ONA SVE MOŽE

Jutrom je klinička patologinja i docentica, poslijepodne majka i supruga, a kad padne noć - make up artistica! Sandra Zekić Tomas je Instagram zvijezda

Piše Matea Roglić
11. ožujka 2021. - 08:28

Ako me pitate kakva žena želim biti za desetak godina, iz topa ću ispaliti ime Sandra Zekić Tomas. To nije žena, to je žena ipo.

Klinička je patologinja u KBC-u Split, docentica na Medicinskom Fakultetu Sveučilišta u Splitu, sretno udana majka dvoje djece - a tek joj je četrdeset godina.

Za sebe kaže da je zaljubljenica u make up industriju i nesuđeni make up artist, a ja bih dodala i inspiracija mnogim mladim ženama koje inspirira svojim primarnim radom, ali i hobijem. Proćakulala sam sa Sandrom o svemu po malo, a najviše o njenim dvjema ljubavima – medicini i make up-u. 

image
Sandra za sebe kaže da je zaljubljenica u make up industriju i nesuđeni make up artist

Spojili ste dvije naizgled nespojive ljubavi: make up i patologiju, kako je došlo do toga?

Ljubav prema oslikavanju lica je oduvijek postojala. Od kada znam za sebe fascinira me mogućnost transformacije uz pomoć make up-a, o čemu vam lako može posvjedočiti moja mama čiju sam make up kolekciju devastirala i prije osnovne škole!

Vizualni sam tip osobe, što se pokazalo korisnim i u patologiji, ipak je to prvenstveno morfološka struka. Ljubav prema patologiji je došla kasnije, tek u 4. razredu srednje škole kada se trebalo odlučiti koji fakultet izabrati.

U to vrijeme sam čitala knjige Patricie Cornwell koje su me zainteresirale za forenziku, a istražujući to područje susrela sam se s patologijom koja me osvojila na prvu, te sam radi nje i upisala medicinu. Danas mogu reći da nisam pogriješila, patologija je osnova medicine koja pruža uvid u sve aspekte bolesti, od etiologije, patogeneze do morfologije.

image
Nije lako veći dio dana postavljati teške dijagnoze koje pacijentima znače lošu prognozu i fatalni ishod bolesti, ili razgovarati s rodbinom preminulih - otkrila nam je Zekić Tomas.

Kako izgleda vaš dan?

Kao dobro organizirani kaos. Ustajem oko pet i prvih sat vremena je ispijanje kave uz provjeru rasporeda za taj dan.

Obično tada pročitam znanstveni rad koji me interesira ili revidiram radove koji se tek trebaju objaviti. Slijedi buđenje ostatka ekipe i spremanje za posao, školu i vrtić, taj dio logistike uvelike ovisi o mužu.

Na poslu je uvijek dinamično, bilo da sam taj dan na preuzimanju materijala, onkološkim timovima, u obdukcijskoj sali ili mikroskopiram. Ne smijem zaboraviti ni nastavu, rad sa studentima oduzme dosta vremena, ali to je nešto u čemu uživam pa ne gledam na to kao na opterećenje.

Radno vrijeme je do 15.30, ali često ostanem i duže jer se jednostavno ne može sve ugurati u osam sati. Popodne je posvećeno obitelji.

image
- Nekad više volim “no make up look”, a nekad sam prava “drama queen”, sve ovisi o trenutnom raspoloženju - pojašnjava Sandra.

Kada nastaju svi oni make up lookovi koje možemo vidjeti na Instagramu?

Kad svi zaspu kreće show program, ja i make up u glavnoj ulozi. Kasno navečer nastaju svi lookovi koje možete vidjeti na Instagramu. Često kažem da je to vrijeme moja psihoterapija, nešto što me opušta i usrećuje.

Nije lako veći dio dana postavljati teške dijagnoze koje pacijentima znače lošu prognozu i fatalni ishod bolesti, ili razgovarati s rodbinom preminulih. Htjeli, ne htjeli, sve se to nekako uvuče pod kožu i ne možete i ne smijete ostati ravnodušni.

Make up tu uskače kao ispušni ventil. Netko trči, planinari, čita knjige, a ja se šminkam.

Kako izgleda vaša skincare rutina? Kada ste počeli s aktivnom njegom vašeg lica?

Počela sam vrlo rano, još na početku srednje škole. Moja skincare rutina uvijek uključuje nježno čišćenje lica, hidrataciju i obavezno SPF, bez njega ne izlazim iz kuće. Prema potrebama kože uključujem dodatne korake kao što su toneri, serumi i maske za lice.

Danas su društvene mreže preplavljene skincare rutinama koje nerijetko uključuju i više od 10 koraka, što je po meni sasvim nepotrebno. Najvažnije je naučiti osluškivati svoju kožu i rutinu prilagoditi njenim potrebama, a ne trenutnom skincare trendu.

Koji vam je make up look najdraži?

Teško pitanje! Svi su mi dragi, nekad više volim “no makeup look”, a nekad sam prava “drama queen”, sve ovisi o trenutnom raspoloženju.

Stignete li se odmoriti?

Iskreno i ne baš, ali popodnevnu igru i šetnje s djecom doživljavam kao odmor.

image
Sandra je klinička je patologinja u KBC-u Split, docentica na Medicinskom Fakultetu Sveučilišta u Splitu, sretno udana majka dvoje djece - a tek joj je četrdeset godina.

Kako bi opisali svoj modni stil?

Mix svega i svačega, ali mislim da bi se mogao provući u casual kategoriju. Volim kombinirati majice najdražih bendova s trapericama i štiklama ili haljine i suknje sa starkama i martama.

Što sam starija sve više volim nositi odjeću u kojoj se osjećam ugodno, tako da često biram oversized komade koje nerijetko posuđujem od supruga. Kada to prilika zahtijeva nisu mi strane ni koktel haljine, ali nažalost prošla, a čini mi se i ova godina, su škrte takvih prilika.

Što biste savjetovali dvadesetogodišnjoj sebi?

Voli se više, ti si jedinstvena i neponovljiva!

Kakva je bila osviještenost žena prema njezi lica prije dvadesetak godina i je li taj termin isključivo bio rezerviran za žene?

Moram priznati da je način na koji danas doživljavamo njegu lica neusporediv s onim od prije 20 godina. Danas je njega lica usmjerena na zdravlje kože i kao takva je postala sastavni dio svakodnevice, a prije je predstavljala luksuz, sve više od sapuna i kreme je bilo znanstvena fantastika za većinu žena.

Muškarci polako, ali sigurno dolaze u fokus beauty industrije. Sve je više brendova koji osmišljavaju linije kozmetike posebno namijenjene muškoj koži, a prije 20 godina je to bilo nezamislivo, dapače korištenje bilo kakve njege se smatralo smiješnim i suvišnim.

Je li vam studij pomogao, odnosno ukazao svijet njege lice i tijela ili je radoznalost oduvijek postojala?

Radoznalost je postojala oduvijek, studij medicine je dodao jednu dublju dimenziju. Naučio me da promatram kožu kao organ, a kad jednom shvatite što sve koža može počnete je cijeniti i poštovati. Briga o koži dio je brige o zdravlju.

Voliš ovakve teme? Svaki dan donosimo nove! I sve su na našem portalu  https://slobodnadalmacija.hr/budi-slobodna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 11:21