StoryEditorOCM
Dalmacijau sridu!

Alen Filipović Grčić slavodobitnik 297. Sinjske alke

Piše PSD.
5. kolovoza 2012. - 21:24
Alen Filipović Grčić slavodobitnik je ovogodišnje 297. Sinjske alke, koju je osvojio s ukupno 10 punata nakon pripetavanja s Dušanom Ivandićem.

"Čast mi je i ponos biti alkar jer potječem iz stare sinjske i alkarske obitelji. Najsretniji sam zbog pobjede. Ovo je nakon 28 godina da je Alka ponovno došla u našu obitelj. Zadnji put smo je osvojili 1984. godine", kazao je pobjednik Alen Filipović Grčić dodavši da je pobijedio zahvaljujući svom mirnom i staloženom konju. Slavlje povodom pobjede potrajat će do dugo u noć.

Pobjednik 297. Sinjske alke Alen Filipović Grčić rođen je 1976. godine u Sinju i potječe iz stare sinjske i alkarske obitelji.T

Tridesetšestogodišnjem Alenu Filipoviću Grčiću, koji potječe iz stare sinjske alkarske obitelji, ovo je prva pobjeda na Alci. Uz današnju alku ima još jedan alkarski trofej - čoju koju je osvojio 2009.

Bio je aktivan član konjaničkog kluba "Alkar" za koji se natjecao u preponskom i galopskom jahanju. Debitirao je kao alkar u pratnji barjaka 2002. godine, a u riznici trofeja ima Čoju. Konj na kojem je jahao njegov je vlastiti konj Vili.

Svečano otvaranje


Salve mačkula sa starog Grada najavile su u nedjelju da na alkarsko trkalište dolazi alkarska povorka. Četa alkarskih momaka predvođena harambašom Ivom Vukasovićem Parom i alkara predvođenih alaj-čaušom Tonćom Bešlićem među Sinjanima je izazivala trnce, a među gostima divljenje.

Posebno su svojim pojavama plijenili alkarski vojvoda Ante Vučić i četverostruki slavodobitnik Sinjske alke Stipe Breko koji je ponosno nosio alkarsku zastavu. Svi oni su nagrađeni dugotrajnim pljeskom.

Alen Filipović Grčić
Poslije himne Lijepa naša, u izvedbi Gradske glazbe Sinj i minuta šutnje za sve koji su dali život za samostalnu i međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku, sjedeći u sedlu, bez čitanja, prigodni govor održao je alkarski vojvoda Vučić. Upućujući pozdravne riječi pokrovitelju Alke predsjedniku Ivi Josipoviću, predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću i svim drugim gostima i uzvanicima vojvoda Vučić posebno je spomenuo veleposlanika Turske.

U tom trenutku zapljeskalo je cijelo gledalište. Pljesak je potrajao sve dok se veleposlanik Ozugergin nije podigao na noge u posljednjem redu svečane lože.

Poslije podsjećanja zašto se Alka održava vojvoda Vučić je rekao:

- Sve što smo od naših pradjedova do danas izražavali kroz Alku jačalo nas je i snažilo, davalo nam snage, pomagalo da prevladamo teškoće. Danas su naš narod i država u velikim iskušenjima. Gospodarska kriza koja uzima žrtve diljem zapadnog svijeta već godinama se snažno osjeća u Hrvatskoj. Neka nam Sinjska alka i njen duh budu vodilja i putokaz za izlazak iz krize. Zbijmo redove, povucimo prave poteze. Ništa vrijednog ne dobija se bez truda. Poznato je da sreća prati samo hrabre. Vjerujmo da će hrvatska Vlada uspjeti u provedbi programa brzog izlaska iz krize, na opću dobrobit hrvatskog naroda i svih građana naše države. Neka nad tim ciljem bdije i naša nebeska Majka, Čudotvorna Gospa Sinjska.  

- Alkari i alkarski momci!  Evo nas po 297. put na ovom za nas svetom mjestu. Obukli smo svečane odore, pripasali jatagane i sablje demeskinje. Iz čuvanih spremišta uzeli smo puške i kubure, na ramena stavili teške buzdovane. Uzjahali smo na sivce, kulaše, vrance i dorate. Spremni smo za bitku. Spremni smo pokazati da ćemo slijedeći duh svojih pradjedova u svakom trenutku upotrijebiti svijetlo oružje, ali nikada da bismo otimali tuđe već da branimo i obranimo svoje. U tom duhu alkarima želim čvrstu desnicu i oko sokolovo, a alkarskim momcima ponositi korak i držanje dostojno pradjedova - kazao je Vučić te proglasio  297. viteško alkarsko nadmetanje otvorenim.

toni paštar

U prvim redovima:

U prvom redu svečane alkarske lože uz pokrovitelja Alke predsjednika RH Ivu Josipovića i njegove domaćine dr. Stipu Jukia, predsjednika VAD-a i Ivicu Glavana, gradonačelnika Sinja sjedili su predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, potpredsjednici Hrvatskog sabora Josip Leko, Tomislav Čuljak i Nenad Stazić, Božo Ljubić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarsne skupštine BiH, prvi potpredsjednik hrvatske Vlade Radimir Čačić, potpredsjednik Branko Grčić, Vito Turšić,predstojnik Ureda Predsjednika RH, župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, general-pukovnik Drago Lovrić, načelnik Glavnog stožera OS RH, mons. Marin Bafrišić, nadbiskup splitsko-makarski i mons. Egidije Živković, biskup Gradiščanskih Hrvata iz Železnog u Austriji. U svečanoj loši još su bili ministri Arsen Bauk, Tihomir Jakovina, Ante Kotromanović, Gordan Maras, Mirando Mrsić i Ranko Ostojić,  kontraadmiral Ante Urlić, zapovjednik HRM, akademik Zvonimir Kusić, predsjednik HAZU, rektori splitskog i zagrebačkog sveučilišta Ivan Pavić i Alekša Bjeliš, provincijal fra Joško Kodžoman i sinjski gvardijan fra Petar Klapež, veleposlanici Austrije, Izraela, Njemačke, Turske, Indonezije, Poljske, Japana, Bugarske, EU i drugi. 

Čačić: Knin i Alka simboli su borbe za slobodu

Po dolasku u Sinj prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić novinarima je kazao da su u Hrvatskoj simboli borbe za slobodu Knin i Alka. "Ne znam je li se ikada dogodilo da su se ova dva događaja poklopila i hoće li opet. Alka je nešto što plijeni svojom ljepotom i poviješću, dok me Knin nostalgično veže sa 7. gardijskom varaždinskom brigadom", rekao je Čačić. Kako je ocijenio, atmosfera u Sinju nikada nije bila opuštenija.

Svake je godine na Sinjskoj alci i sadašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji je rekao da je posljednjih pet godina u Sinju ugodna atmosfera. "Nadam se da će tako i ostati. Meni je ovdje super i na Alci i na Veloj Gospi. Sinjani, samo tako nastavite, i bez politike", rekao je Ostojić.

Ministar Ante Kotromanović novinarima je otkrio da danas navija za svog rođaka Andriju Hrgovića.

"Malo sam subjektivan, ali želim mu pobjedu. Sretno i ostalima, neka naprave puno srida. Ovo je uvertira u skoru 300. Alku, a to će biti velika fešta", rekao je Kotromanović. Posebno je istaknuo dolazak turskog veleposlanika u Sinj.

                                                                                                                                                                                         (H)








Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 07:27