MARIE KONDO

Uz Petru Pupić, prvu hrvatsku KonMarie savjetnicu, pročistit ćete dom na održiv način. Evo zašto bi, čim dođete kući, trebalo isprazniti torbu

Piše Matea Roglić
Foto Privatna arhiva
24. travnja 2021. - 08:51

Poznata japanska savjetnica za organizaciju, Marie Kondo, svojim tehnikama organizacije doma osvojila je svijet. Da su njene ideje revoluciorane, Hrvaticama je uglavnom postalo jasno na samom početku epidemije. Više smo boravili u kućama, pa su mnogi to vrijeme iskoristili za detaljno čišćenje životnog prostora. Koncept Marie Kondo savršeno se uklopio i mnogima pomogao u tjeskobnoj situaciji; njena knjiga bila je najposuđivanija u gradskoj knjižnici, a Netflixov serijal najgledaniji. 

Da objasnimo, Marie potiče odstranjivanje suvišnog iz naše svakodnevice i kreiranje balansa, a sve to kako biste u svom domu, ormaru ili svakodnevici, ponovno pronašli inspiraciju i mir. Ideja "odbacivanja svega što ne donosi radost" postala je međunarodni fenomen. Dakle, svaku stvar iz svoga ormara trebalo bi uzeti u ruke i zapitati se je li vam potrebna i donosi li vam radost. Ako je odgovor negativan, taj bi predmet trebali proslijediti nekom kome će trebati.

Ubrzo je i Hrvatska dobila svoju prvu Konmari konzultanticu– mladu i perspektivnu djevojku Petru Pupić. Jasno je kako nam za ideje organizacije prostora više ne trebaju prostranstva Googlea, već smo proćakulali s ovom ambicioznom djevojkom, osnivačicom Root of Joy (https://rootofjoy.com/) o konkretnim savjetima o tome kako svoj dom učiniti ugodnim mjestom življenja.

Što je KonMari filozofija?

KonMari filozofija je svjestan način življenja gdje ste okruženi svime što u vama izaziva radost koju je osmislila poznata japanska savjetnica za organizaciju prostora Marie Kondo u knjizi “Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život”. Iako se fokusira na raščišćavanje i organizaciju doma i radnog mjesta, načela se neminovno prelijevaju i na sve druge aspekte našeg života gdje donosimo odluke.

image
Mlada i perspektivna Petra Pupić osnivačica je stranice Root of Joy, gdje daje konkretne savjete o tome kako svoj dom učiniti ugodnim mjestom življenja
Privatna arhiva

Po čemu se razlikuje od ostalih metoda organizacije prostora?

Još jedna razlika KonMari tehnike u odnosu na druge jest ta što ju je potrebno napraviti samo jednom i odjednom. Nakon toga je samo pitanje održavanja odnosno vraćanja predmeta na svoje mjesto i pronalaženje novog mjesta za sve nove predmete koji uđu u naš dom.

Koliko certificiranih KonMari® konzultatora ima u Hrvatskoj i u svijetu?

U Hrvatskoj smo dvije, dok se u svijetu trenutno broji 585 aktivnih konzultatora iz 57 zemalja. Od toga ih je manje od pet muških konzultatora. Zanimljivo je da još nema KonMari konzultatora u susjednim državama kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Kosovo i Sjeverna Makedonija.

Jeste li osobno sreli Marie Kondo?

Trebali smo je upoznati na tečaju u Londonu, no on se održao online zbog Covida. Priliku za upoznavanje ću ponovno imati kada se na raspored vrati održavanje jednogodišnje konferencije svih konzultanata zajedno s njom i njenim timom.

Primjenjujete li savjete i u svojem domu?

Primjenjujem, čak i onaj savjet za koju većina smatra da je nepotreban, a to je vađenje svih predmeta iz torbe pri povratku u dom. Ne samo da na taj način nećemo zaboraviti određene predmete kada sutradan odaberemo neku drugu torbu, već time i produžujemo vijek naših torbi.

Dajemo im prostora za odmor jer ipak cijeli dan nose težinu svega što nam treba te bivaju spuštene na razne, nekad ne baš lijepe, podloge.

Traže li Hrvati uopće savjete?

Apsolutno, trenutno primjećujem dva ekstrema po pitanju KonMari metode, ili osoba nikad nije čula za nju ili oni koji su čuli, njom su apsolutno oduševljeni.

