LIJEPA I USPJEŠNA

Splićanka Mia Monterisi poduzetnički je gen potegla od prabake Marije koja je još prije Drugog svjetskog rata imala dvije parfumerije u gradu: U mojoj obitelji žene vode biznis!

Foto Cropix
24. listopada 2021. - 21:44

A di ti je, mala, šef? Šta on danas ne može doć na sastanak pa nam je tebe posla? Dobra van je firma, pa mi je i jasno da vam je gužva... Popit ćemo mi kavicu, pa ću ja sutra razgovarat sa tvojin šefon, može? – ovakvih pitanja naslušala se 31-godišnja Splićanka, jer kada si u poslovnom muškom svijetu mlad i lijep, s najvećom "greškom" – što si još i žensko, onda se tvoja uspješnost uvijek pripisuje – barem na prvu – nekom drugom!

Muškom šefu, naravno!

Povratak iz Londona

No Mia Monterisi te predrasude "hrvatskog poslovanja" ruši u startu, pa kada čuju poslovni partneri da je ona jedina šefica u svojoj tvrtki "Minimal", da je to sve njezin osobni uspjeh, na početku malo sumnjičavo krenu s njom o poslovnoj problematici, da bi joj na kraju prepustili sve vezano uz projekt, vođenje milijunskih investicija!

A kad već tako dobro radi, žele suradnju nastaviti, žele Miju angažirati i za nove, buduće poslove...

Pa epitet kako je ona "normabel" tijekom zajedničkog rada, možda najbolje opisuje poslovnost i znanje mlade žene koja radi u području komunikacije, gdje su njezina zaduženja na projektima: organizacija rada i sama komunikacija prema projektnim partnerima, kao i javnosti, odnosno medijima, uz dodatni – dizajn.

I za to se školovala u Londonu!

– Pa se vratila u rodni Split – smije se mlada žena, iza koje su već odlični poslovni rezultati, no i jedna važna činjenica, barem što se privatnog života tiče – iza nje su i ostale žene obitelji Monterisi!

image
Paun Paunović/Cropix

– Mogu slobodno reći kako je taj poslovni duh počeo s mojom prabakom Marijom, rođenom 1900. godine. Ona je jedna od prvih splitskih poduzetnica – iznosi nam detalje iz obiteljskog stabla Mia, pa nastavlja:

– Bila je vlasnica dviju parfumerija prije Drugog svjetskog rata. Koliko znam, prvu je otvorila u Šubićevoj ulici, radi se o parfumeriji-galanteriji imena "Venus", a nakon nekoliko godina i drugu trgovinu u Bosanskoj ulici naziva "Parfumerija Monterisi". Žao mi je što ne znam točno gdje su te butige bile, no kada mi pričaju o prabaki, uvijek ističu kako je bila sposobna žena, ali i iznimno elegantna dama.

Dekanova nagrada

Bila su to turbulentna vremena; prabaki Mariji su 1946. godine konfiscirane parfumerije, ona se odselila u Trst, gdje je pokrenula novi biznis – otvorila je draguljarnicu. A mirovinu je provela u Padovi, gdje je umrla u 83. godini života.

– Mama Zdenka i osam godina starija sestra Silvia Monterisi su odvjetnice u Splitu, imaju odvjetničko društvo "Monterisi & partneri" d.o.o., uspješne su, ali i samozatajne. Moje žene lavice koje su mi cijeli život podrška. Dok se početak moje poslovne priče veže uz sport, i to tenis!

Govori nam sugovornica, dok spontano i lakonski kao pravi fotomodel pozira našem fotoreporteru, kako je profesionalnom tenisaču Borni Ćoriću bila "content creator" i konzultantica, odnosno kreatorica sadržaja koji su izlazili u javnost o našem vrhunskom tenisaču, pa dogovori s medijima oko intervjua, informacije o turnirima, sportskim uspjesima...

image
Mijina prabaka Marija otvorila je 1934. godine 'Parfumeriju Monterisi' u splitskoj Bosanskoj ulici
Privatni Album

– Trenirala sam tenis dugo, bila sam natjecateljica, sudjelovala na brojnim turnirima, pa mi je ova suradnja tekla prirodno jer kužim filozofiju sporta. Znam na koji način prezentirati uspjehe takvog profesionalnog sportaša, zadovoljiti potrebe sponzora, njegov život i rad predstaviti javnosti. Godinu dana trajala je naša suradnja, zatim su uslijedili moji daljnji poslovni pothvati – zbori nam stručnjakinja za promociju i komunikaciju.

Koja je svoje osnovno školovanje okončala u Splitu, odakle je nakon završene gimnazije otišla u Zagreb, na studij tržišnih komunikacija. I tijekom toga trogodišnjeg obrazovanja dobila je dekanovu nagradu.

'Ja sam hibrid'

– Studij sam nastavila u Londonu, gdje sam magistrirala grafički dizajn na London College of Communication, University of the Arts London. S ponosom uvijek ističem kako je akademija proglašena najboljom na svijetu u području umjetnosti i dizajna dvije godine zaredom – navodi nam svoje poslovne "generalije" najmlađa iz obitelji žena Monterisi, koja je pet godina provela u Londonu, što smatra svojom velikom životnom školom.

