PLAVI VAPAJ

Ne promijenimo li hitno način razmišljanja, plastika će do 2050. nadjačati oceansku ribu. Donosimo listu najvećih zagađivača morskih prostranstava

Piše Tihana Marović
Foto Tonči Plazibat/Cropix
19. travnja 2021. - 12:42

Pozornost javnosti sve je više usmjerena na šokantne podatke o plastičnom onečišćenju mora i oceana, a čak 80 posto plastičnog otpada u svjetskim vodama zapravo dolazi iz rijeka.

Oceani su, dakle, krajnja točka zagađenja koje stvaramo na kopnu, koliko god da smo udaljeni od obala. Od opasnih emisija ugljika preko plastike, istjecanja nafte, pa čak i stalne buke, vrste onečišćenja oceana koje ljudi stvaraju su ogromne.

Mnogi ne znaju kako izlijevanje nafte nije najveći problem. Katastrofična velika izlijevanja nafte u glavnom udjelu čine samo 12 posto nafte koju ispuštamo u oceane. Čak tri puta više nafte odvodi se u more s naših cesta o čemu mediji ne pišu, pa te brojke često zanemarujemo.

Zabrinjavajuća je brojka od osam milijuna metričkih tona: to je iznos plastike koji ispuštamo u oceane svake godine. U slučaju da ne možete percipirati koja je to točno količina plastike, možda će biti lakše ako zamislite težinu 57 tisuća plavetnih kitova, najvećih živih bića na zemlji. Prema tempu kojim je trenutno krcamo u oceane, plastika će do 2050. godine nadjačati svu oceansku ribu.

Treba napomenuti kako plastika predstavlja dvostruku opasnost. Oceansko smeće u pravilu se razbija na manje komade, poznate i kao mikroplastika, zbog izlaganja suncu i djelovanju valova, nakon čega pronalazi svoj put u prehrambeni lanac prvo morske flore i faune, a zatim neminovno i ljudi. Čak i ako ne dospije u žive organizme, kada se na kraju ipak razgradi (uglavnom je to proces od 400 godina), postupak oslobađa kemikalije koje dodatno onečišćuju more.

Detaljnom analizom ekoloških stručnjaka napravljena je ljestvica najčešće pronađene vrste otpada u europskim morima. Istraživači su se bazirali na komunalni otpad, a rezultati su stvarno šokantni.

Evo kako izgleda lista:

1. Plastične boce i čepovi

2. Pakiranja i omoti (vrećice od metalizirane plastike i omoti od slatkiša)

3. Opušci od cigareta

4. Plastični spremnici ili posude za hranu od polistirena

5. Štapići za uši izrađeni od plastike

6. Čaše za jednokratnu upotrebu napravljene od plastike ili polistirena

7. Sanitarni proizvodi (pelene, higijenski ulošci, tamponi i vlažne maramice)

8. Pakiranja cigareta

9. Plastične slamke, štapići, miješalice i pribor za jelo

10. Plastične vrećice

Voliš ovakve teme? Svaki dan donosimo nove! I sve su na našem portalu https://slobodnadalmacija.hr/budi-slobodna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:54