StoryEditorOCM
DalmacijaKAMEN PO KAMEN

Akcija za obitelj Karoglan: postavljeni temelji za kuću, svaka pomoć je dobrodošla

Piše PSD.
8. svibnja 2014. - 21:51

Kada je u teškoj prometnoj nesreći 2007. godine poginuo Tihomir Karoglan, dragovoljac Domovinskog rata i borac koji je s legendarnom Četvrtom gardijskom brigadom Hrvatske vojske prošao sva ratišta i dokazao se kao neustrašiv ratnik, odjednom se srušio cijeli svijet njegove mlade obitelji. Supruga Ivana s četvero malodobne djece - najstarijoj curici bilo je tek osam godina, a najmlađoj petnaest dana od rođenja, ostali su bez zaštitnika, oca, supruga, kuće, stana...

Kako li je tada bilo toj obitelji to samo mogu oni govoriti. No, živjeti se moralo. Ivana je morala odgajati svoju dječicu, mučila se i radila, a krov nad glavom tražila je u podstanarstvu. I kada su već djeca počela ići u školu, kada je svaki metar životnog stambenog prostora bio i te kako bitan, Tihomirovi suborci i prijatelji odlučiše učiniti veliko djelo i osigurati krov nad glavom njegovoj obitelji. Tako je krenula akcija pod nazivom “Kamen po kamen”.

Uključili su se u akciju i Općina Zmijavci, Grad Imotski, ponajprije Tihomirovi kolege iz Knina, pomogla je i Županija. Prva velika akcija bila je humanitarna večer u njegovim rodnim Zmijavcima, u suradnji s Austrijsko-hrvatskom kulturno-sportskom zajednicom iz Beča. Njegovi sumještani i prijatelji Miroslav Piplica i Zoran Buljan, pa ratni kolege Ivan Budalić, Ivica Kukavica, Vinko Tolić, da ih sve ne nabrajamo, krenuli su u izgradnju kuće za Tihomirovu obitelj. Djeca s snestrpljenjem čekaju završetak izgradnje

Oni su pokrenuli akciju pomoći Karoglanovoj obitelji nakon
njegove pogibije, a priključili su se i mnogi drugi, od općine
do Županije, ali još uvijek nema dovoljno novaca za izgradnju kuće
- Cijelu akciju preuzela je koordinacija udruga iz Domovinskog rata s područja Imotske krajine. Prikupili smo do sada oko 130 tisuća kuna, a vrijednost objekta je minimalnih 400 tisuća kuna. Tu trebam istaknuti da nam je inženjer Dario Vučak besplatno napravio projekt, Ivan Delipetar sredio papirologiju, geodetske radove izveo je Perica Puljić... Mnogi pojedinci su pomogli. No, sada kada su postavljeni temelji i krenulo se s prvim blokovima, mi ne smijemo stati, moramo tu kuću dovršiti i obitelji stvoriti krov nad glavom.

Donatori, pomozite!

Zato i apeliram ovim putem na sve Imoćane i one koji su poznavali kolegu i suborca Tihomira da nam iziđu ususret i bilo kolikom donacijom pomognu. Imamo odvojen račun na našoj Udruzi koju kontrolira Tihomirova supruga Ivana H P B IBAN HR 132390001 - 1500073985, pa, eto, neka se prilozi šalju na taj račun - riječi su Ivana Budalića, predsjednika Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Imotske Krajine.

- Ovo će vam biti moja soba, rekao sam mami da je da meni, jer se sada gužvam sa svoje tri sestre u jednoj sobi i ne mogu normalno učiti. A ovdje ću se igrati i bit će mi lijepo. Molim vas napišite da zahvaljujem svim ljudima koji su pomogli da nam se počne graditi kuća, kako bismo i mi imali svoju kuću. I moj tata, dok je bio živ, uvijek je govorio da će za mene i moje seke napraviti kuću - riječi su 12-godišnjeg Ivana Karoglana, jedinog muškog nasljednika u peteročlanoj obitelji koja svakoga dana boravi na gradilištu svoga budućeg doma i s nestrpljenjem čeka njegov završetak.

A taj završetak moguć je samo uz priključenje akciji “Kamen po kamen”. Imotsko plemenito srce, ne dvojimo, i ovoga puta odigrat će ključnu ulogu.

Piše i snimio Braco Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:39