INOVATORICA

Od skandalozne golotinje do začetnice modernih komunikacija. Zahvaljujući fatalnoj glumici Hedy Lamarr imamo Wi-Fi

Piše Tihana Marović
Foto AFP
9. ožujka 2021. - 09:19

Ako su vas ikada podcijenili tako da vam fizički izgled cijene više od onog što imate ponuditi kao osoba ili stručnjak u svom području, onda je ovo tekst koji morate pročitati.  

Hedy Lamarr sinonim je takve nepravde, koja se nerijetko primjenjuje na ženama. Tridesetih je godina prošlog stoljeća slovila kao najljepša žena svijeta. Pamtimo je kao sirenu s velikog ekrana koja je filmskom golotinjom skandalizirala konzervativno društvo.

U svojoj autobiografiji napisala je kako svaka djevojka može biti glamurozna, "samo treba biti nepomična i izgledati glupo".

Ona je bila sve samo ne nepomična i glupa. Lamarr nikada nije javno govorila o svome životu izvan filmske umjetnosti i o njemu bi se malo toga znalo da 2016. nisu isplivale dotad nepoznate snimke na kojima je ispričala dio svoje priče.

Malo je kome poznato da je bila slavna izumiteljica. Izumila je sustav za kodiranje poruka mijenjanjem frekvencija. Njoj u čast Nijemci, Austrijanci i Švicarci slave Dan izumitelja upravo na njen rođendan.

Rođena je u Beču 9. studenog 1914. pod imenom Hedwiga Eva Maria Kiesler, u obitelji dobrostojećih židovskih roditelja. Njen otac Emil Kiesler bio je direktor banke, a majka Gertrud, rođena Lichtwitz, bila je pijanistkinja. Rano je počela glumiti u filmovima, najprije u rodnoj Austriji, a zatim internacionalno.

image
Shutterstock

Sa samo 19 godina odigrala je ulogu u kontroverznom čehoslovačkom erotskom filmu Extase. Bio je to vjerojatno prvi film u kojem je prikazana scena spolnog odnosa. Film je izazvao skandal jer je plivala potpuno gola, a prikazana je i scena gdje doživljava orgazam.

U to vrijeme udala se za 13 godina starijeg bečkog industrijalca Fritza Mandla koji je organizirao zabave na kojima su gosti bili i Hitler i Mussolini. Zasitila se takvog života i pobjegla od supruga u Pariz, gdje je uspjela ishoditi rastavu. Glumačku karijeru nastavila je u Londonu. 

Veliki filmski mogul Louis B. Mayer otkriva lijepu glumicu i daje joj ugovor za MGM. U to vrijeme mijenja svoje pravo ime u umjetničko. Hedy odlazi u SAD i biva hvaljena kao nasljednica Marlene Dietrich i Grete Garbo iako se njezino glumačko znanje ne može usporediti s njenom ljepotom. Pravi uspjeh doživjela je u Hollywoodu, gdje je snimila mnogo filmova. Udavala se šest puta.

Izum po kome je postala poznata u povijesti bio je sustav za zaštitu komunikacije mijenjanjem frekvencija. Bila je otvorena protivnica fašističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, pa je prijavila 1942. patent upravljanja torpeda izmjenjivim frekvencijama koje bi stoga tada bilo nemoguće predvidjeti i omesti.

Njen je sustav koristio 88 frekvencija koje su se mijenjale po obrascu upisanom na roli za samosvirajući klavir. Pomoću tog uređaja pošiljatelj i primatelj mogli su komunicirati zaštićeni od ometanja i prisluškivanja, ako su posjedovali isti obrazac.

Današnja tehnologija poput Bluetooth i Wi-Fi uređaja koristi sličan princip rada. Hedy Lamarr dobila je patent za svoj izum, a on je isprva bio namijenjen zaštiti radio-navođenih torpeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:51