MARTINA KUĆA

Prva je u Splitu nosila hlače i pušku, kod nje se lipo zabavljalo, a liječila je i travama. Baba Marta s Marjana otvorila je put neovisnim Splićankama

11. ožujka 2021. - 09:15

Na sjajan način čestitali su iz Park-šume Marjan ovoga tjedna Dan žena svim Splićankama i Dalmatinkama, podsjećajući ih na neke od žena Marjana iz prošlih vremena, koje su bile neovisne, autentične, te su hrabro birale svoj put.

Među njima svakako je Marta Katunarić Šore, poznatija kao omiljeni lik Babe Marte iz Velog Mista. U romanu Miljenka Smoje, kultnog novinara Slobodne, ostala je zapamćena kao travarka, vlasnica jarca za rasplod i zjoga za balote na Marjanu.

Omiljena među "splitskom dicon", predstavljala je za njih model bake koja zna pomoći kod kakve rane i bolesti. Kod nje se moglo i u miru dobro zabavljati.

Bila je prva Splićanka koja je nosila hlače i pušku, te jedina žena koja je zalazila u konobe i oštarije, ponašanje koje tada nije smatrano prikladnim za žene, pa su je zato nazivali i Marta Muško.

Miljenko Smoje opisao je sljedećim riječima:

- Živi sama, u kućici sazdanoj od grubi bovani, pod smokvon i šipkon, izmedju laduje i ružmarina. Bilo bi to ka u fjebi da nije rič o babi Marti. Čudan je to svat! Fali jon samo pet godin do sto, a starost je mimoišla. Ne plazi starački, ne drće jon ni glas ni ruka. Već na izgleda jema na njoj ništo epsko, junaško, ajdučko, i nosata je i krakata, i brkata, pa je zovu Marta - muško. Uz njezinu kućicu dva su terena, dva zjoga za balote. Kod nje se motaju puste generacije splitske dice, a dica restu, nika se školuju, postaju ugledne gradske ličnosti i naravski da su babi, koja je postala u niku ruku mater ciloga grada, sva vrata otvorena - pisao je Smoje, a prenose iz Park-šume Marjan. 

Baba Marta umrla je u 103. godini života, kao najstarija stanovnica Splita, a Split je time izgubio osebujnu figuru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:44