nezaobilazna destinacija

Evo zašto kultna makarska kavana Romana, vlasnice Zore Brkić, nosi titulu glavnog mondenog okupljališta u gradu

Piše Dada Batinić
Foto Ivo Ravlic/Cropix
6. prosinca 2021. - 14:09

Ako ste u potrazi za odličnim kolačima, ugodnim ambijentom te vrhunskom uslugom, kavana Romana na makarskoj rivi pravi je izbor za vas. Deset slastičarki koje su svoj zanat "pekle" u Hrvatskoj i Italiji te stečenu edukaciju primjenjuju u slastičarnici u ulici Ante Starčevića, svakodnevno za vas pripremaju oko četrdesetak vrsta kolača i sladoleda. Sve su tu gotovo od otvorenja slastičarnice, odnosno već desetak godina, a Dijana Rusendić, voditeljica poslovanja, za svoje kolegice ima samo riječi hvale.

image
Dijana Rusendić, voditeljica slastičarnice `Romana`
Ivo Ravlic/Cropix

- Odlično se slažemo jer svaka od nas voli praviti i degustirati kolače. Otkad smo preselile u novi i prostraniji pogon, posla je više, a s obzirom na zahtjeve i potrebe naših klijenata, možemo već sada razmišljati o još većem pogonu. Nama je najvažnije da smo zadovoljni i mi i klijenti, a da je tako vidi se i na posjećenosti te pozitivnim komentarima naših korisnika.

Koja je vaša najprodavanija, a koja najskuplja torta?

- Najtraženija i najprodavanija  je čokoladna torta s narančom, a najskuplja je bila višekatna svadbena torta čija je cijena iznosila 3000 kuna.

Radite li i zdrave slastice?

- Malo je potreba za takvom vrstom slastica, pa zasad u ponudi imamo tek badem tart bez glutena i tortu za dijabetičare. Ako bude više potrebe za takvom vrstom kolača, rado ćemo se odazvati zahtjevima naših klijenata - kaže Rusendić.

image
Ivo Ravlic/Cropix

Kavana Romana nezaobilazna je destinacija i za sve one koji žele biti viđeni ili vidjeti nekoga pa je, poput Tkalčićeve ulice u Zagrebu, glavno mondeno okupljalište u gradu.

U slučaju da ne možete doći do njih, slastičarnica Romana nudi dostavu svih slastica na kućnu adresu. U ponudi su i keksi koji se prodaju na kilograme, a klijenti  mogu sami izabrati okus ili punjenje makaronsa, kao i željenu boju. 

image
Ivo Ravlic/Cropix

Vlasnica kavane, Zora Brkić, u ovaj posao se upustila nastojeći zadržati atmosferu i toplinu doma u kojem je njena majka svoje ukućane svakodnevno uveseljavala slasticama. Miris doma za Zoru znači miris kolača, a poneki recept njezine pokojne majke još uvijek je u upotrebi pa se tradicionalni, domaći kolači, također mogu naći u izlogu slastičarnice Romana.​

- Najviše sam voljela breskvice, a imamo ih i sad u ponudi. Moja djeca obožavaju tortu od sira i tortu od keksa. Trudimo se koristiti samo vrhunske proizvode kao što su belcolada koja je najskuplja i najkvalitetnija čokolada na tržištu, te limun, naranča, badem, lješnjak i orah iz eko proizvodnje. Sve što se napravi u pogonu slastičarnice razvozi se u hotele i restorane diljem Makarske rivijere. Važno mi je da osoblje funkcionira kao tim jer moje zaposlenice nisu samo moje radnice, već i moje iskrene prijateljice - rekla nam je Zora Brkić.

image
Vrijedni slastičarski tim

Čini se da ni korona ne utječe na posjećenost slastičarnice jer malo tko može odoliti slatkom zovu kolača. Vikendom je teško naći slobodno mjesto u kavani, a ljeti je gotovo nemoguće doći do slobodne stolice iako se stolovi prostiru na gotovo 400 četvornih. Ljeti se i u redu za sladoled strpljivo čeka jer jedino Romana ima čuveni okus sira i naranče koji je iznimno popularan među starijim klijentima. Zahvaljujući kavani Romana, posljednjih desetak godina našim je sugrađanima uistinu La dolce vita!

image
Ugodna atmosfera kavane 
Ivo Ravlic/Cropix


Sadržaj nastao u suradnji sa Somersby ciderom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 01:18