@Ecoplan_b

Živite zdravo, dajte šansu zero waste stilu! Promišljajte, potičite održivost.. Uostalom, jeste li znali da se svega dva posto odjeće reciklira?

Piše Tihana Marović
19. travnja 2021. - 14:23

U potrazi za savjetima o održivom stilu života, naišli smo na Instagram stranicu @Ecoplan_b, mjesto posvećeno ekološkom pogledu na svijet. S nama su podijelili "low waste" i minimalističke savjete koje će vam dobro doći želite li promijeniti svakodnevne navike. 

- Svaka zelena priča obavijena  je svjesnosti o negativnom učinku na prirodu,a  smisao ove stranice je da postavljamo pitanja i dajemo odgovore. Ne želimo se uhvatiti u mrežu očekivanja društva, već pronaći što nas osobno ispunjuje, stvaranjem, ne konzumiranjem.

Svakodnevno susrećemo velike količine otpada oko nas, ali rijetko ili nikada se ne pitamo: Zašto? Zašto moramo proizvoditi toliku količinu nepotrebne ambalaže? Zašto moramo baciti toliko neiskorištene hrane? Zašto za svaku kupljenu stvar moramo uzeti plastičnu vrećicu?

Živjeti ekološki svjesnije znači uzeti u obzir apsolutno sve što kupujemo; od odjeće, hrane, tehnike, kuda i kako putujemo i općenito sve što posjedujemo i kako upravljamo onime što posjedujemo. To je pitanje koje si postavljam svakodnevno na ecoplan_b instagram stranici.

Što podrazumijeva zero waste?

Kada pomislim na "zero waste" ne mislimo samo na četkice od bambusa, inox slamke i staklene flašice za vodu, već vraćanju prirodi i njenim osnovnim elementima.

Biti svjesni što kupujemo i gdje završava kupnja te kako se riješiti predmeta koje ne trebamo ili ne želimo na ekološki način. Međutim, potrebno je znati da recikliranje nije najbolji način za brigu o okolišu kako nam se predstavlja, već postoji i stepenica prije - prerecikliranje!

Ovaj lifestyle se ne odnosi na bacanje „viška“ predmeta iz kuće ili stana.

image
Živjeti ekološki svjesnije znači uzeti u obzir apsolutno sve što kupujemo; od odjeće, hrane, tehnike, kuda i kako putujemo i općenito sve što posjedujemo 

Kako započeti "zero waste" život? 

Prvo, razmislite o količini otpada koju proizvodite! Postoji li način kako smanjiti tu količinu? Ne morate odmah smanjiti na minimum kako prikazuju mnogi „zero waste“ influenceri. Kao i kod svih promjena, započnite malim koracima.

Možda je za početak dovoljno da ne isprintate svaki papir koji bi inače isprintali te da koristite neiskorištenu stranu papira. Također, postoji puno stvari koje ne bi trebale završiti u smeću. Jer otpad nije smeće dok se može ponovno iskoristiti. Odjeća je gorući problem, nametnuto brzom modom, vijek nošenja joj je manji od šest mjeseci.

Ne bacajte odjeću, ona se ne može reciklirati kako mnoge korporacije zagovaraju, svega dva posto materijala se može ponovno reciklirati. Odjeću možete pokloniti, preprodati i prenamijeniti. Postoje stranice i stranice gdje se nešto može prodati (Facebook marketplace, grupe i buvljaci kao i vintage dućani).

Hrana je također veliki problem. Tone hrane se svakodnevno baca, a postoji isto toliko recepata kako iskoristiti određenu namirnicu te planiranjem svojih tjednih jelovnika možete iskoristite ono što imate u frižideru. I kupujte lokalno.

Recikliranje je važan korak?

Da, pronađite otpadu novi dom! Budite kreativni i proaktivni prilikom prerecikliranja. Smeće je mješavina neodgovorno odbačenih, često vrlo dragocjenih, nekome potrebnih stvari.

Raspitajte se kome bi određeni „otpad“ mogao poslužiti prije nego što ga bacite: stare plahte i deke mogu koristiti udruge za zbrinjavanje životinja, krpe od podrapane i iznošene odjeće mogu koristiti automehaničari, vulkanizeri i stolari; alat i stari namještaj možete donirati udrugama za pomoć starijima ili siromašnima.

Saznajte koje datume se prazni koji spremnik za smeće te educirajte ostale tako što ćete napisati obavijest. Raspitajte se i prikupite informacije koje mogu pomoći vašoj zgradi ili ulici. Poklanjajte knjige školama na našim otocima, zamjenite ih s drugima – vi ste ju tako i tako već pročitali.

Sve ove savjete i primjere možete pronaći na našoj stranici gdje se trudimo pronaći što više načina kako ostaviti što manji negativni trag iza nas. Koristimo prirodne resurse svjesno, vodeći računa o održivom razvoju, nasljedstvu koje ostavljamo te kvaliteti življenja koju želimo pružiti bližnjima i sebi. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:26