PODUZETNICA IRENA ORLOVIĆ

Podrška okoline je važna ali snagu za sve što radite najprije potražite u sebi!

Piše Vlado Ozretić
Foto RTL digital
25. ožujka 2022. - 12:45

Da je Irena Orlović prije dva desetljeća – kad se njezino drugo dijete rodilo s teškom srčanom greškom – odlučila prihvatiti život onako kako joj dolazi, kvaliteta života njezine djevojčice bila bi kudikamo gora. I ne samo nje, nego i sve ostale djece s poteškoćama u razvoju.

Ali ne, Irena nije jednostavno trpjela sudbinu koja ju je zadesila, nego joj je, kako mi u Dalmaciji kažemo, pokazala "roge" i odlučila nešto poduzeti glede toga. Jer majka je ipak – majka. 

U dva desetljeća, stoga, mnogo se toga dogodilo u životu Irene i njezine obitelji, a, zahvaljujući njoj, i u obiteljima sve djece s poteškoćama u razvoju. Sve zbog toga što joj je pojam prekriženih ruku – nepoznat. 

Danas je Irena vlasnica i urednica izdavačke kuće "Harfa". Osim toga je i autorica nagrađivane web-aplikacije "Pametnica", a ujedno je bila i poduzetnica godine u kategoriji socijalnog poduzetništva. Sve to Ireni je omogućilo da bude tek jedna od pet žena na svijetu koje su predstavljene u kolekciji dokumentarnih filmova na streaming platformi Shorts TV, u sklopu globalne kampanje Mastercarda i projekta Five. Ali...

– Ja sam majka prije svega. Majka troje djece i to mi je najbitnije. Od toga sve polazi, pa i moje poduzetništvo. Ono me spasilo u tim prvim trenucima, kao i odgovornost za moj život koji živim. Jer ako se ja osjećam dobro, onda će se i moje dijete osjećati dobro – kazala je Irena u Uplift razgovoru sa Zoranom Šprajcom objavljenim u sklopu Mastercardova projekta Uplift namijenjenog edukaciji i inspiraciji mikro, malih i srednjih poduzetnika

– Počela sam rano raditi s kćeri jer sam uvidjela kako odlasci liječnicima oduzimaju vremena, a njoj je trebala stimulacija. Doktori su zapravo podrška svemu i najbolji napredak sam sama mogla napraviti. Među ostalim, uvidjela sam kako nemamo adekvatnu literaturu, nego smo ja i ostali roditelji u sličnoj situaciji bili prepušteni sami sebi. Nisam išla kriviti državu i zdvajati, nego sam počela istraživati što ja mogu učiniti. I danas je stanje loše, ali prije 20 godina bilo je još gore – kazala je Irena.

Neko vrijeme živjela je u Njemačkoj i tamo je došla do literature prijeko potrebne za osiguravanje što lakšeg djetinjstva i odrastanja njezine princeze.

image
RTL digital

– No nije bila na hrvatskom jeziku, i tada sam došla na ideju za prevođenjem i objavom, i baš tada se poduzetnica, koja je od djetinjstva u meni bila, ujedno i realizirala. Naime, od djetinjstva sam željela kreirati, ali i biti sam svoj gazda. I tada sam rekla: što me briga za sve, evo idem prevoditi ovu literaturu, otvoriti izdavačku kuću i objavljivati literaturu. Da, za poticanje emocionalnog i intelektualnog razvoja djece – rekla je Irena.

Tako je nastala izdavačka kuća "Harfa" pod sloganom "Knjige koje vole djecu". Kako je Irena kazala, to su knjige koje osnažuju, educiraju, pomažu roditeljima, odgojiteljima, učiteljima i svima onima koji se bave odgojem i razvojem djece ojačati svoj unutarnji svijet. Jer djeca najviše trebaju roditelje koji su toliko dobri sami sa sobom da mogu prepoznati vrijednost i potencijale koje dijete ima u sebi.

– Djeci trebaju odrasle osobe koje će ih voditi na putu razvoja kroz osnaživanje i motivaciju. Naučiti ih kompetencijama da mogu koristiti brojne resurse koje imaju u sebi.

Podršku obitelji već je imala. Suprug je već radio u izdavačkoj kući i imao je potreban "know-how", a kako Irena priznaje, on se bavi i financijskim dijelom.

– Super funkcioniramo. I suprug je imao iskustva i oblikovao je to malo prizemnije, ali nije me mogao zaustaviti. No moram priznati kako nije baš tako lako kreirati svoje snove, niti je jednostavno. Ja sam jako sretna osoba. Emocije su najvažnije. Posebno njihova regulacija, a naročito kod poduzetništva. Prilikom kreacije i realizacija često upadnemo u strahove, ali meni je upravo poduzetništvo pomoglo da se nosim s time. Prednost poduzetništva je u tome što ti ono daje priliku da kreiraš svoj mali svijet onako kako ti želiš i osjećaš da treba. A poslije taj svijet proširuješ i dijeliš s drugim ljudima koji prepoznaju njegovu vrijednost. Daje ti mogućnost da razvijaš svoje ideje svojim tempom, da se upoznaješ i igraš s njima. Daje ti slobodu da odlučuješ s kojim ljudima želiš raditi i graditi, od kojih ljudi želiš učiti, a od kojih ne želiš. Kao mama možeš vrijeme u kojem osjećaš da si produktivna koristiti za poduzetništvo, kao i kreirati vrijeme za zajednički rast kroz odgoj djece. Možeš se kompletno osloniti na sebe i planirati sve. Vrijeme za obitelj, za sebe. Ogromne su prednosti poduzetništva ako smo dovoljno uporni i hrabri – kazala je Irena.

Iako je pronašla svoj mirni kutak svemira u kojem pomaže sebi, ali i drugima, u početku ju je okolina, u najmanju ruku, čudno gledala.

Smijali su se, a o komentarima tipa "kako ćeš ti s bolesnim djetetom" neću u detalje. Jednostavno, ali vjerovala sam da mogu to. Uvijek kada radite nešto što mislite da je korisno za društvo, onda ste i vi dobro. I odmah ću kazati kako opću podršku teško možete naći. Snagu za sve što radite morate pronaći u sebi – zaključila je Irena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:03