DAN ŽENA

Europljanke s oružjem na prvoj crti obrane, djevojčice pjevaju u skloništima, majke u konvojima bježe s djecom... Sve žene svijeta imaju istu želju

Piše Tihana Marović
Foto Genya Savilov/AFP
7. ožujka 2022. - 12:39

Iako smo svi, vjerujem, imali sjajne želje za 2022. godinu, posljednji mjeseci dali su nam nagovijestiti da nas očekuju itekako izazovna vremena, u kojima će uloga žena u društvu zaista dobiti novu dimenziju.

Teško je reći što nas je više potreslo: fotografije Europljanki koje su stale uz bok muškarcima i uzele oružje u ruke kako bi branile svoje gradove i državu, snimka djevojčice koja u skloništu, dok su svi oko nje u strahu od granata, budi nadu pjevajući anđeoskim glasom Disneyev hit "Let it snow" ili susret s Ukrajinkom u dvadesetim godinama koja je u malom bijelom autu, bježeći od rata, vozila satima, prešla šet zemalja, sa šestero djece, a u narednim danima pokušat će mir pronaći na Šolti, zahvaljujući ljudima dobrog srca. Treba li napomenuti da je konvoj kojim je bježala granatiran i da je svjedočila smrti jedne mlade majke i njene djece? 

Događaju se ovakve stvari stoljećima diljem svijeta, no rat je sada postao naša stvarnost, a žene više nisu pasivni promatrači sukoba, aktivne su sudionice. Stoga ovaj Dan žena dočekujemo s knedlom u grlu i samo jednom željom: želimo mir.

Ni godina za nama nije bila laka. Tisuće liječnica, medicinskih sestara i osoblja, žrtvovale su svoje živote i zdravlje kako bi dale doprinos u pandemiji koja je promijenila svijet. Slobodna Dalmacija je stoga, u okviru projekta #BUDISLOBODNA, organizirala izložbu "Žene iz smjene", koja će se otvoriti u utorak, baš na Dan žena, u Kući jezika i kulture na Peristilu. 

Ova izložba samo je mala zahvala požrtvovnim ženama iz naše neposredne okoline koje u ovim izazovnim vremenima stoje na prvoj crti obrane našeg zdravlja i dobrobiti. Bit će otvorena sve do subote, 12. ožujka, pa vas pozivamo da je razgledate i među portretima pronađete svoju inspiraciju. Svakako pratite i naš portal BudiSlobodna i pročitajte priče o svim heroinama izložbe koje su napisale naše vrsne novinarke.

 Uz nadu da ćemo u ostatku 2022. ispričati mnogo sjajnih ženskih priča, onih u kojima žene svoje potencijale ostvaruju u okruženju mira i stabilnog, zdravog društva, želimo vam sretan Dan žena. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:21