SLOBODA TIJELU

Dalmatinke su složne: pomlađivanje intimnih dijelova tijela, O-Shot i G-Shot sastavni su dio seksualnog wellnessa, na koji svaka žena ima pravo

Piše Lenka Gospodnetić
Foto Ante Čizmić/Cropix
7. travnja 2021. - 09:43

Dok u svijetu postoji više od 200 milijuna djevojčica i žena koje su žrtve ženskog obrezivanja, na istoj ovoj kugli zemaljskoj postoje najsuvremenije zdravstvene metode iz područja estetske i regenerativne ginekologije kojima je svrha osvježiti i pomladiti žensku genitalnu regiju, riješiti probleme suhoće vagine, ukloniti pojačanu pigmentaciju intimne regije, riješiti se učestalih infekcija, problema inkontinencije, kao i – što je relativno novo, barem u Dalmaciji – pojačati seksualni užitak žene.

Polarizacija svijeta na nerazvijena područja, gdje se žene sakate u dječjoj dobi, i na zbir zemalja koje imaju toliko visoku razinu svijesti – ali i životni standard – da žena sebi može priuštiti najsofisticiranije medicinske intervencije koje će je, u konačnici, dovesti ne samo do visoke razine samosvjesnosti, nego i vrhunca seksualnog užitka, naša su zbilja.

Pomalo je ironično što se, dakle, ta dva suprotna pola življenja, međusobno različita kao noć i dan, kao na kakvu lakmusu upravo ogledaju u tretiranju (ženskog) tijela, njegove najintimnije zone...

image
Tijekom O-Shot zahvata, PRP se ubrizgava u definirane točke ženske intimne regije, čime se postiže veći seksualni užitak žene, uklanjaju smetnje suhoće rodnice i učestale infekcije – navodi specijalistica Alujević Jakus
 
Ante Čizmić/Cropix

Sudeći po osviještenosti, Hrvatska je dosad bila – negdje između. Na sreću, obrezivanja žena (inače zabranjenog u Europskoj uniji!) nije bilo previše, no kad ste čule da je vaša prijateljica ili poznanica otišla na PRP tretman s ciljem pomlađivanja vagine, odnosno hijaluronske injekcije u svrhu povećanja G-točke radi ostvarivanja snažnijeg orgazma? Pa, vjerojatno nikad, osim ako ne živite u Americi ili pak bogatijim zemljama Europe...

Recimo najprije riječ-dvije o ženskom obrezivanju kao, nazovimo ga tako, kontrapunktu ovoga najnovijeg krika civilizacije. Female genital mutilation – FGM, u prijevodu, odnosi se na djelomično ili potpuno uklanjanje vanjskih ženskih genitalija.

Ne provodi se zbog zdravstvenih razloga, štoviše najčešće ga obavlja osoba koja nije medicinske struke, i to korištenjem oštrice poput noža, žileta ili škara, bez anestezije. Iako se na međunarodnoj razini smatra kršenjem ljudskih prava, procjenjuje se da će 68 milijuna djevojčica diljem svijeta biti u riziku od ženskog obrezivanja do 2030. godine!

– Nažalost, žensko tijelo oduvijek je bojno polje. Uvijek se radi o kontroli muškaraca nad ženskim tijelom – izjavila je nedavno njemačka zastupnica Maria Noichl u raspravi u Europskom parlamentu.

Posljedice te intervencije su jaka bol i krvarenje, poteškoće kod mokrenja, infekcije i neplodnost, psihološki problemi k tomu, te dakako smanjeno seksualno zadovoljstvo, koje kao kategorija de facto u tim slučajevima ne treba ni postojati jer je sve podređeno muškarcu i tradiciji. No, žensko obrezivanje donosi i komplikacije prilikom poroda, veći rizik od smrti novorođenčeta...

Prvenstveno se provodi u tridesetak afričkih i bliskoistočnih zemalja, kao i u nekim azijskim i latinoameričkim zemljama, te među zajednicama koje dolaze s tih područja.

No, ni "razvijena Europa" – pogotovo tijekom mračnog srednjeg vijeka – nije bila odveć sklona jačanju ženske samosvjesnosti, a naročito seksualnosti.

Štoviše, čak i u ne tako davnom 19. stoljeću ženski orgazam je smatran histeričnom i ludom reakcijom koju je bilo potrebno liječiti, dok je jedini prihvatljiv položaj prigodom intimnog općenja – barem za "čestitu ženu", ne kurtizanu – bio onaj misionarski, bez otkrivanja tijela više nego što je neophodno. Naravno, ne moramo ni govoriti kolika je tabu-tema bila sama rasprava o toj "čudnovatoj pojavi", kasnije nazvanoj "orgazam".

