MARIJA LONČAR, MEDICINSKA SESTRA

‘Radile smo poslove koji i nisu bili u našoj nadležnosti, ali kako ljudima kazati da nešto ne možemo‘

Piše Braco Ćosić
Foto Saša Burić/Cropix
10. ožujka 2022. - 13:19

Marija Lončar prava je veteranka imotskog zdravstvenog sustava. U toj službi radi još od 1. srpnja već daleke 1977. godine. Prvih sedam godina kao medicinska sestra u ondašnjoj Vojnoj bolnici u Splitu, a nakon toga do današnjih dana na Hitnoj jedinici u Imotskom. Tu ostaje i do svoje mirovine, u koju ulazi 25. ožujka sljedeće godine.

- Eto skoro punih 45 godina u ovom poslu i nije mala stvar, priznat ćete. Skoro pola stoljeća s pacijentima, mnogim generacijama liječnika, sa stotinama i stotinama situacija kada su vam ljudski životi na rukama. Sada u kolektivu imamo mladi kadar, rekla bih vrlo pozitivno nadobudan, radišan. Uostalom, hitna medicina je daleko ispred one kada sam ja počela raditi. Danas imate i edukacije, usavršavanja, sve je novo i dobro za naše pacijente.

Dakako da sam i ja i svi mi bili itekako zbunjeni na počecima ove pandemije. Nismo jednostavno znali što i kako. Znam da su nam se sanitetom vraćali pacijenti iz Splita, no brzo smo se organizirali. Evo naša mlada kolegica medicinska sestra Martina Kukulj se i prva javila da će odlaziti na teren uzimati briseve od zaraženih ljudi, testirati ih. Sada smo se navikli i cijeli kolektiv je podnio veliki teret i ne bih nikoga posebno izdvajala. Mene sada raduje da ćemo ući u nove prostore Hitne i sada mi je žao da idem u mirovinu. Malo bih uživala raditi u tim prostorima. Nikada nisam u radnom vijeku imala neki problem s pacijentima. Drukčije je taj posao raditi u Splitu, a drukčije u Imotskom. Ovdje te svatko zna i jednostavno moraš i profesionalno i ljudski pomoći pacijentima i biti s njima kao sa sestrom i bratom. Radili smo i mi poslove koji i nisu bile u našoj nadležnosti, ali kako ljudima kazati da nešto ne možemo, jer znamo da nas oni trebaju i da smo mi jedini koji im u tom trenutku mogu pomoći.

Zaista ne bi izdvajala niti jednoga doktora, a promijenili su se mnogi na našoj hitnoj i kao voditelji i kao djelatnici. Mogu kazati da su svi do sada dali sve od sebe u svom odgovornom poslu, veli nam najstarija zdravstvena djelatnica u Imotskom, medicinska sestra imotske Hitne Marija Lončar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:05