ONE ZNAJU

Volite Monopoly, pivo, sladoled, koristite pancirku, Wi-Fi, hladnjak?.. Zahvalite damama! Donosimo listu slavnih ženskih izuma

Piše Tihana Marović
Foto Shutterstock
9. ožujka 2021. - 08:46

Kada su u pitanju izumi koji su promijenili svijet, prvo nam na pamet padaju muška imena: Nikola Tesla, Thomas Edison, Leonardo Da Vinci, Alfred Nobel... No što je sa ženama? Izumile su cijeli niz nevjerojatnih sprava, aparata i materijala.. Evo slavnih izuma i imena koje bi cijeli svijet trebao znati.

1. Grijanje u autu

Mary Anderson Wilcox davne se 1903. godine sjetila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipku s gumenim dodatkom koji prianja na staklo patentirala je godinu poslije. Iako je njezina ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko desetljeća poslije, danas vožnju ne možemo niti zamisliti bez njezina jednostavnog, ali vrlo važnog izuma.Također, izumila je i kombiniranu perilicu suđa i odjeće, koju bi pod hitno trebalo poslati u proizvodnju!

image
Jednu od najpoznatijih društvenih igara Monopol izumila je pod imenom The Landlord’s Game gospođa Elizabeth Magie
Shutterstock

2. Monopoly

Jednu od najpoznatijih društvenih igara, zaslužnu za beskrajne sate zabave i svađe, izumila je 1904. godine pod imenom The Landlord’s Game gospođa Elizabeth Magie. Njezina igra bila je kritika nepravdi nereguliranog kapitalizma, što još većom ironijom čini činjenicu da ju je 30 godina kasnije pokrao Charles Darrow, te igru prodao Parker Brothersima. Firma je naposljetku pronašla Magie i platila joj 500 dolara odštete.

3. Požarne stube

Prve protupožarne stube na vanjskoj strani zgrade, koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebale olakšati evakuaciju, 1897. godine je izumila Anna Connelly. Njezinu ideju prihvatili su brojni arhitekti, a ideja je, priznajmo, sjajna.

image
Maria Beasley  je izumila splav za spašavanje
Shutterstock

4. Splav za spašavanje

Jednoga dana 1882. godine, Maria Beasley pogledala je na pučinu i rekla, “Ljudi bi trebali prestati umirati u ovakvim katastrofama”, i onda je izumila splav za spašavanje. Osim toga, izumila je i stroj za izradu bačvi koji ju je učinio strašno bogatom.

5. Stambeno solarno grijanje

Mađarica dr. Maria Telkes odgovorna je za prvi sustav grijanja na solarnu energiju. Godine 1925. preselila se u SAD i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. Godine 1940. razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sustav grijanja za kućanstva, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspješna žena – arhitektica Eleanor Raymond.

6. Medicinska šprica

Godine 1899. Letitia Geer izumila je medicinsku špricu koja se može koristiti samo jednom rukom. Sjetite je se ovoga idući put kada vas bocnu, moglo je biti puno gore da nije bilo Letitie.

7. Moderni električni hladnjak

Florence Parpart izumila je električni hladnjak 1914. godine, a 1900. je patentirala znatno unaprijeđeni stroj za čišćenje ulica koji je potom prodavala gradovima diljem Amerike.

image
Nancy Johnson izumila je stroj za sladolede 1843. godine
Shutterstock

8. Aparat za proizvodnju sladoleda

Nancy Johnson izumila je stroj za sladolede 1843. godine, patentirajući dizajn koji se koristi do današnjeg dana, čak i nakon pojave električne varijante istog. Hvala ti, Nancy Johnson!

9. Računalni algoritam

Ada Lovelace, kćer Lorda Byrona, radila je s Charlesom Babbageom na londonskom sveučilištu na njegovim planovima za analitički stroj, odnosno kompjuter, kako bi smislila načine za programiranje matematičkih algoritama. To ju, u suštini, čini prvim računalnim programerom.

image
Hedy Lamarr izumila je tajni sustav komunikacije čime je položila tehnološke temelje za sve od wi-fija do GPS-a
Shutterstock

10. Bežični prijenos podataka

Hedy Lamarr izumila je tajni sustav komunikacije tijekom 2. svjetskog rata za radio-kontrolu torpeda upotrebom frequency hopping tehnologije, čime je položila tehnološke temelje za sve od wi-fija do GPSa. Uz to je slučajno i svjetski poznata filmska zvijezda.

11. Papirnata vrećica

Margaret Knight patentirala je stroj koji producira vrećice s kvadratnim dnom 1871. godine, nakon duge pravne bitke s kolegom mehaničarem Charlesom Ananom koji je pokušao ukrasti njezin rad tvrdeći da takav briljantan izum ne može izmisliti djevojka. Džentlmena je srećom povijest zaboravila. Također, kada je imala samo 12 godina, Knight je izumila sigurnosnu napravu za mlin koja se i danas koristi.

12. Centralno grijanje

Svaki put kad se osjećate zahvalno što ne morate zimi trčati po kući i u očaju dodajući gorivo u svaku peć u prostoriji kako bi se ugrijali, sjetite se Alice Parker koja je izumila sustav plinski pogonjenog centralnog grijanja 1919. godine. Iako njezin dizajn nikada nije izgrađen, to je bio prvi put da je netko uopće zamislio korištenje prirodnog plina za grijanje i tako inspirirao grijaće sustave budućnosti.

image
Stephanie Kwolek izumila je pancirku
Shutterstock

13. Kevlar

Vjerovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancirka, izumila je žena. Njezino je ime Stephanie Kwolek, a istraživanje koje je provodila rezultiralo je izumom pancirke, točnije super snažnog Kevlar vlakna koji se koristi u njihovoj izradi. Izum je patentirala 1966. godine. U bogatoj, 40 godina dugoj karijeri ova je izumiteljica patentirala više od 40 različitih izuma te je uvrštena u Inventors Hall of Fame.

image
Prije sedam tisuća godina u Mezopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva
Shutterstock

14. Pivo

Iako sa sigurnošću ne možemo tvrditi tko je doista prvi proizveo pivo kakvo s guštom pijemo u današnje vrijeme, podaci do kojih su istraživanjima došli povjesničari govore kako je to bila žena, točnije žene.

Naime prije sedam tisuća godina u Mezopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva. Bila je to vještina koju su znale samo i isključivo pripadnice ljepšeg spola. Pivo se tada smatralo božjim darom, a postalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena. Sve zahvaljujući vrijednim ženskim rukama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:27