Nekada davno, dok je potpisnica ovih redaka bila dijete, sirnice su se mogle kupiti samo u vrijeme od Uskrsa. I to svega par dana ranije. Zaželjeli bismo ih se silno tijekom godine, pa kad bi stigle na police Bobisa – mame su morale po njih. Odmah. Hitno. Žurno.
I onda doma – ritual otvaranja vrećice. Tko će prvi, sestra ili ja. A kad se vrećica otvori. Taj miris... Ne da se to prenijeti na papir! Tako, vjerujem, miriše djetinjstvo. Ureže se u receptore, ne da se izbaciti iz sistema, zauvijek je tu. Razgovarali smo s onima koji određuju recepturu za Bobisove sirnice (odmah su vam draži, je l' tako?), i doznajemo kako je balans ono što je u procesu izrade sirnica bitno. Uz, to je svima jasno, namirnice koje moraju biti, i jesu, svježe, domaće, naše.
Ovo je stari recept, na moderan način – vele nam Bobisovi slastičari. Kroz puna dva dana – tri se puta diže tijesto. Mora tako biti, jer je puno dobrih masnoća i tako "teško", smijemo se, ne bi se diglo godinu dana. Kvasac je svjež, pravi, nema dodataka, kemija, ni čuda, samo priroda. I dodir ljudske ruke. Nakon što se tijesto dizalo, dolazi na red proces fermentacije, pet sati, da se sve arome dobro prožmu – vele nam "bobisovci".
Nismo uspjeli izvući iz njih pravi recept, a i mislimo se – zašto i bi, kada se treba samo zaletjeti do Bobisa... Pa nam pripovijedaju kako za svaku onu sirnicu koju – budite iskreni – smažemo u pet minuta, treba gotovo tri dana da bi se proizvela. Optimalna temperatura je uvjet, ali iskustvo je ono koje daje dodatan šarm proizvodu. U tijesto se ubacuju žumanjci, koristi se samo maslo, a naranča, vanilija, limun i maraskino su vrhunske kvalitete, uz, ne smije se propustiti, ružinu vodicu. To je taj miris o kojem smo vam govorili...
Nakon što se oblikuju kuglice, svaka određene gramaže, djelatnici Bobisa – režu tijesto, premazuju ga, zasipaju šećerom, istim onim koji lovite prstom po tanjuru, kada skupite sve mrvice, naravno.
Ako među vama ima onih koji se u vrijeme od Uskrsa trude izraditi vlastite sirnice, pa tijesto štite dekom, vrište na svaki pokušaj ukućana da otvore vrata i brižno paze na održavanje konstantne temperature – moramo vas utješiti. Nema potrebe – Bobis je sigurno iza kantuna! Promatrali smo pakiranje mini sirnica, to su one koje za svoj gušt, za marendu, uz kavu "maznete" da nitko ne vidi, i možemo vam reći da takve kontrole nismo vidjeli ni na aerodromu. Svaki, baš svaki, komad se pregledava sa svih strana, pakira, ručno se lijepi svaka deklaracija i tek potom se slažu u one svima znane – Bobisove kutije. Pričali smo vam o tradiciji s dodirom modernog, e, pa, uskrsna pogača od ove godine postaje za čokoljupce posebna, proizvodit će ih Bobisova ekipa i s komadićima čokolade.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....