ŽENA ZA DESET

Gordana Kovačević, prva žena Ericssona Nikole Tesle, vodi 3300 stručnjaka: uspjeh se ne gradi preko noći. Ključna je strast, etično vođenje i motivacija!

Piše Ljubica Vuko
Foto Neja Markičević/Cropix
12. ožujka 2021. - 08:35

Gordana Kovačević odrađuje svoj, već četvrti petogodišnji mandat na čelu jedne od najvećih hrvatskih ICT kompanija. Predsjednica Ericssona Nikole Tesle vodi tim od preko 3300 mahom visoko obrazovanih stručnjaka na tri lokacije: Zagrebu, Splitu i Osijeku.

Kompanija je poznata po najvećem razvojno-istraživačkom centru u zemlji, telekomunikacijskim rješenjima i uslugama koje plasiraju na domaćem i inozemnim tržištima brojnim telekom operatorima.

Također su poznati i po brojnim inovativnim rješenjima za industriju i društvo poput eZdravstva te integriranog sustava katastra i zemljišnih knjiga, koji koriste i gospodarstvu i građanima.

I u izazovnoj 2020-toj godini kompanija je nastavila kontinuitet više od 70 godina stabilnog poslovanja. Prihodi od prodaje porasli su 13,7 posto u odnosu na prethodnu godinu te iznose 2.023 milijuna kuna. Grupa se s više od milijardu kuna izvoza pozicionirala među najveće hrvatske izvoznike te na prvo mjesto izvoznika znanja. Dodatno su zaposlili još 204 stručnjaka.

Gordana Kovačević duboko vjeruje da je budućnost Ericssona Nikole Tesle u kvalitetnim stručnjacima, tehnološkom liderstvu i digitalnim transformacijama. Ponosna je što kompanija u okruženju djeluje kao primjer drugima u razumijevanju važnosti ICT-a kao zamašnjaka za društveni i ekonomski razvoj.

Smatra kako je prilika za brži razvoj pred nama u vidu 5G jer je riječ o platformi za inovacije koja će osloboditi kreativni potencijal cijelog društva i svih industrija. Zato s ponosom naglašava da timovi u kompanijskim razvojno istraživačkim centrima u Zagrebu, Splitu i Osijeku već godinama razvijaju i 5G tehnologiju.

image
- Nisam osjetila drugačiji tretman zato što sam žena, a vjerujem da tako osjećaju i moje suradnice. Što se tiče usklađivanja poslovnog i privatnog života, jednako razumijemo i majke i očeve, jer je cilj sretna i stabilna obitelj te svi njeni članovi - kaže Gordana.

Također, za Gordanu Kovačević jednako važna je održivost i društvena odgovornost prema zajednici u kojoj djeluje te svojim primjerom promiče principijelan i etičan način rada.

Kad govori o tome što ju je odredilo u karijeri, kako je prihvatila poziciju predsjednice i što joj je u poslu najvažnije, reći će kako je svoju profesionalnu karijeru vezala za ovu kompaniju uz brojne odgovornosti u Ericssonu globalno i tu odluku nikada nije požalila.

-Štoviše, smatram da sam upravo u Ericssonu Nikoli Tesli ostvarila svoj puni stručni i liderski potencijal te imala čast i privilegij raditi sa kvalitetnim suradnicima u lokalnom i globalnom okruženju.

Organizacija je to u kojoj je velika koncentracija kompetentnih i kreativnih stručnjaka, u kojoj se njeguje motivirajuća kompanijska kultura i uistinu žive visoki standardi i vrijednosti. Za osobu koja oduvijek ima afiniteta za STEM područja biti u središtu kreiranja tehnoloških noviteta, a posljedično i trendova pravo je okruženje za rast i razvoj, a to se dogodilo u mom slučaju.

Moji suradnici bi tu vjerujem dodali i veliku energiju, hrabrost i upornost u ostvarenju vrlo ambicioznih kompanijskim i osobnih ciljeva koji su se u mom slučaju preklopili – kazala nam je Gordana dodajući kako ju je sve to vodilo prirodnom napredovanju u karijeri.

- Mene je to radovalo jer sam dobila priliku voditi veliku kompaniju te imati važnu ulogu u definiranju kompanijskih vrijednosti i pravaca strateškog razvoja te poticanju inovativne i motivirajuće kompanijske kulture.

Na svom profesionalnom putu vodila sam brojne složene projekte, kasnije se bavila restrukturiranjem kompanije, strateškim menadžmentom i razvojem poslovanja. Bilo je puno izazovnih situacija i trenutaka kad je trebalo donijeti pravu odluku i ostati “hladne glave”. Usprkos svim izazovima, ostvareni rezultati te zadovoljni kupci i zaposlenici su uvijek za mene bili najveći motiv za daljnji rad.

Rekla bih da moja formula za uspjeh uključuje strast za posao koji radim, beskompromisnost u etičnom i odgovornom vođenju te motiviranje drugih da daju maksimum u svemu što rade. Na tome sam ustrajala tijekom čitave svoje karijere – ističe naša sugovornica.

Zanimalo nas je i može li se govoriti o razlikama između poslovnih žena i poslovnih muškaraca. Moraju li žene uložiti više truda u usklađivanju obiteljskih i svih drugih obveza? Je li im općenito teže napredovati?

- Iz iskustva Ericssona Nikole Tesle, ne mogu govoriti o razlikama u bilo kojem pravu koje bi bile uvjetovane spolom jer je takvo što u našoj organizaciji nedopustivo. Zaposlenike promatramo isključivo po njihovim kompetencijama i sposobnostima te su to i polazišta za razvoj njihovih karijera.

Osobno, nisam osjetila drugačiji tretman zato što sam žena, a vjerujem da tako osjećaju i moje suradnice.

Što se tiče usklađivanja poslovnog i privatnog života, jednako razumijemo i majke i očeve, jer je cilj sretna i stabilna obitelj te svi njeni članovi. Ono što je važno osobito za mlade obitelji da organiziraju privatni život te podijele obveze i omoguće jednak poslovni razvoj.

Činjenica je da se još uvijek manji broj djevojaka odlučuje za STEM fakultete od svojih muških kolega što mi je jako žao jer propuštaju rad u zanimljivoj i dinamičnoj industriji. Štoviše, u ICT industriji žene svojim radom i angažmanom kreiraju budućnost jednako kao i njihovi kolege.

Sa naše strane gdje god možemo promoviramo ove poslove i kroz razne primjere, naše priče i djelovanje nastojimo ovo promijeniti – istaknula je Kovačević.

Na kraju pitali smo i za savjet ženama koje su na početku karijere.

-Svakako, ne odustajte lako! Karijera se ne gradi preko noći, budite uporne i stalno učite. U svemu što radite, budite dosljedne svojim uvjerenjima i integritetu jer tada konačni rezultat vrijedi svakog truda – poručila je.

Voliš ovakve teme? Svaki dan donosimo nove! I sve su na našem portalu  https://slobodnadalmacija.hr/budi-slobodna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:22