wellness trendovi

Kako se odmaknuti od negativnih vijesti, usredotočiti na bitno i umiriti um? Već kratki bijeg od rutine, u neku oazu hedonizma, pomaže nam pronaći svoj komadić sreće

Piše PSD.
Foto Nino Verdnik
29. ožujka 2022. - 12:57

Vježbe disanja i savjeti za opuštanje najtraženiji su pojmovi na Google tražilici u 2022. To, uistinu, ne čudi, jer ljudi – svatko na svoj način – teže odmaknuti se od negativnosti oko nas i u turbulentnim vremenima pronaći svoj komadić sreće. I ne, nije sebično osnažiti se fizički i mentalno; to je nužnost koju dugujemo sebi i ljudima oko sebe. 

Prema globalnim istraživanjima, vrijednost tržišta koje liječi stres i mentalno nas osnažuje do 2024. narast će sa sadašnjih 17,2 na 20,6 milijardi dolara. I najnovije izvješće Global Wellness Instituta također ukazuje na brz porast ove industrije, posebice u segmentu koji nas, usred kolektivne potrebe za katarzom, prije svega oslobađa tog sveprisutnog stresa. Stručnjaci Terma Tuhelj otkrivaju pet wellness trendova koji će nam u tome pomoći, a prakticiraju ih moderne žene širom svijeta.

Breathwork 

Breathwork je najnoviji wellness trend koji uključuje upravljanje disanjem. Regulirajući protok daha, možete uravnotežiti svoje tijelo i um. Vaš um će se usporiti kad svjesno dišete te izazvati osjećaj olakšanja koji vam omogućuje da se vratite svakodnevnim aktivnostima te se usredotočite. Par minuta usredotočenosti i već ćete se osjećati bolje, ističu stručnjaci Terma Tuhelj.

image
Nino Verdnik

Život obogaćuju doživljaji

Trenutačno je toliko negativnih vijesti oko nas, tako da je nužno postaviti granice kad je u pitanju digitalna potrošnja. Mi imamo moć odlučivanja što ćemo od vanjskih podražaja uzeti, a što eliminirati. Moderne žene znaju da je važno priuštiti sebi doživljaje, jer su oni začin života. Wellness oaze mjesta su pozitivnih doživljaja bilo da se želite opustiti u na nekom beauty tretmanu, uživati u terapijama termalnom vodom ili bogatim programima Svijeta sauna.

Terapijske aplikacije

I nakon wellness predaha moderne žene nastavljaju živjeti zdravo, jačati duh i tijelo. Posljednje vrijeme naši pametni telefoni i računala pomažu nam da preuzmemo kontrolu nad mentalnim zdravljem. Svakim danom sve je više aplikacija za bolji san, meditaciju i još mnogo toga. Terapijske aplikacije kao što su BetterHelp, CBT Thought Diary, Calm: Sleep & Meditation, Talkspace… nude pristup terapeutima iz udobnosti doma ili ureda. Korisnici tako mogu ispunjavati kvizove, a algoritmi ih povezuju s odgovarajućim stručnjacima. Ma koliko se o gadgetima govorilo u negativnom kontekstu, digitalno doba nudi niz prednosti koje moderne žene znaju iskoristiti u kreiranju malih antistress oaza.

Wellness udvoje

Svjesne i hrabre žene otvoreno će govoriti o svojim osjećajima i seksualnosti kao dijelu svog fizičkog i emocionalnog blagostanja. Zdrav partnerski odnos ključan je čimbenik fizičkog i emocionalnog zdravlja, a seksualnost prirodan i zdrav dio onoga što jesmo. Moderne žene danas preuzimaju inicijativu za zajednička putovanja, biraju destinacije, a u fokusu su im opuštajuća wellness putovanja. Odmak od svakodnevice parovima uvijek dobro dođe, a posebno u ovim turbulentnim vremenima.

Talk and walk therapy

U suvremenom svijetu neprestano smo u potrazi za stručnjacima, iskustvima i mjestima koja će nam pomoći vratiti harmoniju i osjećaj stabilnosti. Stoga su putovanja, pa čak i samo kratki bijeg od rutine, savršen način regeneracije tijela i uma. Wellness oaze i avanturistička iskustva na otvorenom posebno su na cijeni, jer na takvim mjestima najlakše je povezati se sa sobom, drugima i prirodom. Kretanje je važan segment održavanja kondicije. Stiglo je proljeće, savršen tajming za aktivan odmor, poručuju stručnjaci Terma Tuhelj.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 04:02