PRVA U HRVATSKOJ

Snježana Klarić, ravnateljica varaždinske Strojarske i prometne škole, heroina je dana: učenicama svoje škole omogućila je besplatne uloške

Piše Marijana Cvrtila
16. ožujka 2021. - 20:15

Škotska je prva zemlja u svijetu čiji je parlament prije nešto više od godinu dana izglasao odluku prema kojoj će proizvodi poput tampona i higijenskih uložaka biti besplatno dostupni svim ženama.

Na sličnom je tragu Novi Zeland u kojemu je država ove nužne potrepštine osigurala svim učenicama u iduće tri godine. To nas dovodi do pitanja - jeste li čuli za pojam „menstrualnog siromaštva“?

U Hrvatskoj su, naime, u veljači objavljeni rezultati prvog velikog istraživanja na tu temu, koje je među 6084 sudionice krajem prošle godine provela riječka Udruga za ljudska prava i građansku participaciju "PaRiter".

Neki od rezultata doista su zapanjujući: više od trećine žena u nas (36,4 posto) mora kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog cijene, oko 12 posto ne može si priuštiti dovoljnu količinu tih proizvoda da bi ih mogle redovito mijenjati, zbog čega njih oko devet posto uložak ili tampon ne promijeni duže od 6 do 8 sati.

Trećina Hrvatica troši između 40 i 50 kuna mjesečno na menstrualne potrepštine, međutim, sedam posto može izdvojiti manje od deset kuna.

Iz svega toga izrodili su se i prvi pozitivni odjeci. Naime, zatečena upravo ovim podacima, ravnateljica varaždinske Strojarske i prometne škole Snježana Klarić došla je na izvrsnu ideju i kao časna iznimka svrstala Hrvatsku, doduše zasad prije svega svoju školu kao prvu u Hrvatskoj, uz bok onima kojima je društvena dobrobit imperativ.

Za sve učenice te škole, počevši simbolično samo dva dana nakon Međunarodnog dana žena 8. ožujka, omogućila je besplatnu dostupnost higijenskih potrepština poput higijenskih uložaka i tampona.

image
Čitala sam o rezultatima istraživanja menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj i bila zapanjena.. Palo mi je na pamet kako bismo upravo u našoj školi mogli djevojkama besplatno osigurati te potrepštine - kaže ravnateljica.

- Čitala sam o rezultatima istraživanja menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj i doista bila zapanjena. Razgovarala sam o tome sa svoje dvije kćeri i palo mi je na pamet kako bismo upravo u našoj školi mogli djevojkama besplatno osigurati te potrepštine.

Krenuli smo u to sa srcem, ali cilj je bio poslati poruku i drugima, društvenim i političkim strukturama, kako je to ostvarivo i da se svi trebaju uključiti. Moje su kćeri odmah rekle da je to izvrsna ideja i tako je sve počelo – prepričava nam ravnateljica Klarić, koja ovih dana zbog toga neumorno odgovara na medijske pozive.

- Novac je osigurala sama škola. Znate, u školi, uz ostalo, imamo proizvodni sektor i ostvarujemo određene prihode. Na primjer, imamo svoju školsku radionicu, autoškolu, radimo određene proizvode i usluge za firme.

Nama je zato malo lakše nego drugim školama. Međutim, ova je priča dobila iznenađujući kontekst, uključili su se i drugi djelatnici škole, moje prijateljice, poznanice, građani Varaždina koji su počeli donirati menstrualne potrepštine školi – ne krije zadovoljstvo ravnateljica Klarić, koja je ovime digla na noge i širu zajednicu.

U toj pretežito „muškoj“ školi koja broji ukupno 637 učenika, njih nešto više od stotinu (102) su djevojke.

- Imamo ukupno dva programa, strojarski i prometni, a učenice se uglavnom školuju u četverogodišnjim prometnim zanimanjima, na primjer u onome za tehničara(ku) cestovnog prometa. Ali, ima ih i u trogodišnjim programima, primjerice, za vozača(icu) motornog vozila ili CNC operatera(ku). Najveći dio učenika naše škole dolazi iz okolice Varaždina, njih više od 90 posto su putnici – kaže ravnateljica Klarić, koju pitamo ima li djece koja dolaze iz socijalno depriviranih obitelji.

- Ima, naravno, kao i u svakoj drugoj školi. Za njih osiguravamo besplatne udžbenike i tablete za online nastavu, ali katkada "uskaču" i sami nastavnici koji doniraju sredstva za prehranu ili garderobu.

Zato nam je bilo važno pokrenuti ovu inicijativu za besplatne uloške i tampone. Svjesna sam kako ima djevojaka koje vam neće same reći da nemaju dovoljno novca za to, koje o tome neće razgovarati ni sa svojim prijateljicama ni u školi. Sada će te potrepštine biti dostupne svima kojima zatrebaju iz bilo kojeg razloga – kaže Snježana Klarić.

To može biti i situacija kada neka od učenica dobije menstruaciju, a nema uloške ili tampone taj čas kod sebe, ako nema novca da ih kupi, ako su im preskupi, a u slučaju potrebe bit će besplatno dostupni i djelatnicama škole. Svima njima to će biti dostupno kod školske psihologinje, nastavnika tjelesnog odgoja, kod knjižničarke itd.

- Učenice mogu uzeti dva, tri tampona ili uloška ili koliko god im treba. Nema ograničenja. Nitko im neće brojiti – poručuje ravnateljica. Pitamo i kako su dosad reagirale učenice.

- Uglavnom pozitivno, premda zasad nema velike navale. Tek smo počeli. Međutim, bilo je reakcija muških đaka koji su pitali „a što ćemo mi sad besplatno dobiti“.

Budući da škola za sve osigurava besplatne maskice, a oni koji rade na praksi sa strojevima u jednom danu promijene i četiri, pet takvih maski, čiji trošak također financira škola, odgovorili smo im kako je za njih to zasad to – kroz smijeh prepričava ravnateljica Klarić, po struci politologinja, koja je prije preuzimanja ravnateljske palice ove škole u rujnu prošle godine predavala predmet politika i gospodarstvo.

Kako motivirati ostale ravnatelje u hrvatskim školama, osobito one koji su možda konzervativniji za ovakve ideje, da se ipak odluče na sličan korak? Potrebe, očigledno, postoje.

- Znam da su mnoge škole u puno težoj situaciji, ali ovo doista nije veliki trošak, osobito kada se lančano uključi i šira zajednica. Da samo mojih stotinjak djelatnika donira jedan paketić menstrualnih potrepština, to je stotinu paketa, a oni se ne potroše za cijelu godinu.

Besplatne menstrualne potrepštine trebale bi postati redoviti standard u svakoj školi kao što su to prva pomoć, toaletni papir, ostale higijenske potrepštine – nema dvojbi za ovu poduzetnu ravnateljicu, koja ne namjerava stati na ovoj ideji.

Naime, kaže, uskoro planira na satovima razrednika pokrenuti ciklus predavanja o ekološki prihvatljivijim menstrualnim potrepštinama kao što su platneni ulošci ili higijenske čašice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 19:57