Sad dolazimo do "novitadi", barem kad govorimo o onima u gradu pod Marjanom; poliklinika "MakeOver" prva je službeno na jednom mjestu u svoju ponudu uvrstila O-Shot, G-Shot, kao i druge postupke koji posljednjih nekoliko godina predstavljaju vodeći trend u estetskoj i regenerativnoj ginekologiji. U razvijenim zemljama svijeta, ta grana medicine i široka paleta postupaka koje ona obuhvaća, već dugi niz godina sastavni su dio ženske njege i jedna vrsta tzv. seksualnog wellnessa.

Dr. sc. Ivana Alujević Jakus, ginekologinja pri poliklinici, približila nam je o čemu je riječ.

– PRP (engleski: platelet rich plasma) dobiva se iz krvi pacijenta koja se potom podvrgava procesu centrifugiranja. Primjena vlastite krvi u terapijske svrhe poznata je u medicini već dugi niz godina. U našoj poliklinici, uz pomoć najsuvremenijeg uređaja na tržištu, dobivamo visokokoncentriranu plazmu koja je značajno kvalitetnija po svom sastavu od plazme dobivene s pomoću tzv. basic centrifuge. Unaprijed se pomoću kalkulatora definira željeni volumen PRP-a, kao i specifičnost njegova sastava, koji varira ovisno o regiji koja se tretira – veli dr. sc. Alujević Jakus.

image
Uljepšavanje usmina, kaže Alujević Jakus, vodi zadovoljstvu svojim tijelom i samouvjerenosti, te izostanku svake nelagode koja bi narušila harmoniju u ostvarivanju intimizacije
Ante Čizmić/Cropix

Iskusna liječnica smatra da sadašnjost i budućnost regeneracije i pomlađivanja sigurno leži u ovom postupku jer nema ništa sigurnije i vrjednije od vlastita tkiva, a isto vrijedi i za budućnost (dugovječnost) seksualnog života žene.

Naime tijekom O-Shot zahvata, PRP se ubrizgava u točno definirane točke ženske intimne regije, čime se postiže veći seksualni užitak žene, uklanjaju smetnje suhoće rodnice i učestalih infekcija, neugodnih i bolnih odnosa i potrebe za lubrikantima, što rezultira povećanjem libida – navodi specijalistica.

Također se uspješno rješavaju i blagi i srednje teški oblici nekontroliranog otjecanja mokraće, tj. inkontinencije, od koje boluje jako velik broj žena. Postupak je bezbolan jer se prije početka postupka nanosi anestetski gel.

No, to nije sve; može se povećati G-točku s ciljem intenziviranja ugode pri spolnom odnosu, navodi dr. sc. Alujević Jakus. K tomu, uljepšavanje usmina također vodi k istom cilju, a to je zadovoljstvo svojim tijelom i samouvjerenost, te izostanak svake nelagode koja bi narušila potpunu harmoniju u ostvarivanju intimizacije.

– Moguće je izvesti i korekcije vanjskog spolovila, tj. stidnih usana, budući da velik broj žena ističe nezadovoljstvo izgledom toga dijela tijela. Naime, osim prirodnog procesa starenja, negativan trag na žensku intimnu regiju svakako ostavljaju i trudnoće i porodi, hormonske promjene i pretjerano izlaganje suncu.

Danas, na sreću, imamo na raspolaganju doista širok spektar najsuvremenijih postupaka iz domene estetske i regenerativne ginekologije, pa intervencije u tom smislu nisu nikakav problem – smatra liječnica.

Vlasnica "MakeOvera", pionirske poliklinike po pitanju navedenih zahvata u Splitu, poduzetnica i predsjednica Klastera zdravstvenog turizma Dalmacije Biljana Mančić smatra da je pitanje dana kad će i Splićanke – kao svaka prosječna Amerikanka ili, recimo, Austrijanka – najnormalnije doći na korekciju izgleda stidnih usana kao što dolaze na korekciju obrva ili noktiju.

– Kao što svaka djevojka koja to uistinu želi ode k liječniku i operira nos ili dojke, tako će rasti svijest i samouvjerenost žena i po pitanju ljepote intimnih dijelova, odnosno prava na potpuni užitak kad je u pitanju intimni čin – kazuje Mančić, inače i vlasnica dviju diploma iz oblasti menadžmenta i turizma te međunarodnog poslovanja.

Lijepe stidne usne i mladolika vagina i/li idealno dizajniran nos i napućene usnice... Ah, svakako je puno ljepše imati takve dileme i voditi ovakve "vaginine monologe i dijaloge" od onih s početka ovog teksta. Barem znamo da smo "svoga tijela gospodarice", a to nije mala stvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 19:16