StoryEditorOCM
DalmacijaPutevi milosti

Apel humanitarne udruge: Svaki dan gledamo ljude s rukama u kontejnerima, ali pomoći ima, javite se!

19. listopada 2016. - 16:40

Svi plaču da nemaju hrane, dolaze doslovce po brašno, a kad ponudimo konkretnu pomoć na godinu dana i duže, baš svaki mjesec, javi nam se samo nekoliko ljudi!

Tu rečenicu, u kojoj ukratko dočarava apsurd koji je snašao nju i ostale volontere, uskliknula je Vesna Knežević, dopredsjednica Kršćanske humanitarne udruge Putevi milosti, i to nakon što je naišla na mizeran odaziv projektu Europske unije službena naziva 'Fond europske pomoći za najpotrebitije'.

Riječ je o iznosu od ukupno osam milijuna kuna godišnje za rečenu udrugu sa sjedištem u Osijeku i vrlo aktivnom dalmatinskom podružnicom, koji je u cijelosti namijenjen mjesečnoj pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama za socijalno ugrožene. 'Kvaka' je samo jedna: primanja obitelji (samca) koji traži pomoć ne smiju biti viša od 800 kuna 'po glavi'. U tu bilancu, međutim, ne ulazi dječji doplatak, koji može nešto 'pojačati' ta skromna primanja.

Javilo se tek nekoliko

- Dakle, na našim Fejsbuk stranicama, kao i direktno u dalmatinskim prostorijama udruge na dvije lokacije: u Svetom Kaji i Dugobabama, svakodnevno smo zapljusnuti traženjem svake moguće pomoći. Ljudi nam dolaze doslovce po brašno! Zato smo u ovoj sjajnoj ponudi Europske unije vidjeli pravi dar, biblijsku manu s Neba. Moram reći i da su je dobile samo dvije humanitarne udruge u Hrvatskoj, obje sa sjedištem u Osijeku. Oduševljeno smo objavili poziv socijalno ugroženima da se jave i donesu potvrdnicu o primanjima do 800 kuna po osobi, kako bismo im omogućili mjesečni paket hrane, od one svježe do konzervirane, te potrepština za higijenu, i to u minimalnom iznosu od dvjesto kuna mjesečno ili više, ovisno o broju članova kućanstva.

Naša je objava podijeljena na Fejsu 123 puta, i ima više od osam tisuća čitanja. I - ništa! Ili, skoro ništa; javilo se tek nekoliko osoba, a mi moramo u Splitsko-dalmatinskoj županiji imati najmanje 400 prijava kako bismo mogli praktično ostvariti sredstva. Gornji limit je tisuću obitelji, odnosno osoba ako netko živi sam s tako skromnim primanjem - ojađeno će Vesna Knežević, uz napomenu da su se u očaju čak obratili za pomoć nekolicini župnika, dobro upoznatih s imovinskim stanjem pobožnih župljana.

Rok do kraja mjeseca

- Don Nikola Bodrožić iz župe Sveti Kajo nam je, recimo, poslao nekoliko socijalno ugroženih obitelji koje ispunjavaju kriterij za dobivanje dugoročne pomoći, ali na žalost ni njima nećemo moći pomoći ako ne nađemo još skoro 400 potencijalnih korisnika, jer to je uvjetovani donji limit. Ovaj projekt Europske unije je inače realiziran uz pomoć Ministarstva socijalne politike i mladih, te Ministarstva rada i socijalne skrbi. Ne mogu vjerovati da nam se skoro nitko ne javlja za ovako konkretnu i dugoročnu pomoć, a ranije smo stalno bili traženi za, rekoh, najelementarnije stvari - još jednom će u nevjerici dopredsjednica 'Puteva milosti'.

Kako bi pokušali sve da dođu do onih kojima pomoć najviše treba, Knežević je, s dvoje najagilnijih volontera udruge, Antom Grgićem i Aldijanom Tucaković, najavila i sastanak sa Centrom sa socijalnu skrb u Solinu.

- Rok za ispunjavanje potrebne kvote za ostvarivanje pomoći je do kraja listopada. Bili smo tako sretni kad su nam iz EU-a odobrena sredstva, a sad smo već pomalo očajni da će novac propasti - strahuju volonteri iz Kršćanske humanitarne udruge Putevi milosti.

Imate primanja do 800 kuna po osobi u kućanstvu? Javite se!

Zainteresirani za pomoć pozivaju se da što prije kontaktiraju Vesnu Knežević na mobitel 095-529-34-41, ili da napišu mail na adresu: putevim@gmail.com. Mogu i osobno doći četvrtkom na adresu Solinske mladeži 69A u Svetom Kaji, u intervalu od 15.30 do 17.30. Volonteri 'Puteva milosti' napominju da će i ubuduće pomagati one kojima pomoć treba, pa i ako tražiteljima pomoći primanja po osobi iznose više od osamsto kuna, jer se i oni također nalaze u zoni ozbiljnog siromaštva, napominju naši plemeniti sugovornici-volonteri.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:21