sljubiti uz sommersby

U Procaffeu je vješti tim marljvih i ingenioznih slastičarki ovaj kolač doveo do savršenstva

Piše Lenka Gospodnetić
Foto Nikola Vilić/Cropix
2. studenog 2021. - 10:31

Nisu bili blesavi stari ljudi kad su govorili da "žena drži tri kantuna kuće" (po nekima i četiri), žena je ta koja u svaku kuću unosi toplinu, život i red. U Procaffe kao "kuću kave i finih zalogaja" unosi pak - svu slast ovoga svita!

Već odavno je splitska kavana Procaffe "na Gusara" - jedna od istovjetnih u drugim gradovima i lokacijama - mjesto gdje Splićani dolaze na najbolju kavu. No, veselja ima i za one koji nisu od kofeina pa čak ni kave uopće (da, ima i takvih), oni naime dođu guštati u pogledu na Kaštelanski zaljev uz - kolač i čašu vode. Opet lipo!

A taj kolač napravile su vrsne slastičarke, naime u redovima Procaffea ima ih čak četiri, uz nekoliko pomoćnica! Najdugovječnija je Lada Siriščević, koja je u nekom davnom "prošlom životu" učila najprije za frizerku, dok joj se pjenjača nije osladila. A ona je - pozlatila!

Tu su na službi i marljive, ali samozatajne majstorice: Fani Fistonić, Mirjana Budimir i Tatjana Krističević, te pomoćnice Diana Bilobrk, Leona Bajo i Daniela Tomić; one ne samo da priskoče oko slatkoga nego im nije ispod časti ni beštek složit', a prave tako ukusne sendviče, tortilje i slane kornete da vam dođu suze na oči od ugode kad ih zagrizete!

image
 Ženske snage slastičarnice i kavane Procaffe. Na fotografiji: Leona Bajo, Diana Bilobrk, Daniela Tomić, Lada Siriščević i Andrea Marasović
Nikola Vilić/Cropix

Najiskusnija u slatkom dijelu - koji je uz kavu forte ponude Procaffea - je spomenuta Lada Siriščević. U slastičarnici je od samog početka rada kavane/slastičarne, rekonstruirala je niz starih recepata, osuvremenila ih ali i dizajnirala niz zdravih, sirovih, bezglutenskih slastica... Toliko ih je u stažu napravila da ih doma - ne radi! No, familija nije zakinuta, uvijek iz butige nešto malo izađe "ukrivo" pa opet umjesto u raskošnu vitrinu butige svejedno ode u prave ruke (čitaj: želudac). Nikome cukar u krvi neće past, nema straja!

Pistacio-torta, Čoko-bomba s narančom (a la Jaffa), Ferrero, rafioli i drugi suhi kolačići, Orah torta, trobojni Peristil, Banana-torta, Havana... Sve slatkarije koje gospođa Lada "umijesi", ispeče i(li) ohladi toliko su brojne da bi nabrajanje pojelo ovaj tekst! Na tisuće se fešta i pireva u Splitu sladilo njenim kreacijama, Splitskoj je torti vratila stari sjaj, cheesecake je dovela do savršenstva, dakako uz potporu svog ženskog tima.

image
Glavna slastičarka Lada Siriščević
Nikola Vilić/Cropix

Voditeljica poslovanja kavane je također, pogađate, žena, zove se Andrea Marasović i ima dva završena studija: turizma te poreza i financija. Govori ruski, njemački i engleski, ali jako dobro razumije i svakodnevni jezik komunikacije sa svojim ženskim timom. A muškarci, isključivo konobari, dobro paze da joj se ne zamjere!

- Lijepo je raditi sa ženama, one su uvijek nekako savjesnije, uredne su i brižne. Muškarci, pak, fizički više potegnu, tako da smo svih stavili tamo gdje mogu dati svoj maksimum. I super je što stalno imamo sve više kolača u ponudi i što nam treba sve više ljudi za rad! Evo, danas smo dobili Danielu Tomić kao pojačanje u redovima pomoćnica - veselo će komunikativna Andrea, najmlađa u timu i k tomu šefica. Omiljena, čini se...

image
Voditeljica kavane Procaffe Andrea Marasović i glavna slastičarka Lada Siriščević
 
Nikola Vilić/Cropix

I Neretvanka Leona Bajo odnedavno je dio Procaffe obitelji, dok je Diana Bilobrk već iskusna u svim segmentima poslovanja. U kavanu je stigla kao - nesuđena knjižničarka.

- To je moj nedosanjani san, rad s knjigama, bilo kakav. No, i ovo je lijep posao, kudikamo dinamičniji, pogotovo u proljeće i jesen kad se najviše radi. Već sam navikla na sve poslove, a najviše me veseli miješenje bublica svako jutro; morate probati bublice "s mojim potpisom" - vedro će knjižničarka/pekarica.

Najiskusnija profesionalna slastičarka odaje mali ritual kojega sama sebi priušti s vremena na vrijeme.

- Nikad mi neće dosaditi slatkarije, a posebno guštam sljubiti Somersby od borovnice s fetom cheesecakea ili "ledenog vjetra". Tako sebi zahvalim za dobro odrađen posao toga dana - vragolasto namiguje "slatka Lada", koju su počele lagano slijediti i ostale cure Procaffe-tima. Pa treba i sebi nekad ugoditi, zar ne?

image
Nikola Vilić/Cropix

Sadržaj je nastao u suradnji sa Somersby ciderom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 10:45