StoryEditorOCM
BobisVeličanstveni No. 2#SIRNICA

Bez ove slastice je Uskrs jednostavno nezamisliv

Piše Milena Budimir, Snimio Tom Dubravec/Cropix
18. ožujka 2021. - 12:44

Nekada davno, dok je potpisnica ovih redaka bila dijete, sirnice su se mogle kupiti samo u vrijeme od Uskrsa. I to svega par dana ranije. Zaželjeli bismo ih se silno tijekom godine, pa kad bi stigle na police Bobisa – mame su morale po njih. Odmah. Hitno. Žurno.

I onda doma – ritual otvaranja vrećice. Tko će prvi, sestra ili ja. A kad se vrećica otvori. Taj miris... Ne da se to prenijeti na papir! Tako, vjerujem, miriše djetinjstvo. Ureže se u receptore, ne da se izbaciti iz sistema, zauvijek je tu. Razgovarali smo s onima koji određuju recepturu za Bobisove sirnice (odmah su vam draži, je l' tako?), i doznajemo kako je balans ono što je u procesu izrade sirnica bitno. Uz, to je svima jasno, namirnice koje moraju biti, i jesu, svježe, domaće, naše.

Kroz puna dva dana – tri se puta diže tijesto. Mora tako biti, jer je puno dobrih masnoća i tako "teško", smijemo se, ne bi se diglo godinu dana

Ovo je stari recept, na moderan način – vele nam Bobisovi slastičari. Kroz puna dva dana – tri se puta diže tijesto. Mora tako biti, jer je puno dobrih masnoća i tako "teško", smijemo se, ne bi se diglo godinu dana. Kvasac je svjež, pravi, nema dodataka, kemija, ni čuda, samo priroda. I dodir ljudske ruke. Nakon što se tijesto dizalo, dolazi na red proces fermentacije, pet sati, da se sve arome dobro prožmu – vele nam "bobisovci".

Nismo uspjeli izvući iz njih pravi recept, a i mislimo se – zašto i bi, kada se treba samo zaletjeti do Bobisa... Pa nam pripovijedaju kako za svaku onu sirnicu koju – budite iskreni – smažemo u pet minuta, treba gotovo tri dana da bi se proizvela. Optimalna temperatura je uvjet, ali iskustvo je ono koje daje dodatan šarm proizvodu. U tijesto se ubacuju žumanjci, koristi se samo maslo, a naranča, vanilija, limun i maraskino su vrhunske kvalitete, uz, ne smije se propustiti, ružinu vodicu. To je taj miris o kojem smo vam govorili...

Nakon što se oblikuju kuglice, svaka određene gramaže, djelatnici Bobisa – režu tijesto, premazuju ga, zasipaju šećerom, istim onim koji lovite prstom po tanjuru, kada skupite sve mrvice, naravno.

Svaki, baš svaki, komad se pregledava sa svih strana, pakira, ručno se lijepi svaka deklaracija i tek potom se slažu u one svima znane – Bobisove kutije

Ako među vama ima onih koji se u vrijeme od Uskrsa trude izraditi vlastite sirnice, pa tijesto štite dekom, vrište na svaki pokušaj ukućana da otvore vrata i brižno paze na održavanje konstantne temperature – moramo vas utješiti. Nema potrebe – Bobis je sigurno iza kantuna! Promatrali smo pakiranje mini sirnica, to su one koje za svoj gušt, za marendu, uz kavu "maznete" da nitko ne vidi, i možemo vam reći da takve kontrole nismo vidjeli ni na aerodromu. Svaki, baš svaki, komad se pregledava sa svih strana, pakira, ručno se lijepi svaka deklaracija i tek potom se slažu u one svima znane – Bobisove kutije. Pričali smo vam o tradiciji s dodirom modernog, e, pa, uskrsna pogača od ove godine postaje za čokoljupce posebna, proizvodit će ih Bobisova ekipa i s komadićima čokolade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:06