financijskom trenutku, jer to predstavlja ogromno opterećenje za porezne obveznike koji su i ovako previše opterećeni. Ako gradonačelnik nije u stanju osigurati stabilnu predstavničku većinu, minimum političke i moralne odgovornosti nalaže davanje ostavke na mjesto gradonačelnika i provođenje zajedničkih izbora o jednom trošku - zaključio je Rade Bobanac, šef lokalnog SDP-a.

mate primorac

JAGODE I ŠLAGVORT: Bankrotirali, a za izbore im treba 250 tisuća kuna

Vrgoračka gradska blagajna je prazna, već odavno studenti i učenici ne dobivaju stipendije, vijećnici naknade… Sad se samo održava hladni pogon, skupi se koja kuna za plaće gradskoj upravi i tetama u vrtiću, dok zaposlenicima “Vodovoda“ plaća kasni po dva mjeseca. Situacija je jako teška, a bit će još i teža poslije Nove godine kad je najavljeno ukidanje Zakona o brdsko-planinskom području.

Kriza vlasti došla je do vrhunca, raspala se vladajuća desna koalicija, zbog ideoloških, ali i kadrovskih sukoba. Vrgorčane uskoro očekuju novi izbori, ovaj put za Gradsko vijeće, koji će stajati porezne obveznike oko 250.000 kuna. U ovakvoj situaciji to je ogroman novac, njime se moglo puno toga napraviti, a bacit će se na još jedne izbore. Postavlja se pitanje otkud će se to platiti.

Vrgorački političari odavno su prestali misliti na narod, čast izuzecima, njima su na prvome mjestu njihova primanja, stanovi, vikendice, auta… brojne beneficije na koje su navikli zahvaljujući udobnim foteljama. Kažu da je do tu doveo HDZ. No, kako je to napravio HDZ, ako ta stranka praktički ne upravlja i ne kontrolira ni jednu ustanovu ni poduzeće?

Prije će biti da se tu radi o individualnoj odgovornosti. Vrgorački kraj ima velik potencijal i vrijedne ljude, plodna polja na kojima se proizvodi najkvalitetnije voće i povrće u Dalmaciji, no ta su polja godinama pod vodom i po nekoliko mjeseci, jer odvodnja nije riješena. Proizvode najbolje jagode, dobar pršut, kvalitetno vino, odličan med, sve što čovjek može poželjeti, ali godinama ovaj kraj stagnira.

“Prošla autocesta, pa je sad bolje i lakše”, reći će mnogi. Da, ali cesta je poslužila tek novim naraštajima da lakše i brže odu trbuhom za kruhom po bijelom svijetu. Ovaj kraj stoga pomalo, ali sigurno izumire, gase se posljednje vatre po ognjištima... Mladost odavno tu nema budućnosti, a mogla ju je izgraditi.

M. PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:11