ANĐELA PRNJAK

Poduzetna Splićanka pandemiju je dočekala s 18 aktivnih projekata. Kada je sve palo u vodu nije očajavala. Dapače, pokrenula je sjajan poslovni brend

Foto Ante Čizmić/Cropix
22. ožujka 2021. - 08:18

Karantenu, koja nam je početkom 2020. izmijenila živote, većina Hrvata dočekala je nespremno, ali ne i 31-godišnja Splićanka Anđela Prnjak. Dok su brojne tvrtke zatvarale svoja vrata, ona je vrijeme posvetila osmišljavanju sasvim nove ponude koja je na površini održala ne samo nju, već i njezine zaposlenike. A sve je počelo, kaže, od ljubavi prema filmovima.

- Cijeli život sam bila opsjednuta filmovima. Sanjala sam da ću raditi nešto povezano s tim, ali nije se činilo baš realno. Dok sam studirala sasvim sam se slučajno našla u svijetu produkcije.

Prijatelj nije stigao odraditi jedan set na kojem je trebao biti produkcijski asistent i preporučio je mene. Snimanje je bilo u petak, a ja sam već u srijedu razradila cijeli plan. Htjela sam da sve bude kao po špagi, jer sam nekako osjećala da imam tu jednu priliku da se dokažem. Ispalo je da sam bila u pravu - započinje svoju priču Anđela.

image
Odmah je, kaže, počela učiti kako se postaviti i razmišljati tri koraka unaprijed.
Ante Čizmić/Cropix

Na setu je upoznala Alena Milića i Ivana Cvirna iz "FILMCroatia" koji su u njoj prepoznali talent i gurnuli je u svijet ozbiljne produkcije, pa je do 22. godine radila za sve veće medijske kuće poput BBC-a, ABC-a, ABS-CBN-a...

Budući da tvrtka "FILMCroatia" ima sjedište u Zagrebu, Anđela je dugo bila njihov 'čovjek na terenu' za Dalmaciju, a upravo zbog toga se bila prisiljena osamostaliti.

- Alen je iz Kanade i njemu bi vjerojatno bilo neshvatljivo da kažem kako me, jer sam mlada i žensko, suradnici baš ne shvaćaju ozbiljno. Zato sam odmah počela učiti kako se postaviti i bila prisiljena razmišljati tri koraka unaprijed.

Malo sam se pomučila oko svega, ali isplatilo se. Shvatili su koliko se trudim i uvijek su mi držali leđa, a na kraju me i pogurali da otvorim nešto svoje - ne štedi riječi hvale za svoje tadašnje kolege, a današnje prijatelje i klijente.

image
- Savjet koji je kod mene imao najviše učinka je "Vjeruj sebi i ne slušaj savjete" - smije se Anđela.
Ante Čizmić/Cropix

Nakon dugogodišnjeg rada s medijskim kućama poput Discoveryja, CBS-a, ITV-a, pa i dizajnerske kuće Jean Paul Gaultier, krajem 2019. napokon se ohrabrila i otvorila vlastitu casting agenciju - "Croatian Creative Casting", jedinu takvog tipa u Dalmaciji. Posao je, kaže, krenuo i više nego dobro, no tada je došla - korona.

- U to vrijeme sam imala 18 otvorenih projekata, što mi je definitivno bio rekord, a onda su počeli stizati pozivi da se projekti otkazuju. Neko vrijeme smo čekali, računajući da će se situacija promijeniti, dok nije došao onaj period gdje se vidjelo da nema lakog izlaza - govori.

Nastupio je prvi 'lockdown', period u kojem je nastao Anđelin originalni brend "Rent A Local" (RAL).

image
Do 22. godine Anđela je radila za sve veće medijske kuće poput BBC-a, ABC-a, ABS-CBN-a...
Ante Čizmić/Cropix

- Da ne bi, što se kaže, lupala glavom o zid, u karanteni sam odlučila da moram započeti nešto novo. Zatvorila sam se u sobu i bila jako iskrena prema sebi; razmišljala sam što znam, što ne znam i što mogu stvoriti, a da će i u koroni funkcionirati.

Dugo se bavim produkcijom, organizacijom i radom s ljudima, pa sam pomislila zašto ne bih napravila produkciju za obične ljude. To je nešto što znam raditi, a samo ću preusmjeriti klijente - priča.

"Rent A Local" je usluga koja stranim državljanima nudi upravo ono o čemu joj ime govori - kad trebaju bilo što u Hrvatskoj mogu unajmiti lokalce da to za njih i obave. Od samog početka obuhvaća područje cijele države, a brojnim je strancima već omogućila lakši tranzit u naše krajeve ili ublažila bitke s hrvatskom birokracijom.

- Da malo približim ljudima o čemu se radi. Na primjer, Amerikanac se seli u Split, a mi smo ti koji mu pomažemo kao svojevrsni osobni asistenti, da što lakše i bezbolnije prođe taj proces. Na kraju on, kao gospodin, dolazi u Split, ima već riješen stan, potrebnu dokumentaciju i slično.