Stekla je u engleskoj prijestolnici prva iskustva praktičnog rada radeći u dizajn-studiju, te u agenciji za oglašavanje, kao i u jednom londonskom časopisu. A okončanjem magisterija, radila je u londonskoj agenciji čiji su klijenti bili neki od najprestižnijih londonskih fakulteta, galerija i kompanija.

image
Paun Paunovic/Cropix

– Baš sam bila iznenađena kada me je kontaktirao urednik časopisa iz Hong Konga želeći objaviti jedan od mojih radova. Zatim je taj isti rad objavio i Instagram account koji danas prati 2,1 milijun ljudi, ali i poznati londonski časopis "AnOther" – naglašava nam uspješna poduzetnica, koja je "dva u jednom". Ona je, kako voli sama kazati, hibrid:

– Pokrivam dva područja: digitalnu komunikaciju i dizajn. Moji klijenti u jednoj osobi imaju i komunikacijskog menadžera i dizajnera.

Split je idealan

No zašto se vratila u Split kada uvijek svi govorimo kako je u drugim zemljama poslovanje jednostavnije, manje je problema s administracijom, cijene se vlastiti poslovni uspjesi, a ne političke i obiteljske veze?

– Išla sam obrnutim putem od prabake Marije, koja se iz Splita preselila u Italiju, dok sam se ja otisnula na školovanje u stranu zemlju i tamo brusila poslovni duh. No vratila sam se raditi u rodnom gradu...

Koncizno nam pojašnjava ovu odluku:

– Split je grad po mjeri čovjeka. Ima dovoljno poslova ako želite raditi, ugodan je za obiteljski život, kvaliteta Splita je nemjerljiva s londonskim ritmom i načinom življenja. Povratak nakon 10 godina u rodni grad bila mi je odluka života. Split mi omogućava i nudi najbolji balans između privatnog i poslovnog života. A posao mi omogućava da ga mogu raditi odakle želim, u što sam se i sama uvjerila radeći, ali i uživajući, mjesec dana na Tajlandu.

– Puno sam proputovala i vidjela svijeta, Split je idealan grad za život i to sve više ljudi prepoznaje, zato se i doseljavaju u Split. Prijatelj iz Londona od 2016. godine posjećuje Split i sada je unajmio stan na šest mjeseci. Imam puno upita baš od Engleza koji žele doći kod nas raditi i živjeti, poglavito nakon Brexita. I zato mogu mladim ljudima savjetovati – idite vani, školujte se, no vratite se u Split. Lokalna IT zajednica jača, sretna sam što postoji udruga Split Tech City i ekipa iz toga prvog udruženja splitske tehnološke zajednice koji promoviraju Split kao grad koji nije samo turistički, nego ima i rastuću tehnološku i poduzetničku zajednicu.

Međunarodni projekti

I Mia je dio, komadić tog mozaika mladih uspješnih splitskih poduzetnika, koji ne čekaju, već sami stvaraju prilike za svoj uzlet na poduzetničkom nebu.

Pa i sada, kao komunikacijska menadžerica međunarodnih projekata, koordinira komunikaciju unutar projekta vrijednog milijune eura, a koji okuplja čak 11 europskih partnera. Uz organizaciju dionika, brine se i za prezentaciju prema medijima, a sve to zaokruži i vlastitim dizajniranjem vizualnih materijala, rekli bi, brendiranjem projekta na kojem radi.

Mlada žena koja izvrsno zna svoj posao, ulaže u daljnje educiranje, razvijanje poslovanja, pa pitanje s početka našeg teksta – a gdje vam je šef? – Mia Monterisi sve manje sluša. Dapače, sve više projektni menadžeri upravo biraju nju za posao komunikacijskog stručnjaka i dizajnera.

image
Paun Paunovic/Cropix
Potraga za poslom

 

Tražeći posao u Londonu, slala sam na stotine prijava e-mailom, no kako nisam dobila odgovor, odlučila sam promijeniti taktiku. Svidjela mi se jedna agencija u Londonu jer je njihova poslovna etika i pristup nešto s čime sam se poistovjećivala, te sam shvatila kako moram drukčije pristupiti želim li posao – prisjeća se Mia londonskih dana, onih početaka nakon školovanja u potrazi za radnim iskustvom, pa nam otkriva:

– Dizajnirala sam prijavu za posao kao brošuru s brendingom agencije, ručno uvezala da dobije taj osobni dio, onaj "personal touch" i pokucala na vrata agencije samo da im se predstavim. Sljedeći tjedan su me pozvali na razgovor i ponudili mi posao iako sam stranac, a Brexit je bio izglasan.
Mia je za londonsku agenciju radila dvije godine, prije povratka u Split i otvaranja svoje agencije.

– Nisam "povlačila" klijente iz Londona jer sam smatrala kako to ne bi bilo kolegijalno! Sve sam gradila sama, od nule, i stvarala kontakte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 17:06