HEROINE

Zahvaljujući ovim damama svijet je još uvijek obojen u zeleno: one su prve ekologinje, borile su se protiv vlada i korporacija kako bi sačuvale planet

Piše Matea Roglić
Foto Gilbert Novy
19. travnja 2021. - 12:34

Nebrojene žene igrale su ključne uloge u proučavanju i zaštiti okoliša. Neumorno su radile i još uvijek rade na zaštiti svjetskog drveća, ekosustava, životinja i atmosfere – a na tome smo im neizmjerno zahvalni. Ove žene zaslužne su što je svijet još uvijek obojan u zeleno, što su zaštićene pojedine životinjske vrste i što još uvijek možemo disati punim plućima.

1. Wangari Maathai

Ako volite drveće, zahvalite Wangari Maathai na predanosti u njihovoj sadnji. Maathai je gotovo jedina osoba zaslužna za vraćanje drveća u kenijski krajolik.

U 1970-ima osnovala je Pokret zelenog pojasa, potičući Kenijce da ponovno zasade drveće posječeno za ogrjev, poljoprivredno gospodarstvo ili plantaže. Svojim radom na sadnji drveća postala je i zagovornica ženskih prava, reforme zatvora i projekata za borbu protiv siromaštva.

image
Wangari Muta Maathai gotovo je jedina osoba zaslužna za vraćanje drveća u kenijski krajolik
Stan Honda

Ova superžena postala je prva Afrikanka i prva ekologinja koja je osvojila Nobelovu nagradu za mir za napore u zaštiti okoliša.

2. Rachel Carson

Rachel Carson bila je ekologinja prije nego što je ta riječ bila u opće definirana u rječnicima. Šezdesetih godina prošlog stoljeća napisala je knjigu o zaštiti okoliša.

Kontroverzna knjiga “Tiho proljeće“, skrenula je nacionalnu pozornost na pitanje onečišćenja pesticidima i učinka koji je imao na planet. Potaknula je ekološki pokret koji je doveo do politike upotrebe pesticida i bolje zaštite mnogih životinjskih vrsta na koje je njihova uporaba utjecala.

“Tiho proljeće“ sada je obvezna lektira za suvremeni ekološki pokret.

3. Dian Fossey, Jane Goodall i Birutė Galdikas

Nijedan popis istaknutih ženskih ekologa ne bi bio potpun bez uključivanja ovih triju žena koje su promijenile način na koji svijet gleda na primate.

Opsežno istraživanje Dian Fossey o planinskoj gorili u Ruandi uvelike je povećalo svjetsko znanje o toj vrsti. Također je vodila kampanju za zaustavljanje ilegalne sječe i krivolova koji su uništavali stanovništvo planinske gorile. Zahvaljujući ovoj dami, brojni krivolovci ostaju iza rešetaka zbog svojih postupaka.

image
Opsežno istraživanje Dian Fossey o planinskoj gorili u Ruandi uvelike je povećalo svjetsko znanje o toj vrsti
Richard Lee/Zuma Press/Profimedia

Britanska primatologinja Jane Goodall bila je najistaknutija svjetska stručnjakinja za čimpanze. Proučavala je primate više od pet desetljeća u šumama Tanzanije. Desetljećima je neumorno radila na promicanju očuvanja i dobrobiti životinja.

A ono što su Fossey i Goodall učinili za gorile i čimpanze, Birutė Galdikas učinila je za orangutane u Indoneziji. Prije njezina rada, ekolozi su malo znali o orangutanima. Zahvaljujući desetljećima rada i brojnim istraživanjima, uspjela je u prvi plan iznijeti nevolju primata i potrebu da zaštiti svoje stanište od ilegalne sječe.

image
Birute Mary Galdikas učinila je mnogo za orangutane u Indoneziji. Prije njezina rada, ekolozi su malo znali o orangutanima
Suzanne Plunkett

4. Vandana Shiva

Vandana Shiva indijska je aktivistica i ekologinja čiji je rad na zaštiti raznolikosti sjemena promijenio fokus zelene revolucije iz velikih agrobiznis tvrtki u lokalne, organske uzgajivače.

