StoryEditorOCM
Dalmacijamještani u nevjerici

'Vječni' načelnik ponovno šokira sugrađane: prvi čovjek Segeta srušio jedno od najpoznatijih zdanja u mjestu, spominje se i gradnja novog hotela

19. studenog 2019. - 08:40

Fizički obračuni s neistomišljenicima, psovke, sumnje u svojatanje imovine koja pripada svim mještanima - samo su dio dugogodišnjih “grijeha” političkog djelovanja Vinka Zulima zvanog Virulica, HDZ-ova prvog čovjeka općine Seget, trenutno najdugovječnijeg načelnika na području srednje Dalmacije.

Rijetko koji njegov potez više ikoga može iznenaditi, još manje šokirati, ali posljednji “incident” koji se dogodio na segetskoj šetnici uz more šokirao je mnoge. Brojni mještani u nevjerici gledaju kako “pada” jedno od najpoznatijih građevinskih zdanja, među Segećanima zvano “kuća strave”, ali i uzurpaciju dužobalne šetnice i cijele pješčane plaže.

Možete li vjerovati da se netko drznuo uzurpirati šetalište koje nosi ime po Vici Zulimu Virulici, pokojnom načelnikovu djedu o kojem su lokalni oporbenjaci predvođeni SDP-om svojedobno govorili da je imao neslavnu ulogu tijekom Drugog svjetskog rata.

Teško, gotovo nemoguće da bi tako nešto ikome pošlo za rukom u tome mjestu.

Nevjerojatno je da bi se netko usudio spriječiti normalnu šetnju tim dijelom Segeta, a da načelnik ne bi reagirao i ustvrdio o čemu se radi, a potom ilegalne radove i prijavio nadležnima. Građevinskoj inspekciji ili onima što nadziru zakonitost nad aktivnostima na pomorskom dobru.

Da, dobro ste pročitali, netko se drznuo, netko tko uistinu ima mu.a. A taj netko je, ni manje ni više nego bog i batina Segeta - načelnik Vinko Zulim koji je obiteljski hotel - sravnio sa zemljom. Da, objekt je sravnio sa zemljom iako nikada nije ni bio dovršen.

Nepoštivanje propisa

Vlasnica zemljišta i “pokojnog” hotela, na parceli od 1456 četvornih metara, bila je načelnikova majka, no stanje u vlasničkim knjigama ipak se promijenilo pa je novim “gazdom” postao Marin Zulim, načelnikov sin, bivši nogometaš niza klubova, uključujući “Hajduk”, “Split” i “Zadar”, poznat po tome što je kao napadač, kako se navodi u službenim statistikama, u 102 nastupa, od čega 87 u Prvoj HNL, zabio samo jedan gol.

Već danima cijeli Seget bruji o rušenju nedovršenog hotela u vlasništvu obitelji Zulim. Bageri su velebno zdanje “potaracali” doslovno u dva, tri dana, a sav građevinski materijal, koji prema propisima treba zbrinuti na za to određenom mjestu, kamionima je odvezen preko zemljane “rampe” podignute nasred Šetališta (djeda) Vice Zulima Virulice, a potom preko plaže pa prema susjednom hotelu “Medena”, u vlasništvu Danka Končara.

Kamion za kamionom natovaren “šutom” s gradilišta/rušilišta ex-hotela tutnjao je plažom, koja se za potrebe projekta načelnikove obitelji pretvorila u prometnicu, u što smo se i sami uvjerili. Odmah nakon dolaska naše reporterske ekipe na ciljanu lokaciju stigla je i lokalna “kontrola”, koja je očito dobila zadatak utvrditi tko smo i što radimo na segetskom lungomare.

Došetao je čovjek do našeg automobila, gledao u “tablice” službenog redakcijskog vozila, pa ponovno u kolegu fotoreportera i potpisnika ovih redaka, izvješćujući o stanju s terena izravno u “općinski eter”.

Segećani bez informacija

Prilikom rušenja na lokaciji nismo pronašli ploču na kojoj bi bilo vidljivo o kakvim je radovima riječ i postoji li dozvola za njihovo izvođenje, a gradilište nije bilo osigurano, odnosno ograđeno. Nitko u Segetu nema informaciju zašto je srušen već izgrađeni hotel, no kuloari bruje kako bi na istoj lokaciji trebao niknuti novi objekt u funkciji turizma.

- Pričalo se kako su Zulimovi prodali i zemljište i hotel. Gotovo svakog dana se šetam ovim područjem i u nekoliko navrata, dok se objekt rušio, načelnik Zulim je bio tu i nadgledao radove.

Prije samog rušenja, ispred hotela bili su dopremljeni nekakvi crveni matuni, a s objekta su poskidani prozori. Priča se kako bi tu trebao niknuti novi hotel s 25 soba - kaže naš sugovornik, koji je zbog osjetljivosti teme htio ostati anoniman i dodaje kako ne vjeruje u ćakule o prodaji hotela.

U Katastru je vidljivo da je na zemljište na kojem se nalazio srušeni hotel upisan Marin Zulim, kao i na brojne druge parcele na različitim lokacijama po mjestu, ukupne površine od gotovo 23.000 kvadrata. Segećani se pitaju kako je načelnikov sin stekao tolike terene, ali spekulira se da je svu imovinu dobio u nasljedstvo od svoje bake.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:42