Pomažemo sa svime, pa i s uputama gdje što kupiti, gdje otići na ručak... U početku sam to radila sama i nisam prestajala od jutra do kasnih noćnih sati, a danas u Splitu imamo tri koordinatora, osobu za marketing i brojne freelancere s kojima surađujemo u svim većim gradovima u Hrvatskoj - objašnjava. Kroz nešto više od pola godine zaprimili su na stotine zahtjeva.

Već su razmišljali i o proširenju van hrvatskih granica, no česte izmjene epidemioloških mjera su ih navele da ipak malo sačekaju. I dok čekaju, ne miruju. Anđela je krajem 2020. osmislila i sestrinski brend "RAL experience", namijenjen turističkom tržištu. Tek što su s njim krenuli, nastupio je drugi 'lockdown'.

- To je jedna ponuda za strance koji tek upoznaju našu zemlju, ali napravili smo i pakete na hrvatskom jeziku, namijenjene lokalcima. Sada doslovno čekamo jer ne želimo rasipati resurse - objašnjava.

image
Dok mnogi njezinih godina još čekaju da im iz "zadnjice stigne u glavu", ona ima svoj cilj i neumorna je u namjeri da ga ostvari
Ante Čizmić/Cropix

I u ovom se slučaju radi o originalnoj ideji koja će zasigurno otvoriti barem nekoliko radnih mjesta i doprinijeti turističkoj ponudi Splita, a detalje ćemo ostaviti za neka epidemiološki povoljnija vremena.

No, ni to nije sve. Uz produkciju i "Rent A Local" koji sada već rade kao urica, Anđela se ovih dana bacila na nove projekte.

- Ideja je da u dogledno vrijeme izgradimo studio za zvuk i sliku. Za početak smo krenuli s uređenjem studija zvuka u kojem ćemo raditi glazbenu produkciju, ali i sve ostale audio projekte, poput komercijalnih audio spotova, produkcija za kazalište i film i edukativnih radionica - govori.

Priča ove Splićanke je fascinantna. Dok mnogi njezinih godina još, što se kaže, čekaju da im iz "zadnjice stigne u glavu", ona ima svoj cilj i neumorna je u namjeri da ga ostvari. Svemu je kriv inat, kaže, a pomalo i mama Jadranka.

- Naučila me da nema granica, odnosno ako uložim dovoljno truda nema problema koji ne mogu riješiti ili prepreke koju ne mogu preskočiti. Možda ona nije računala da ću ja to shvatiti toliko doslovno, ali sam upravo zbog toga danas osoba koja jesam.

image
- Ja zapravo ne radim. Moj posao je moj hobi, pa volim reći da ne radim, nego se igram - oduševila nas je poduzetna Splićanka.
Ante Čizmić/Cropix

Osim toga, imam velik inat, bilo to prema drugoj osobi ili koronavirusu ili bilo čemu u životu što mi kaže da ja nešto ne mogu. U meni se stvori taj jedan otpor, kao "sad ću ti pokazati". A i kad si osoba koja rješava probleme, a ne zaboravimo da imam posla i s hrvatskom birokracijom, nema te prepreke koju ne možeš prijeći ili srušiti - kaže.

Mama Jadranka nije samo životna inspiracija, već i poslovni suradnik. Odnedavna je, naime, jedan od glavnih statista u "Croatian Creative Casting" agenciji. Punu podršku Anđeli daju i tata Ante i stariji brat Goran.

- Mojim roditeljima je bilo malo strano ovo sve čime se ja bavim, ali su se uvijek trudili podržati me i veselili se svakom mom uspjehu. Otkad je statistica, mama je malo bolje shvatila cijeli koncept, iako, ne voli nikome govoriti da mi je mama, kao nije tu preko veze - kroz smijeh će Anđela.

Vjetar u leđa joj daju i prijatelji koji su velika podrška, kaže, ali i ljubav prema poslu kojim se bavi.

- Ja zapravo ne radim. Moj posao je moj hobi, pa volim reći da ne radim, nego se igram. Osim nekih studentskih poslova, ne sjećam se jednog dana da sam rekla ili pomislila da ne želim otići na posao.

To je jedna stvar koju želim dati svojim radnicima. Sretna sam kad vidim da i oni guštaju u poslu, jer ga sigurno ne bi radili jednako dobro da ga ne volimo – iskreno će Anđela..

image
Ante Čizmić/Cropix

Za kraj je pitamo ima li kakav savjet za one koji imaju nekakvu ideju ili plan, ali još uvijek nemaju hrabrost za onaj prvi korak.

- Savjet koji je kod mene imao najviše učinka je "Vjeruj sebi i ne slušaj savjete" - smije se i pojašnjava:

- Kad nešto započinješ ili imaš nekakvu dilemu, svi ti žele dobro i svi ti žele dati savjet, ali ti imaš svoj put. Nitko ti ne može reći koji je tvoj put i što ti trebaš napraviti.

I zato, savjetujem ženama da vjeruju u sebe i sebi i, naravno, da ne slušaju ničije savjete. Samim time će uspjeh doći, a kakav bio, njihov je - mudro će ova mlada Splićanka.

Voliš ovakve teme? Svaki dan donosimo nove! I sve su na našem portalu  https://slobodnadalmacija.hr/budi-slobodna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:54