StoryEditorOCM
Dalmacijakakvo nas ljeto očekuje?

Američki Accuweather izradio detaljnu prognozu za srpanj i kolovoz u Dalmaciji, a naši meteorolozi kažu: To predviđanje ne vrijedi ništa!

Piše S. J. T.
16. svibnja 2018. - 23:04

Poznata tvrtka koja nudi kratkoročne, ali i dugoročne prognoze, američki AccuWeather je izradio prognozu za nadolazeće ljeto u Europi.

Iako domaći meteorolozi navode da ovakve dugoročne prognoze više pogriješe nego pogode, američka tvrtka je hrabro prognozirala neka vremenska odstupanja koja nas očekuju. Ljeto neće biti tako pakleno kao prošlo, a u našim krajevima se prognozira suša, a na jugu zemlje obilne padaline.

Na dnu teksta pogledajte i grafički prikaz prognoze Accuweathera za prvi dio kolovoza u Dalmaciji.

Vrućina će, navodi taj servis, uzrokovati požare od Francuske pa do Njemačke, a u Hrvatskoj bi požara, ako je vjerovati Amerikancima, moglo biti samo u Istri. Poplava će biti u južnoj Italiji, kao i na Balkanu točnije na području Dubrovačko-neretvanske županije, dok će kišnih razdoblja biti i u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kažu da će najviše nevremena biti u Poljskoj, Češkoj, ali i u Njemačkoj, Austriji, Litvi i Poljskoj. Spominju da bi se oluje mogle razviti u opasna tornada te u tuču. Nevremena će biti u Albaniji, Rumunjskoj.

Osim te prgnoze, Accuweather je izradio i detaljnu prognozu po danima za skoro cijelo ljeto u Dalmaciji, pa će tako temperature u Šibeniku, ako ćemo vjerovati toj 'nategnutoj' prognozi, biti tijekom srpnja i kolovoza nekoliko stupnjeva povrh 30, a biti će povremenih pljuskova.

 

U Splitu u srpnju i kolovozu biti maksimalnih do 30 - 32 stupnja, a rijetki će dani biti s temperaturom od 33 stupnja. Biti će uglavnom vedro, s ponekim pljuskom.

 

U Dubrovniku će biti toplije nego u Splitu, pa će temperature biti redovno tijekom kolovoza oko 34 stupnja.

 

U Zadru će temperature biti prilično blage za kolovoz, te će se živa u termometru penjati između 27 i 29 stupnjeva, Srpnja i prva polovica kolovoza će ugavnom biti suhi, bez padalina.

 

 

Meteorologinja: Te prognoze nisu nimalo pouzdane

Što ljudi moraju imati na umu ako se gledaju dugoročne prognoze, primjerice one strane, pitali smo nedavno i dr. sc. Natašu Strelec Mahović, meteorologinju.

– Prije svega, moraju biti svjesni da se radi o matematičkom izračunu. Točnost najboljih modela je prosječno oko 95 posto za treći dan prognoze, oko 85 posto za peti dan te oko 70 posto za sedmi dan. Za deseti dan unaprijed točnost je manja od 50 posto. Dakle, ako planirate izlet za 15 dana, morate imati na umu da je prognoza koju vidite na mobitelu za taj dan danas možda točna, ali je vjerojatnost za to oko 40 posto, tako da je možda i posve pogrešna.

Često nakon što se prognoza neke aplikacije na mobitelu pokaže posve netočnom čujemo i komentar "opet su meteorolozi pogriješili", iako meteorolozi s tom prognozom zapravo nemaju baš ništa – kaže meteorologinja i dalje nam objašnjava kako ti matematički modeli i jednadžbe zaista djeluju.

Najprije smo je pitali kako je uopće moguće danas se upustiti u prognozu za nekoliko mjeseci unaprijed.

– Prognoze tvrtke AcuWeather rezultat su izračuna numeričkog modela za prognozu vremena. Svaki numerički model za prognozu vremena može dati rezultat za cijeli svijet, za više tjedana unaprijed, ovisno o tome s koliko računalnog kapaciteta raspolaže za takve izračune. Međutim, kod takvih, tzv. determinističkih modela, a upravo su takvi podloga rezultatima koje vidite na stranicama AcuWeathera, točnost nakon sedmog dana pada u prosjeku ispod 70 posto, a nakon 10 dana manja je od 40 posto. Upravo zbog toga nacionalne meteorološke službe, u koje spada i DHMZ, ne temelje prognoze samo na determinističkom izračunu, nego koriste probabilističke, odnosno tzv. ansambl prognoze.

Kod takvih prognoza rezultat za svaki pojedini termin dobiva se na temelju više izračuna modela s malo promijenjenim početnim uvjetima. Na taj se način, osim vrijednosti pojedinih meteoroloških parametara za neki termin, dobiva i vjerojatnost ostvarenja prognoze, odnosno dobiva se uvid u mogući rasap rješenja - navodila je, među ostalim, meteorologinja Strelec, dalje objašnjavajući da su svi numerički modeli za prognozu vremena zapravo skup parcijalnih diferencijalnih jednadžbi koje opisuju promjene atmosferskih parametara u vremenu i prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 19:59