StoryEditorOCM
Dalmacijakonji na trkalištu

Alkari započeli završni dio priprema za 299. Sinjsku alku

Piše PSD.
14. srpnja 2014. - 23:17
Dolaskom na stazu trkališta alkari su u ponedjeljak započeli završni dio priprema za 299. Sinjsku alku koja će se pod pokroviteljstvom predsjednika RH dr. Ive Josipovića održati 3. kolovoza.

Prije toga alkarski vojvoda mr. Ante Vučić u prostoru Alkarskog kluba na hipodromu, kojega su alkari uz pomoć sponzora sami uredili, okupio je svih 31 kandidata koji se pripremaju od 15. svibnja i objavio da je uz pomoć alaj-čauša Ivice Filipovića Grčića odlučio da petorica vježbenika neće nastaviti s pripremama na trkalištu.

Vojvoda je odredio da s pripremama nastavljaju dosadašnji alkari kopljanici i pratitelji barjaka Kristijan Bikić, Josip Čačija, Jure Domazet Lošo, Alen Filipović Grčić, Hrvoje Filipović Grčić, Denis Gugić, Andrija Hrgović, Dušan Ivandić, Frano Ivković, Nenad Marić, Joško Masnić, Alen Poljak, Tino Radanović, Ante Runje, Mario Šušnjara, zamjenik alaj-čauša, Martin Šušnjara, Frano Talaja, Petar Tomašević, Marko Vrca, Ante Zorica, slavodobitnik 298. Sinjske alke, Ivo Zorica i alaj-čauš Ivica Filipović Grčić.

Osim njih u završnici na alkarskom trkalištu pripremat će se i vježbenici Bože Mandac, Stipe Bogdan, Mislav Franchini i Mihovil Župa. Izgledno je da će barem jedan od njih debitirati u ovogodišnjoj alkarskoj povorci kao alkar u pratnji barjaka.

Novouređeni Alkarski klub, alkare i njihove konje blagoslovio je fra Ante Bilokapić, župnik župe Gospe Sinjske. Svečanosti su nazočili tajnik VAD-a dr. Ivan Nasić, harambaša Ivo Vukasović Para, Andrija Filipović Grčić, predsjednik Časnog suda i Jerko Ivandić, predsjednik alkarskog Nadzornog odbora.

U nastavku je alaj-čauš Ivica Filipović Grčić, izabran na ovogodišnjoj alkarskoj skupštini, prvi put poveo alkare na trkalište. Na kojemu planirane probe nisu održali jer je zbog kiše koja je padala proteklih dana pješčana staza bila toliko raskvašena da je predstavljala prijetnju sigurnosti alkara i konja u punom galopu. Zbog toga su alkari samo projahali trkalištem.

Do kraja ovoga tjedna oni će privikavati konje na novi ambijent te jahati i galopirati, ali bez koplja. Najkasnije od slijedećeg ponedjeljka alkari će započeti s uvježbavanjem gađanja alkarske mete kako bi izborili mjesto među najviše 17 kopljanika koji će se nadmetati za slavodobitnika 299. Sinjske alke.

Odluku o kopljanicima alkarski vojvoda mr. Ante Vučić donijet će na početku tjedna u kojemu će se održati ovogodišnja alkarska fešta.

Toni Paštar    
Snimio: Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 15:51