Dr. Indira Kosović, pročelnica Zavoda za perinatologiju

U jednom dežurstvu prosječno se u splitskom rodilištu porodi između 10 i 13 žena, a idućeg dana znam i iza 10 sati izaći iz bolnice

Piše Jasenka Leskur
Foto Božidar Vukičević/Cropix
10. ožujka 2022. - 11:51

Dr. Indira Kosović, pročelnica Zavoda za perinatologiju, najvećeg zavoda Kliničkog bolničkog centra Split, u kojem se skrbi o trudnicama s ugroženim i rizičnim trudnoćama, kao i o rodiljama, upravo je iza sebe imala 24-satno dežurstvo kad smo razgovarali s njom. Ne, nije se odmarala niti je otišla na spavanje, tijekom dana je nastavila u istom tempu kao da je iza nje prospavana noć.

– Često nakon takvog dežurstva iziđem tek nakon 10 sati ujutro iz bolnice. Morate biti budni da ne biste propustili informacije koje su važne za zdravlje vaše pacijentice, iako fiziološki to nije prirodno nikome od nas. Ogromna je odgovornost, zna biti stresno, u minuti ponekad morate donijeti odluku i djelovati, jer o brzini nekad ovisi ishod trudnoće. Ali čovjek se nauči. Intenzivno je, ne spavate, ali mi smo istrenirani na takav način rada. Meni je očito potrebna ta doza adrenalina i ne mogu se zamisliti u drugome poslu. To se može raditi samo ako to volite i željela bih da mladi kolege koji dolaze nađu svaki dan tu istu strast. Da se ponovno rodim, radila bih isti posao – kaže ova stručnjakinja iz područja ginekologije, opstetricije i reproduktivne medicine.

U jednom dežurstvu prosječno se u splitskom rodilištu porodi između 10 i 13 žena, što prirodnim putem, što u operacijskoj dvorani, a uobičajeni radni dan čelnice cijelog Zavoda zahtijeva, osim liječničkog, i administrativni angažman. Uz vizite babinjača, praćenje pacijentica koje se liječe i održavaju trudnoću, tu je i "papirologija": organiziranje posla, rasporedi za zaposlenike, godišnji odmori, donacije za odjel, unaprjeđenje radnih uvjeta na Klinici... Nije uvijek jednostavno, veli liječnica.

Usprkos svemu, ostaje joj puno pažnje koju daje svojim pacijenticama, jer dr. Kosović se našla na listi najboljih liječnika u Hrvatskoj po izboru pacijenata. "Posvećena pacijentu, profesionalna, brižna, topla"; "sve pohvale za ljubaznost, stručnost, dostupnost pacijentima; primjer za sve liječnike, sadašnje i buduće"; "doktorica koja ništa ne prepušta slučaju" – samo su neki od komentara s portala Najdoktor.com.

– Ne čitam ništa vezano uz taj izbor, ali to je kao nekakva povratna informacija o onome što radim i ipak satisfakcija. Meni moja struka i poziv nije samo radno mjesto, nastojim ga živjeti, ne samo medicinski, nego i ljudski. Pokušavam zamisliti kakvog bih doktora ja željela imati pokraj sebe da sam pacijent. Dobro je u moru kritika koje su usmjerene na liječnike da pacijenti imaju priliku izraziti pohvalu, ali ima još puno drugih kolega koji nisu spomenuti – smatra dr. Kosović.

Tijekom godina rada koje su iza nje, najteže joj pada kad ne može pomoći.

– Loših ishoda, završetaka trudnoće, nažalost, ima. Volim reći da je trudnoća lutrija u kojoj mnogi dobivaju, ali ne svi. Ovi koji nisu te sreće donesu tugu, promišljanje. Izmjenjuju se periodi tužnog i lijepog. Naročito kad pacijentice koje su prošle lošu priču u sljedećoj trudnoći imaju sretan ishod. Neizmjerna je to sreća, sva bol koju su proživjele nestane. Iznenadim se kad netko sretan kaže da sam mu pomogla, a ja mislim da sam samo radila svoj posao. To je ono lijepo u njemu – kaže dr. Kosović, koja drži do dobrog okruženja na poslu. Važni su joj dobri odnosi s kolegama, medicinskim sestrama, spremačicama, svi su dio istog tima i jedan bez drugoga ne mogu.

Danas je ginekologija, za razliku otprije 20-ak godina, struka u kojoj su liječnice u većini, muškarci se slabo prijavljuju za tu specijalizaciju, ali i čitava je medicina feminizirana, smatra dr. Kosović. Žene uspješno balansiraju obaveze u obitelji i na poslu, a kad je riječ konkretno o 8. martu, Danu žena, ova liječnica kaže:

– Ja živim kao da je svaki dan naš dan. Imam divne prijateljice s kojima dijelim život i njihovo me društvo resetira. Svaki dan slavimo naš dan, a taj osjećaj dijelim sa svim kolegama i mojom okolinom, zaista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 16:01