NOVI SVJETOVI

Ženske teme nikada nisu bile aktualnije. A kako je dobra knjiga izvrsna preporuka za opuštanje, donosimo deset naslova koje vrijedi pročitati

Piše Tihana Marović
19. ožujka 2021. - 18:34

Vikend je idealno vrijeme za opuštanje, a ako ne znate kako, možda je najbolje vratiti se dobroj knjizi. Odvojite malo vremena za sebe, nabavite dobar primjerak, što je moguće i uz samo nekoliko klikova na laptopu, skuhajte si čaj, a marčana bura neka puše koliko joj drago... 

U slučaju da niste sigurni što čitati, za vas smo sastavili popis ženskih romana koji će vas odvesti u neke nove svjetove... Vjerujemo kako set sve nastavke "Genijalne prijateljice", kao i ostatak opusa Elene Ferrante već pročitali, pa evo deset naslova koje ste možda proteklih godina preskočili...

1. Agatha Christie: "Čovjek u smeđem odijelu"

Anna Beddingfeld, ironična je junakinja ovog romana kraljice krimića, koja impulzivno kupuje kartu za Južnu Afriku jer je cijena plovidbe točno onolika koliko novca ima. Na kraju razotkrije međunarodni sindikat kriminala, zahvaljujući ženskoj intuiciji, samopouzdanju i poletu.

2. Clarissa Pincola Estes: "Žene koje trče s vukovima"

Knjiga magičnog naslova iza kojeg se krije magičan sadržaj. Za ovu knjigu, koja sadrži više od pet stotina stranica, kažu da je pravi leksikon ženske psihologije. Iznimno je vrijedan i detaljan uvid u žensku esenciju, otkriveno blago ženske psihe i intuicije. Na putovanju kroz knjigu susretat ćete se s nevjerojatnim arhetipskim pričama, mitovima kroz koje ćete ući u svijet Divlje Žene, La Lobe...

3. Celeste Ng: "Mali požari posvuda"

Hvaljena knjiga "Mali požari posvuda" priča je o zanimljivoj obiteljskoj istrazi Elene Richardson koja naizgled živi u idiličnom predgrađu bez ikakvih problema. Kad se u životu njene obitelji pojavi Mija i njena kćer Pearl, stvari se počinju mijenjati...

4. Maria Semple: "Kamo si otišla Bernadette?"

Komični roman Marie Semple jedan je od onih koji se brzo i lako čita. Glavni lik i narator je 15-godišnja Bee čija majka nestane netom prije njihovog puta na Antarktiku. Priča je u romanu ispričana kroz mejlove, bilješke, poruke i Beeine misli.

5. Jennifer Niven: "Sva radosna mjesta"

Simpatična priča o dvoje tinejdžera Theodore Finch i Violet Markey koji se upoznaju u trenutku kada oboje požele skočiti s tornja. Ovaj težak događaj spaja ih na zanimljive načine. Počnu si međusobno pomagati i otkrivati tajne, te malo po malo zarastaju njihove rane. Ako se odlučite na čitanje, pripremite maramice.

6. Caroline Stoessinger: "Stoljeće mudrosti"

Nadahnjujuća knjiga koja sadrži pouke iz života Alice Herz Sommer najstarije osobe i žene koja je preživjela Holokaust, preminuvši u 109. godini života. Preživjela je zatočeništvo u koncentracionom logoru Theresienstadt, bila je na suđenju Adolfu Eichmannu, tijekom života upoznala je neke od najvećih imena 20. stoljeća kao što su: Franz Kafka, Gustav Mahler, Leonard Bernstein i Reiner Maria Rilke.. Unatoč svemu živjela je život bez gorčine. Čista inspiracija!

7. Louisa May Alcott: "Male žene"

Klasik ženske biblioteke, poznata priča koji nam govori o obitelji, o četiri sestre i njihovoj majci. Amy je razmažena i cendrava ljepotica, Beth je anđeosko i milo djevojče, Jo je hrabra žena, a Beth odlučna mlada dama. Vole, tuguju, imaju snove, muče se s oskudicom, ali nikada ne gube odanost i ljubav jedne prema drugima.

8. Kaled Hosseini: "Tisuću žarkih sunaca"

Iznimno dirljiva priča koja govori o dugogodišnjem prijateljstvu između dvije žene koje su pretrpjele gubitak i muke kroz desetljeća ratovima obilježene afganistanske povijesti. Zanimljiv i moćan roman koji se ne ispušta iz ruku, priča o neobičnom prijateljstvu i neuništivoj ljubavi.

9. Erica Jong: "Strah od letenja"

Klasik modernog doba, knjiga koja je iz korijena promijenila naše poimanje seksualnosti i upućuje nas kako se domoći slobode i osloboditi strahova.

10. Kathryn Stockett: "Sluškinje"

Čudesan roman koji potvrđuje da su snovi ostvarivi i onda kada se to čini nemoguće. Tri nezaboravne žene, iako ih guši vrijeme i grad u kojem žive, ruše sve moguće granice u pobjedi nad mržnjom i strahom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:27