Ova žena osnivačica je Navdanye, indijske nevladine organizacije koja promiče organsku poljoprivredu i raznolikost sjemena.

5. Silvija Earle

Volite ocean? Posljednjih nekoliko desetljeća Sylvia Earle igrala je veliku ulogu u borbi za njegovu zaštitu. Earle je oceanografkinja i ronilac te je razvila duboke podmornice koje bi se mogle koristiti za istraživanje morskog okruženja.

Kroz svoj se rad neumorno zalagala za zaštitu oceana i pokrenula kampanje podizanja svijesti javnosti kako bi promovirala važnost svjetskih oceana.

"Ako ljudi shvate koliko je ocean važan i kako utječe na naš svakodnevni život, bit će skloni zaštititi ga, ne samo zbog njega, već i zbog nas samih" tvrdi ova inspirativna žena.

image
Sylvia A. Earle je oceanografkinja koja je razvila duboke podmornice koje bi se mogle koristiti za istraživanje morskog okruženja
Miguel Riopa

6. Majora Carter

Majora Carter zagovornica je ekološke pravde, a njezin rad doveo je do održive obnove nekoliko područja u Bronxu. Također je imala ključnu ulogu u stvaranju programa obuke za zelene ovratnike u četvrtima s niskim prihodima u cijeloj zemlji.

Kroz svoj rad s održivim Južnim Bronxom i neprofitnom organizacijom Green For All, Carter se usredotočila na stvaranje urbanih politika i Bronx je polako postao "zeleni geto".

7. Eileen Kampakuta Brown i Eileen Wani Wingfield

Sredinom 1990-ih Australke Eileen Kampakuta Brown i Eileen Wani Wingfield vodile su borbu protiv australske vlade kako bi se spriječilo odlaganje nuklearnog otpada u južnoj Australiji.

Brown i Wingfield potaknuli su druge žene u svojoj zajednici da formiraju vijeće žena koje je predvodilo protu-nuklearnu kampanju. Osvojile su Goldmanovu nagradu za zaštitu okoliša 2003. godine kao priznanje za svoj uspjeh u zaustavljanju planiranoga nuklearnog odlagališta vrijednog više milijardi dolara.

8. Susan Solomon

Njeno istraživanje ozonske rupe na Atlantiku imalo je vitalnu ulogu u istraživanju ozonskih rupa i razumijevanje da je rupa nastala ljudskom proizvodnjom i uporabom kemikalija nazvanih klorofluoroogljikovodici.

image
Istraživanje Susan Solomon o ozonskoj rupi na Atlantiku imalo je vitalnu ulogu u istraživanju ozonskih rupa 
Pierre Verdy

9. Terrie Williams

Dr. Terrie Williams profesorica je biologije na Kalifornijskom sveučilištu u Santa Cruzu. Tijekom svoje karijere usredotočila se na proučavanje velikih grabežljivaca kako u morskom okruženju, tako i na kopnu.

Williams je možda najpoznatija po svom radu na razvoju istraživanja i sustava računalnog modeliranja koji su omogućili ekolozima da bolje razumiju dupine i druge morske sisavce.

10. Julia Hill

Julia Hill, nadimka "Leptir", znanstvenica je za zaštitu okoliša najpoznatija po svom aktivizmu da zaštiti stablo drveća California Redwood od sječe.

Od 10. prosinca 1997. do 18. prosinca 1999. (738 dana), Hill je živjela u stablu sekvoje po imenu Luna kako bi spriječila Pacific Lumber Company da ga posiječe.

Voliš ovakve teme? Svaki dan donosimo nove! I sve su na našem portalu  https://slobodnadalmacija.hr/budi-slobodna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:01