BOLJE OD TERAPIJE

Slavimo ženska prijateljstva: naša Anita Matić pojašnjava zašto su tako posebna, jedinstvena i ispunjavajuća

Piše Anita Matić
anita.matic@slobodnadalmacija.hr
20. ožujka 2021. - 17:58

Siromašna je svaka žena koja nema svoj kružok. Ženski, naravno (a Bože moj, koji bi drugi). Eto, čisto u startu napomena za one koji su slučajno pomislili da govorimo o mješovitom krugu ljudi, koji dijele slične interese, humor, stavove...

Nije da imamo nešto protiv ovih potonjih, ali ovaj put intencija nam je istaknuti blagodati isključivo ženskih prijateljstava.

I prednosti koje ona donose. O ovoj temi ispisani su romani, snimljeni mnogi filmovi, materijal je ovo formata "Rat i mir"; nemoguće je sažeti sve na tako malo prostora. Al' dotaknut ćemo se ovlaš, taman dovoljno da nakon teksta, ako ništa drugo, budete inspirirane da dogovorite susret sa svojim "prijama"...

image
Ženska su prijateljstva po mnogočemu posebna, jedinstvena i neponovljiva.

Jer ženska su prijateljstva po mnogočemu posebna, jedinstvena i neponovljiva. Po mnogočemu ispunjavajuća, jer nema tog muškarca na svijetu koji će vas onako istinski, iskonski razumjeti kao žena, kao prijateljica.

Čak i kad napravite nešto, objektivno ne baš razborito, žena će vas razumjeti. Muškarac, hm, za reći pravo, malo kad.

Evo, banalno, muškarac neće razumjeti vašu pobudu da ovih dana investirate u novi baloner ako imate već u ormaru dva; briga njega što ste ih kupili prije tri-četiri godine. S njegove točke gledišta to su posve novi komadi, a u obranu svoga stava reći će da on sve svoje nosi dok se ne ofuca.

Njegov problem... Vi biste se sad, kao, trebali diviti tome. Da vi držite korak s njegovim "old fashion" stavom, nosili biste ta dva balonera doživotno. S druge strane, do jedna vaša prijateljica apsolutno će vas bodriti u takvoj nakani, a nerijetko vam se pridružiti u tom pothvatu.

Ako vas je više, to bolje, jer ponukat ćete jedna drugu da uz baloner iskombinirate i nove "šuze", a za još jednu torbu ni jednu od vas nitko neće morati posebno nutkati. Ni jedna sigurno neće uputiti komentar ovoj drugoj: "Što će ti još jedna?"

image
Ponukat ćete jedna drugu da uz baloner iskombinirate i nove "šuze"...

Kad imate "stvari", one koje vas znaju u dušu, odmah će, čim vas pogledaju, znati u čemu je tog dana vaš problem. Štoviše, neke od njih, ako ih viđate često, imat će usklađen ciklus s vašim. Partner će vas taj dan pogledati i vjerojatno s vrata reći: "Šta je? Opet te nešto boli..."

Ženski izleti... e to su tek užitci posebne vrste. Bazeni, saune, masaže, tople kamene klupe, još topliji čaj u rukama popraćen neobveznom pričom, vama su pojam idealnog odmora i balansiranja čakri.

Već sama pomisao na omiljeni krug "prija" poslaganih na udobnim ležaljkama u bijelim kapatoima vama mami osmijeh na lice... Pokušajte to dočarati većini muškaraca, reći će sigurno nešto u stilu da on ne razumije zašto bi se "tamo valjao pola dana" kad to može i na svom kauču, i to džabe.

image
Ženski izleti... e to su tek užitci posebne vrste. Bazeni, saune, masaže, tople kamene klupe.. Pa i malo sporta..

Sa svojim ženama tema vam nikada neće pofaliti; mi smo u pravilu, jelte, razgovornije, a time nam je i tijek misli napredniji, pa nije rijedak slučaj da razgovor krene u jednom smjeru, a završi bogtepitaj gdje.

Događa se to, doduše, i s muškarcima, ali kad se to dogodi, onda to uglavnom nije na dobar način.

Kad žena ženi reče onu famoznu da "cilo jutro nije stala", onda ova druga zna da se taj dan izmasakrirala od posla i bit će puna empatije, jer je najčešće i ovoj drugoj i samoj tako.

I onda će jedna drugoj nabrajati što su taj dan napravile, secirat će stavku po stavku, a svaka od njih granat će se u još nekoliko njih. Jedna će, na primjer, reći da je skuhala za ručak leću na taj i taj način, druga će joj predložiti još dva-tri bolja načina.

image
Sa svojim ženama tema vam nikada neće pofaliti; mi smo u pravilu, jelte, razgovornije, a time nam je i tijek misli napredniji..

Ova će reći da je prala tapete, onda će joj ova druga reći da je glupa što pere jer joj je puno isplativije kupiti novi kad zbroji koliko će love "ulupati" na sredstva za čišćenje. Onda će se dotaknuti djece, vlastita angažmana i asistiranja u domaćim radovima, prašine, aktualnih sniženja, rada stožera...

Zapravo će cijeli razgovor poslužiti kao svojevrsna psihoterapija. A ženska druženja najčešće to jesu... Lagana poput kave u subotnje jutro i lijepa poput onog balonera koji namjeravate kupiti...

Da ne bi bilo da baš sve idealiziramo – ima situacija kada se i razočaramo u prijateljice, kad je žena ženi vuk ili, još bolje, lisica, al' to su neke druge priče... Nećemo sada kvariti ovu.

Voliš ovakve teme? Svaki dan donosimo nove! I sve su na našem portalu https://slobodnadalmacija.hr/budi-slobodna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:50