RUŽICA VIDAKOVIĆ, DIREKTORICA TZBPŽ

Pravo je vrijeme za odmor u prirodi a uputite li se put Slavonije pogodit ćete ‘u sridu‘. Na rančevima, salašima i obiteljskim imanjima otkriti ćete onu pravu gostoljubivost, zanimljive lokalne običaje a slasni zalogaji su tek posebna priča

Piše PSD.
18. ožujka 2022. - 10:28

Kaže idu u korak s turističkim trendovima. Danas više nego ikad moderni putnici traže nova mjesta, žele doživjeti novu vrstu avanture, izbjeći velike gužve, predahnuti u interakciji s prirodom, otkriti lokalnu priču koja uključuje lokalne specijalitete i uživati u opuštenom, ležernom odmoru.

„Upravo im to nudimo u Brodsko-posavskoj županiji koja je najvećim dijelom ruralni prostor. Vrijeme kada se bogatstvo u Slavoniji mjerilo debljinom hrasta i slanine ostavilo je traga na našim kulturnim, tradicijskim ali i gastronomskim navikama. Tajna je u gostoljubivosti, očuvanoj baštini, prirodi i receptima punim  ljubavi prema Slavoniji, koja se prenosi s koljena na koljeno. Sve ovo možete osjetiti na dvadesetak obiteljskih imanja, rančeva i salaša“, ističe Ružica Vidaković, direktorica TZ Brodsko-posavske županije.

Iskusni znaju: ljubav ide kroz želudac

Sreli smo je na sajmu Gast. Došla je Dalmatincima predstaviti turističke atrakcije ovog dijela Slavonije koji gotovo čitavim dijelom leži uz rijeku Savu. Iz iskustva zna kako ljubav ide kroz želudac pa je u Split povela jaku ekipu, vrhunske majstore u svom poslu. Na njihovom štandu uvijek je živo, degustira se Dalmatincima nesvakidašnji Portugizac s OPG-a Marije Živković iz Cernika, ali i iznimno zdrava vina od kupine i aronije s OPG-a Radić iz Vrbove. Naravno, ništa bez slavonske Graševine i moćnog Cabernet Sauvignona s OPG-a Vučković, nazdravlja se i s laganim koktelima na bazi vina mladog novogradiškog vinara Ozrena Kraljića. Iz craft pivovare Bošnjak iz Sičica stigao je izniman gin MB72 i naravno craft pivo koje se savršeno sljubljuje s cernićkim ćuptetima, originalnim slanim zalogajčićima s nadjevom od kobasica. Za prste polizat!

Dalmatinci i Slavonci kliknu na prvu

Iako u Split dolazi uglavnom poslovno, Ružica uvijek uhvati malo vremena za šetnju njegovim središtem. Sviđa joj se ritam splitskih ulica, dalmatinski lifestyle. Sličan je, kaže slavonskom. Lagan, ležeran, opuštajući, a postoji i neka tajna veza između Dalmatinaca i Slavonaca, uvijek kliknu na prvu.

„Ono što je vama more, nama je Sava, ono što je vama Riva, u Slavonskom Brodu je korzo i šetnica uz rijeku, a u Novoj Gradiški pješačka zona u baroknom središtu. To su ujedno jedina dva grada u našoj županiji, iznimno bogata kulturnim naslijeđem i lijepim pričama koje vrijedi otkriti. Nekad smo bili čuvari granice, danas čuvari baštine, prirode i okusa, a nismo ni daleko, dijeli nas pet sati vožnje od Splita“,  poručuje Ružica.

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:43