StoryEditorOCM
BobisVeličanstveni No. 7#KOŠARA OD KROKANTA

Simbol svakoga dobrog vjenčanja

Piše Milena Budimir, snimio Tom Dubravec/Cropix
22. ožujka 2021. - 12:51

Ako se u ostatku svita zove krokant, u Splitu se dodaje jedno "a" i postaje krokanat i bez njega sigurno neće proći niti jedna, jedina fešta, a pogotovo ne vjenčanje. Krokant je tradicionalna dalmatinska slastica, ukusan desert zbog kojeg se domaćin uvijek treba potruditi da na raspolaganju ima kutijice u kojima će uzvanici ponijeti kući sve što ostane od njega. Krhka je to poslastica, lomljiva, stvorena od šećera i badema, grublje mljevenih, obično debela manje od centimetra. Kako su nam pojasnili Bobisovi pašticjeri - kada se karamelizira šećer i kada mu se dodaju bajami - ta gusta, vruća masa se pažljivo oblikuje.

Sveti Duje od krokanta je u Dalmaciji najpopularniji, naravno, neki se mladenaci odluče i za druge verzije, no - dalmatinsko vjenčanje je prepoznatljivo baš po ovoj torti

- Ostalo je još od početaka da taj posao rade samo muškarci - priznaju nam. Oblikuju masu ručno, a neke dijelove ipak rade u kalupu. Jedna od tih "starih formi" je i ona od koje se poslije gradi kampanel Svetoga Duje. Ajmo, koliko vas ovdje nije imalo "Duju od krokanta" na piru? Naravno, znali smo to i sami!

Sveti Duje od krokanta je u Dalmaciji najpopularnija svadbena torta, naravno, neki se mladenaci odluče i za druge verzije, no svejedno - dalmatinsko vjenčanje je prepoznatljivo baš po ovoj torti. U Bobisu imaju cijelu paletu proizvoda od krokanta, pa imate fjoke, tovare, kuće, cvitove, nema čega nema. - Ako ti se kampanel sori na desnu stranu - bit će "prvo pa muško", ako je na livo onda ćeš prvo dobit ćer - e, tako su i legende nastale. A sve od jednog običnog, premda slasnog kolača.

- Ako ti se kampanel sori na desnu stranu - bit će "prvo pa muško", ako je na livo onda ćeš prvo dobit ćer - e, tako su i legende nastale

Za one koji žele znati više - povijest izrade torti seže do antičkih vremena kada su nalikovale krušnim proizvodima. Rađene su od masla, jaja i meda, a slatkoću im je davalo, najčešće sušeno voće. Kasnije je krušni dio zamijenjen biskvitom kojem su dodane razne vrste krema, šlaga i dodatnih vrsta voća. Danas je izrada torti pravo umijeće i potrebno im je posvetiti posebnu pažnju i strpljenje. U izradu svake torte utkani su sati izrade, a ponekad i dani te pritom Bobis ništa ne prepušta slučaju. Svaki je sastojak pomno odabran i svaki recept iskušan, a posebna se pažnja pridaje izgledu torte jer ona mora biti besprijekorna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:55