Možete li nam dati primjer, recimo savjetovati kako pospremiti kućne papire, spise, stol?

Kod pospremanja papira bitno je skupiti sve papire na jedno mjesto. To uključuje sve od najmanjeg papirića do školskih diploma. Raščišćavanje radimo pod pretpostavkom da ćemo se svega riješiti, odnosno digitalizirati, a vrlo maleni broj ostaviti u papirnatom obliku.

Kada smo odbacili sve što nam ne treba i pripremili hrpu za skeniranje i digitaliziranje, ono što nam je ostalo raspoređujemo u tri kategorije:

Prvo, papire koje trenutno koristimo – pozivnica na vjenčanje/rođendan djece, računi koje treba platiti, bilo što, što zahtijeva neku našu akciju u sljedeća dva tjedna. Najbolje ih je držati uspravno u papirnatom stalku za časopise. Jedan po svakoj osobi u kućanstvu.

Drugo, papiri koje često koristimo – edukativni materijal, popisi ili uputstva koja često koristite. Što se tiče pohranjivanja, zasada se najbolje pokazao fascikl s folijama za papire koju možete listati kao knjigu da brže nađete što vam treba.

I treće, papiri koje je potrebno trajno sačuvati – garancije, diplome, vlasnički listovi, vjenčani listovi, rodni listovi. Preporučujem organizirati ovu vrstu papira u harmonika organizator ili registrator. Također, sve češće su traženiji sefovi za ovu kategoriju zbog slučaja poplave ili požara.

Imate li neke savjete za proljetno čišćenje?

Moram priznati da nakon KonMari pospremanja jedva da i postoji proljetno čišćenje izuzev pranja i održavanja većih predmeta. Naime, vrlo često klijenti i potraže savjet organizacije doma zbog toga što im predmeti koji se nalaze posvuda ometaju čišćenje i prohodonost.

Jednom kada svaka stvar ima svoje mjesto, ne samo da je lakše redovno čistiti, nego se i veselite tom zadatku jer znate da će biti brz i lagan. Ako uz to dodate i muziku koju volite, dobili ste vrijeme za sebe i vrijeme za iskazivanje ljubavi i zahvalnosti prema domu koji vas čuva i štiti.

Koliko je promjena mindseta bitna u cijelom procesu?

Bitna je želja za promjenom, a promjena mindseta se događa za vrijeme i nakon raščišćavanja doma. Kada se suočavate sa svakom i najmanjom sitnicom u svome domu, otkrivate kako i zašto donosite odluke i na drugim poljima u svome životu i vrlo često tada dolazi do novih uvida i promjena mindseta.

Predmeti nam predstavljaju zrcalo gdje počinjemo puno otkrivati o sebi, tko smo, što volimo i kako želimo živjeti. Posljedično, počinjemo i više živjeti i uživati u sadašnjem trenutku i malim stvarima u odnosu na žaljenje za prošlošću ili velikim željama za budućnošću.

Kako se zero waste uklapa u KonMari metodu?

Zero waste pokret ili kod nas prevedeno Nula otpada je pokret čiji je cilj kako ime kaže, probati živjeti na način da ne stvaramo otpad. Nažalost, stopu od 100 posto, odnosno nula otpada je nemoguće dosegnuti no možemo joj se itekako približiti ili barem nastojati.

Jedan od primjera je plastika, koja je na svakom koraku no najviše u kuhinji i kupaonici. Od plastičnih vrećica, bočica za vodu/sokova, četkica za zube, bočice šampona/deodoransa, namirnice u ambalažama.

Popis je jako dugačak a posljedicu i sami možete vidjeti sada kada je obavezno odvajanje otpada. Promotrite koliko vaše kućanstvo na tjednoj bazi odbaci plastike imajući na umu da se za razliku od stakla, plastika jedva reciklira.

Drugi primjer je tekstilna industrija i brza moda. Zero waste potiče da kupujemo kvalitetnu odjeću onda kada nam zbilja treba, od domaćih proizvođača, koju ćemo dugo koristiti i od što prirodnijih materijala.

Tu su također i second hand trgovine kao i buvljaci. Nemojmo zaboraviti prvo popraviti odjeću ili iskoristiti ju za nešto drugo prije nego se odlučimo za reciklažu.

Kada radim s klijentima KonMari metodu, ujedno osvještavamo sve ovo nabrojeno unutar svake kategorije i radimo popis što, kako i gdje zamijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:52