NONE SU ZAKON

Danijela Dvornik uživa u vremenu provedenom sa svojim unukama: ‘Koliko god me umore, toliko ne mogu bez njih‘

Piše Matea Roglić
Foto Vojko Bašić/Cropix
8. svibnja 2021. - 12:13

Hrvatska blogerica Danijela Dvornik uživa u ulozi bake i svaki slobodni trenutak iskorištava u druženju sa svojim unučicama Balie i Lumi. Figura bake u životu djeteta, kaže poznata Splićanka, razlikuje se od majčinske figure. Porazgovarali smo s njom o odnosu s kćeri Ellom, tome koliko vremena provodi s unučicama i kako se djetinjstvo Splićana razlikuje u odnosu na odrastanje u drugim gradovima. 

Po čemu se razlikuju uloga majke i uloga bake?

Mama je mama, ona je broj jedan, a baka je odmah iza mame i tate. Neka treća osoba koja ima veliku ulogu u životu djece, pod uvjetom da baka želi i može dati svoj doprinos. Moja baka je meni bila vrlo važna u životu, pa ja želim biti takva baka i svojim unučicama.

Koja je uloga bake u procesu odrastanja djeteta?

Ako to promatram iz konteksta svoje bake, onda je to vrlo značajna uloga. To je osoba koja je uvijek tu da podrži, da te nauči nekim stvarima. I da malo razmazi, ha ha!

Je li vam se odnos s kćeri Ellom promijenio otkad ste baka?

Pa nije, ona se promijenila, što je normalno. Malo manje ima vremena za naše mama-kćer rituale.

Po čemu se odgoj vaših unučica razlikuje od odgoja Elle?

Drukčije je to, kad si mama onda si stalno u stresu oko djece, puno razmišljaš radiš li neke stvari dobro, a s unukama je to puno opuštenije i već imaš jasniju sliku. Ja stvarno uživam s unučicama, posebno s Balie ovoj fazi. Pokušavam s njom raditi i provoditi što više kvalitetnog vremena.

Kako najčešće izgleda vrijeme provedeno s unučicama?

Lumi je još mala pa su s njom šetnje jedino za sada, ali i igram se s njom kad mogu, ako mi Balie dopusti haha! S Balie provodim drukčije vrijeme. Idemo u park, u šetnje, pokazujem joj zanimljive stvari, dosta je angažiram u svakodnevnim obavezama, da mi pomaže u kuhanju i pospremanju jer voli biti uključena. Zanimljivo je to njezino dvojezično brbljanje i način na koji razmišlja.

Najkorisniji savjet koji ste dali svojoj kćeri?

Budi svoja.

Koji vam je period u Ellinu odrastanju bio najzahtjevniji?

Pubertet, definitivno. To je velika promjena za sve, odjednom tvoje dijete postaje odrasla osoba. Taj prijelaz je vrlo težak. Djeca tada imaju svoje "mušice", stvaraju otpor prema svemu, bune se na neki svoj način... Ne znaš što im je u glavi i konstantno si u nekom strahu. Ponekad su toliko nemogući da te dovedu do ludila.

Koja je najljepša stvar u roditeljstvu, a koja najteža?

Roditeljstvo ti daje jednu drugu dimenziju životu, fokusi se promijene ali definitivno je to lijep osjećaj. Najteža stvar je izvesti dijete na pravi put, osamostaliti ga za život i da bude zdravo.

Koliko često vidite svoje unučice?

Kad god mogu. Koliko god me umore, toliko ne mogu bez njih. Brzo rastu pa ne želim propustiti ništa.

Utječe li život u različitim gradovima na odrastanje? Vi ste odrasli u Splitu? 

Ja sam imala prekrasno odrastanje u Splitu i zahvalna sam na tome jer Split pruža neke druge stvari koje se ne mogu usporediti ni s jednim gradom na svijetu. Unučice su zadnjih godina u Zagrebu, kao i ja, tako da ih viđam skoro svakodnevno iako ja živim na relaciji Zagreb - Sutivan. Evo, upravo sada je Balie kod mene u Sutivanu i guštamo u šetnjama i igranju na otvorenome.

Balie obožava more, tako stvarno uživam u tome što i ona uživa. Trudim se da ima lijepe slike u glavi. I Balie i Lumi su svjetske putnice, stalno putuju i to je divno. Sada ne mogu u London, ali čim ova korona prođe, vjerujem da će u posjet i drugoj baki.

Voliš ovakve teme? Svaki dan donosimo nove! I sve su na našem portalu https://slobodnadalmacija.hr/budi-slobodna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:13